Mogen baardagamen selderij eten

Mogen baardagamen selderij eten?

Selderij is veilig voor baardagamen om om de week of zo te consumeren. Ondanks dat het voornamelijk water is, heeft het een verrassende voedingswaarde, waaronder ontstekingsremmende eigenschappen en een gezonde calcium-fosforverhouding.

Waarom is selderij goed voor baardagamen?

Je baardje zal dol zijn op deze heerlijke, knapperige snack, en je zult het geweldig vinden om te weten dat er verschillende voedingsvoordelen zijn aan het toevoegen van een beetje selder aan het dieet van je draken:

 • Antioxidanten en flavonoïden, die de gezondheid van het hart bevorderen en ontstekingen verminderen
 • Bètacaroteen en vitamine C, die het immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de voortplanting en de groei van ten goede komen
 • 95% water, wat geweldig is om je baardje gehydrateerd te houden

Zoals je kunt zien, zal je baardje er baat bij hebben om af en toe selder te eten. Selderij heeft ook nog een ander verrassend voordeel: met een verhouding van 1,6 tot 1 is de calcium-fosforverhouding in het ideale bereik voor baardagamen.

Calcium is erg belangrijk bij de groei en ontwikkeling van de baardagaam. Fosfor bindt zich met calcium, waardoor het niet wordt opgenomen in de bloedbaan. Als je baardagame niet genoeg calcium krijgt, of te veel fosfor, kan hij eindigen met metabole botziekte (MBZ). Het is pijnlijk, verlammend en kan dodelijk zijn als het niet wordt behandeld. Het is dus geweldig nieuws dat selderij een veilige verhouding van deze twee mineralen heeft!

Waarom kunnen baardagamen niet elke dag selderij eten?

Helaas is selder niet perfect. Het kan geen dagelijkse basisgroente zijn voor je baardagaam, omdat het veel oxalaten bevat, die zich binden aan calcium en nierstenen en MBZ kunnen veroorzaken. Je baardje kan ernstig ziek worden of zelfs sterven door te veel selder. Als je voorzichtig bent met hoeveel selder en ander oxalaat- of fosforrijk voedsel je voedt, hoef je je hier geen zorgen over te maken!

Kunnen baardagamen de bladen van selder eten?

Tot nu toe hebben we het gehad over de stengel van de selder. Mogen baardagamen ook selderijbladeren eten?

Ja, dat kunnen ze! Selderijbladeren zijn veilig voor baardagamen. Je kunt gehakte selderijblaadjes samen met gehakte stengel aanbieden, met dezelfde frequentie. Selderijbladeren bevatten calcium, vezels en vitamine E, die respectievelijk gezonde botten, spijsvertering en cellen bevorderen.

Hoe serveer je de selderij?

 • Zoals de meeste groenten, kan selderij rauw worden gegeten, dus het is niet nodig om het voor je baardagaam te koken.
 • Kies indien mogelijk voor biologisch – op die manier kunt u ervoor zorgen dat het vrij van pesticiden is.
 • Was en hak de stengels en bladeren van selderij voor het serveren grondig en plaats ze in de voerbak.
 • Selderij is erg vezelig, wat een verstikkingsgevaar oplevert voor je baardagaam. Snijd de stengel in extra kleine stukjes zodat je draak er veilig op kan kauwen.

Welke andere groenten kan je combineren met selderij?

Weet je niet zeker wat je moet mixen in die selderijsalade? Hier zijn enkele opties om samen te gooien voor een smakelijke maaltijd:

 • Asperges
 • Paprika
 • Bosbessen
 • Wortels
 • Boerenkool
 • Gele pompoen
 • Maak het af met wat Dubia-kakkerlakken en je baardagame zal heel tevreden zijn!
Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

1 reactie op “Mogen baardagamen selderij eten?”

 1. Pingback: Voedingsschema: wat en hoeveel eet een baardagame? FAQ - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *