Mogen baardagamen spinazie eten

Mogen baardagamen spinazie eten?

Te veel spinazie, en ze kunnen ernstig ziek worden of zelfs sterven.

MAAR spinazie hoeft niet koste wat kost te worden vermeden. Het kan je baardje in zeer kleine hoeveelheden zelfs ten goede komen.

Hoe vaak kunnen baardagamen spinazie eten?

Sommige verzorgers voeren hun huisdier helemaal geen spinazie omdat ze het niet willen riskeren. Dat is helemaal prima – spinazie is absoluut niet nodig voor de ontwikkeling van baardagamen. Spinazie zou echter in zeldzame gevallen perfect in orde moeten zijn (een paar blaadjes om de paar maanden). Als je baardje onderliggende gezondheidsproblemen heeft, moet je natuurlijk eerst met je dierenarts praten.

Hier zijn enkele van de voedingsvoordelen van af en toe een beetje spinazie:

Laag suikergehalte. Baardagamen gedijen niet op een dieet met veel suiker. Baardagamen die te veel suiker consumeren, vooral op regelmatige basis, kunnen zelfs lijden aan leververvetting, diabetes, obesitas en zelfs levensbedreigend hartfalen. Spinazie bevat vrijwel geen suiker, waardoor het een hart-gezonde optie is voor af en toe in een salade.

Gezonde verhouding calcium tot fosfor. Baardagamen mogen zelden fosforrijk voedsel eten, vooral voedsel met meer fosfor dan calcium. Het is veel veiliger voor baardagamen om regelmatig voedsel te consumeren met een calcium- tot fosforverhouding van 1,1 of hoger, zodat de hoeveelheid op zijn minst in evenwicht is.

Dit komt omdat fosfor zich bindt met calcium en voorkomt dat het in het bloed wordt opgenomen. Omdat calcium zo’n essentieel mineraal is voor het overleven van de baardagaam, kan langdurige consumptie van fosforrijk voedsel uiterst schadelijk zijn, wat resulteert in metabole botziekte (MBZ) en zelfs de dood.

Spinazie is een van die voedingsmiddelen die zowel calcium als fosfor bevat, maar er zit meer calcium in dan fosfor. Dus het is veilig voor baardagamen – zelfs gunstig – voor zover het die belangrijke verhouding betreft. Als dat de enige factor was waarmee we rekening moesten houden, zouden baardagamen zonder problemen de hele tijd spinazie kunnen eten.

Vitamines en mineralen. Spinazie wordt niet voor niets een superfood genoemd. Het heeft nogal wat vitamines en mineralen die baardagamen en mensen nodig hebben:

 • IJzer, dat zuurstof naar de organen van het lichaam helpt stromen
 • Foliumzuur, dat de weefselgroei en celfuncties reguleert
 • Vezel, die het verteringsproces versoepelt
 • Vitamine A, bètacaroteen en vitamine C, die het immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de voortplanting en de groei versterken
 • Vitamine K1, die de bloedstolling regelt

Zoals je kunt zien, zullen zelfs een paar happen van deze voedzame bladgroente de gezondheid van je draak een boost geven.

Waarom is spinazie dan gevaarlijk voor baardagamen?

Ondanks al deze ongelooflijke voordelen heeft spinazie één fatale fout voor baardagamen: het zit boordevol oxalaten.

Zoals je wellicht weet, kunnen oxalaten dodelijk zijn voor baardagamen omdat ze zich binden met calcium in het lichaam, waardoor het broodnodige mineraal niet in de bloedbaan wordt opgenomen.

Dit kan metabole botziekte (MBZ) veroorzaken, een vreselijke aandoening waarbij de ledematen van een draak kromtrekken en zelfs verlamd raken.

Als je baardagame niet te veel voedsel krijgt dat rijk is aan oxalaten, en als je calciumsupplementen geeft, dan is het geen probleem om af en toe spinazie te voeren. Maar spinazie kan je baardje zelfs doden als je te veel of te vaak voedt, zelfs wanneer je calciumsupplementen gebruikt.

Bel onmiddellijk de dierenarts als je ooit een van deze MBZ-symptomen opmerkt:

 • Schudden van ledematen of trillingen
 • Kaak- en gezichtsbeenderen verzachten
 • Zwakte en vermoeidheid
 • Groeiachterstand
 • Verlamming
 • Gezwollen achterbenen

Gelukkig is deze pijnlijke ziekte gemakkelijk te voorkomen met de juiste voeding en calciumsupplementen.

Er is nog een andere reden waarom spinazie geen basisvegetatie kan zijn voor je baard: vitamine A en bèta-caroteen. Hoewel dit niet zo’n groot risico vormt als de oxalaten, is het iets dat u moet weten.

Baardagamen kunnen veilig voedsel eten met vitamine A. Sterker nog, ze hebben vitamine A nodig in hun dieet. Maar er kunnen problemen optreden wanneer jouw baardagame vitamine A-supplementen gebruikt en te veel voedsel met vitamine A consumeert. In sommige gevallen kan dit vitamine A-toxiciteit veroorzaken (ook wel hypervitaminose A of gewoon een overdosis vitamine A genoemd).

Symptomen van dit probleem zijn onder meer:

 • Zwelling
 • Afname van energie
 • Gewichtsverlies
 • Uitdroging

Hoe serveer je spinazie?

Het is vrij eenvoudig om spinazie aan je baardje te voeren:

 • Koop indien mogelijk biologische spinazie.
 • Zorg ervoor dat de spinazie grondig is gewassen om te voorkomen dat pesticiden of vuil in het lichaam terechtkomen.
 • Hak de bladeren fijn om verstikking te voorkomen en plaats ze in de groentekom. Het is niet nodig om de spinazie te koken, omdat rauwe spinazie meer voedingsstoffen bevat dan gekookte spinazie.
 • Voel je vrij om andere groenten, groenten of stukjes fruit toe te voegen aan de spinaziesalade. Kijk dan hoe je baardje alles opslokt!
Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *