Mogen baardagamen tomaten eten

Mogen baardagamen tomaten eten?

Zoals het geval is voor veel fruit: ja, baardagamen kunnen gerust tomaten eten… maar slechts een kleine hoeveelheid (kwart van een tomaat) éénmaal per maand.

Waarom mogen baardagamen niet elke dag tomaten eten?

Spijsverteringsproblemen en uitdroging. Tomaten zijn erg zuur, wat spijsverteringsproblemen zoals diarree kan veroorzaken. Dit droogt op zijn beurt je baardje uit.

Vitamine A-toxiciteit. Tomaten bevatten bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dit is op zich geen probleem, maar als je te veel tomaten (of ander vitamine A-rijk voedsel) voedt in combinatie met vitamine A-supplementen, kan je baardagame ongemakkelijke symptomen krijgen door een overdosis vitamine A. Deze omvatten zwelling, afname van energie, gewichtsverlies en uitdroging.

Slechte voedingswaarde. Baardagamen hebben absoluut calcium nodig om een ​​gelukkig en gezond leven te leiden. Tomaten zijn een zeer slechte bron van calcium, tot het punt waarop het baardagamen gewoon niet ten goede komt om ze vaak te eten. Alleen een laag calciumgehalte is een goede reden om je baardje niet veel tomaten te geven.

Te veel fosfor. Fosfor is een soort kryptoniet van baardagamen. Dit komt omdat fosfor zich bindt met calcium in het lichaam, waardoor calcium niet wordt opgenomen in de bloedbaan. Baardagamen hebben calcium nodig om te gedijen, dus als ze te veel voedsel met veel fosfor consumeren, kunnen ze metabole botziekte (MBZ) ontwikkelen. Indien onbehandeld, kan deze ziekte draken verlammen en doden.

Tomaten bevatten een beetje calcium… maar de fosfor weegt bijna zes keer zwaarder dan dat.

Baardagamen mogen alleen regelmatig voedsel eten met een verhouding tussen calcium en fosfor van 1:1 tot 2:1, waarbij calcium de boventoon voert. Dit helpt enorm om het ontwikkelen van MBZ en andere gezondheidsproblemen te verkleinen.

Zuurgehalte. Hoewel tomaten botanisch niet als citrusvruchten worden beschouwd, bevatten ze citroenzuur in een kleinere hoeveelheid. Dit maakt ze onveilig voor regelmatige consumptie, omdat ze ernstige diarree en uitdroging kunnen veroorzaken.

Wat zijn de voordelen van tomaten voor je baardagaam?

Ondanks al deze rode vlaggen die tomaten hebben, zijn ze niet verboden voor baardagamen. Af en toe een stukje tomaat biedt je baardje een aantal geweldige gezondheidsvoordelen:

  • Ondanks dat het een vrucht is, bevatten tomaten vrij weinig suiker, wat de gezondheid van het hart bevordert.
  • Tomaten zijn een geweldige bron van vitamine A, die in de juiste dosering zal helpen het immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de voortplanting en de groei te versterken en te behouden.
  • Er zijn niet veel oxalaten in tomaten. Oxalaten zijn vergelijkbaar met fosfor, omdat ze calcium opnemen en MBZ en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
  • Tomaten bevatten lycopeen, een sterke antioxidant die bijdraagt ​​aan hun rode kleur. Lycopeen helpt kanker voorkomen, vermindert ontstekingen en bevordert een gezonde huid en hart.

Hoe serveer je tomaten?

Baardagamen kunnen eigenlijk maar een kwart tomaat per maand aan. Dit is niet veel, maar het is beter om op veilig te spelen met een levensmiddel dat zoveel potentiële risico’s heeft.

Je kunt die tomatentraktatie gebruiken om je baardagame te verleiden zijn salade te eten. Hier is de beste manier om het te serveren:

  • Was en schil de tomaat grondig.
  • Verwijder de zaden.
  • Snijd het vruchtvlees van de tomatenkwart in kleine stukjes.

Kunnen baardagamen de bladen en stengels van tomaten eten?

Tomaten behoren eigenlijk tot de nachtschadefamilie. Hun stengels, bladeren, bloemen en wijnstokken bevatten allemaal alkaloïden, die extreem giftig zijn. Geef dit zeker niet aan je baardje!

Wat kunnen baardagamen vaker eten dan tomaten?

Als je op zoek bent naar een alternatieve groente of fruit om je baard te voeren, probeer dan een van de volgende dingen:

Groenten en fruit zijn een belangrijk onderdeel van het gezonde, uitgebalanceerde dieet van jouw baardagaam, en tomaten hebben enkele grote voordelen te bieden. Zorg er wel voor dat je je baardje de juiste hoeveelheid voedt.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *