Mogen baardagamen wortelen eten

Mogen baardagamen wortelen eten?

Baardagamen kunnen wortelen een of twee keer per week eten, maar niet elke dag. Wortelen staan ​​niet op het menu in de natuurlijke habitat van baardagamen (Australische woestijnen), maar ze bieden wel een aantal geweldige voedingsvoordelen.

Waarom zijn wortelen goed voor baardagamen?

Vitamine A en bètacaroteen, die een gezonde huid, een gezond immuunsysteem en een goed gezichtsvermogen bevorderen
Vezel, die de spijsvertering bevordert (Zonder vezels kunnen baardagamen het exoskelet van insecten niet verteren zoals die oh-zo-goede Dubia-kakkerlakken!)


Bovendien zit er bijna dezelfde hoeveelheid fosfor als calcium in wortelen, dus het is veel veiliger dan planten die aanzienlijk meer fosfor dan calcium bevatten. Baardagamen hebben calcium nodig voor botontwikkeling en algemeen welzijn.

Fosfor is een mineraal dat zich bindt met calcium, waardoor het niet in de bloedbaan terechtkomt. Als een baardagamen te veel fosforrijk voedsel consumeert, kan hij metabole botziekte (MBZ) ontwikkelen, een slopende en soms dodelijke aandoening die de botstructuur van baardagamen aantast. Gelukkig hoef je je hier echt geen zorgen over te maken bij het voeren van wortels.

Toch zijn wortelen om twee redenen geen veilige hoofdgroente voor je baardman: ze zijn geen voldoende bron van calcium en ze bevatten veel vitamine A. Dat kan een probleem zijn, aangezien baardagamen zeer vatbaar zijn voor vitamine A-toxiciteit.

Mogen baardagamen alle soorten wortelen eten?

Je vraagt ​​​​je misschien af ​​​​of babywortelen goed zijn voor je draak. Of paarse wortelen. Of gestoomde wortelen. Of worteltoppen.

Alle kleuren. Witte, gele, paarse en oranje wortelen zien er misschien niet hetzelfde uit, maar ze delen de meeste van dezelfde voedingseigenschappen, waaronder vitamine A. Dus ongeacht de kleur, wortelen zijn een of twee keer per week veilig.

Rauw versus gekookt. Je baardagaam kan wortelen veilig rauw of gekookt eten… houd er rekening mee dat als je de wortelen kookt, ze een deel van hun voedingsstoffen zullen verliezen.

Baby versus grote wortelen. Grote wortelen zijn de favoriete wortelsoort voor je baardagaam. Veel bezitters van een baardagaam zullen je waarschuwen om je helemaal niet bezig te houden met babywortelen – voer gewoon de groten. Hoewel babywortelen niet helemaal van het menu zijn voor je baardje, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het bereiden ervan. Sommige worteltjes bevatten schadelijke conserveringsmiddelen, dus zelfs als de wortelen gewassen zijn, wil je ze nog een keer wassen. En koop indien mogelijk biologisch.

Mogen baardagamen worteltoppen eten?

Worteltoppen bevatten oxalaten, die vergelijkbaar zijn met fosfor omdat ze voorkomen dat calcium wordt opgenomen in de bloedbaan van baardagamen. Naast MBZ kan dit nierstenen veroorzaken als oxalaten in de nieren terechtkomen. Je baardagaam houdt misschien af ​​en toe van een worteltopje, maar geef hem dit voor de zekerheid niet vaker dan een keer per maand.

Hoe serveer je wortelen?

Als je rauwe wortelen aan je baardje serveert, doe je dat als volgt:

  • Schrob de wortel grondig schoon met een groenteborstel en water.
  • In plaats van de wortel te hakken of te snijden, wat verstikkingsgevaar kan veroorzaken, gebruik je een kaasrasp om de wortel in hanteerbare schaafsel te breken.
  • Serveer alleen of met een salade
Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *