Mogen baardagamen perzik eten

Mogen baardagamen perzik eten?

Ja, baardagamen kunnen perziken eten! In feite zijn perziken meestal een van de veiligere vruchten voor baardagamen, hoewel ze niet dagelijks kunnen worden gegeten.

Hoe vaak mag je perziken voeden?

Omdat perziken een aanzienlijke voedingswaarde hebben voor zowel mensen als baardagamen, kunnen baardagamen één keer per week perziken eten. Als je baardagaam verse, rijpe perziken opslokt, profiteert hij van de volgende voordelen:

  • Hydratatieboost door 88% watergehalte
  • Verbeterde vertering van vezels
  • Versterkt immuunsysteem, zicht en groei dankzij vitamine A en C
  • Gezonde bloeddruk, zenuwstelsel en waterretentie door kalium

Gelukkig voor baardagamen worden perziken niet als een suikerrijke vrucht beschouwd. Baardagamen kunnen dus meer perziken eten dan bijvoorbeeld kiwi, waar nogal wat suiker in zit.

Over het algemeen zijn perziken een uitstekende keuze voor baardagamen als gezonde en heerlijke saladetopper of traktatie. Toch zijn er een paar redenen waarom baardagamen ze niet elke dag kunnen eten.

Waarom mogen baardagamen niet elke dag perziken eten?

Perziken bevatten goitrogenen en hun verhouding tussen calcium en fosfor is uit balans, waardoor ze ongeschikt zijn in grote hoeveelheden of vaker dan een keer per week.

Goitrogenen zijn verbindingen die in voedingsmiddelen worden aangetroffen en die de schildklierfunctie van een baardagaam negatief kunnen beïnvloeden. Als je baardagaam veel voedsel consumeert dat rijk aan goitrogenen is, kan haar schildklier vergroot worden en slecht gaan functioneren. Dit kan hormonale onevenwichtigheden en aanverwante problemen veroorzaken.

Fosfor is een mineraal dat zich bindt met calcium en voorkomt dat het in de bloedbaan van de draak wordt opgenomen. Calcium is van vitaal belang voor de gezondheid van baardjes, dus het is belangrijk om te weten hoeveel fosfor er in het voedsel zit dat je baardagaam eet. Als een bepaald voedsel meer fosfor dan calcium bevat, moet het worden beperkt in het dieet van je diertjes (het is ook een goed idee om het te bestrooien met calciumpoeder om de dingen in evenwicht te brengen).

Perziken bevatten meer fosfor dan calcium, dus hoewel deze vrucht gunstig genoeg is om wekelijks te worden gevoerd, moet je hem niet vaker voeren. En je baardje kan eigenlijk maar een paar stukjes perzik tegelijk aan.

Hoe serveer je perziken?

Houdt jouw baardagaam van fruit? Ze zal waarschijnlijk dol zijn op perziken. Het enige wat je hoeft te doen is verse, rijpe perziken halen (niet uit blik vanwege schadelijke conserveermiddelen) en deze eenvoudige stappen volgen:

  • Was de perzik grondig.
  • Verwijder de schil en de pit aangezien deze verstikkingsgevaar opleveren.
  • Snijd de perzik in kleine stukjes en voer ze aan je baardagaam.

Meng een salade van boerenkool, paprika, wortelen en bleekselderij en garneer met wat zoete perziken. Of bied perziken aan als heerlijk toetje. Uw keuze!

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

1 reactie op “Mogen baardagamen perzik eten?”

  1. Pingback: Voedingsschema: wat en hoeveel eet een baardagame? FAQ - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *