Mogen baardagamen komkommer eten

Mogen baardagamen komkommer eten?

Baardagamen kunnen om de week of zo komkommers krijgen. Als je komkommer te vaak voedt, kunnen er onaangename gezondheidsproblemen ontstaan.

Maar er zijn verschillende voedingsvoordelen van de juiste hoeveelheid komkommer:

 • 96% water, waardoor het een geweldige bron van hydratatie is, vooral als je baardagaam uitgedroogd is
 • Vezel, die constipatie voorkomt
 • Vitamine C, dat het immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de voortplanting en de groei versterkt
 • Vitamine K, dat de bloedstolling reguleert
 • Kalium, dat de spierfunctie bevordert, nierproblemen voorkomt en het vasthouden van water vermindert
 • Mangaan, dat de stofwisseling bevordert en ontstekingen voorkomt
 • Magnesium, dat de gezondheid van hersenen en spieren bevordert

Bovendien zijn komkommers niet erg zuur, dus ze zijn iets gemakkelijker voor de maag van je baardagame dan sommige voedingsmiddelen.

Waarom kunnen baardagamen niet dagelijks komkommer eten?

Er zijn een paar factoren die hen uitsluiten van de categorie dagelijks voer:

Te veel water. Als woestijnwezens hebben baardagamen niet veel water nodig. In feite zijn ze van nature in een staat van uitdroging, dus dat is een normale ervaring voor hen, tenzij de uitdroging wordt veroorzaakt door diarree – wat kan gebeuren als je baardagaam te veel komkommers eet.

Hoewel komkommers een aantal opmerkelijke vitamines en mineralen bevatten, neemt dat niet weg dat ze voor het grootste deel uit water bestaat. Baardagamen halen het grootste deel van hun hydratatie uit het voedsel dat ze consumeren, daarom kan voedsel zoals komkommer een slimme aanvulling zijn op hun dieet. De sleutel tot succes is om dit soort voedsel niet te vaak te voeren.

Gebrek aan calcium. Dagelijkse groenten voor baardagamen hebben over het algemeen een behoorlijke hoeveelheid calcium met minder fosfor (hoewel een uitgebalanceerde verhouding prima is), en hebben meestal meer voedingsstoffen dan water. De verhouding calcium tot fosfor in komkommers is 1:1,5, waarbij fosfor de grotere hoeveelheid is.

Dit is problematisch omdat fosfor zich bindt met calcium en voorkomt dat het in de bloedbaan terechtkomt, waardoor in wezen dat noodzakelijke mineraal van de baardagame wordt gestolen. Baardagamen die te veel komkommers eten, kunnen metabole botziekte ontwikkelen, een pijnlijke aandoening die verlamming en, in ernstige gevallen, de dood veroorzaakt.

Let zoals altijd op je eigen baardje. Kijk hoe ze reageert op komkommers de eerste keer dat je ze voedt.

Hoe serveer je de komkommers?

Er zijn een paar eenvoudige stappen die je moet volgen om komkommers veilig aan je baardagaam te voeren:

 • Was ze grondig voor het schillen. Hoewel het misschien onnodig lijkt om te wassen voor het schillen, helpt het voorkomen dat pesticiden of vuil tijdens het schillen op het vruchtvlees van de komkommer terechtkomen.
 • Schil de komkommer. Baardagamen kunnen de schil niet kauwen en het kan darmverstopping veroorzaken als ze stukjes ervan inslikken.
 • Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schep de zaadjes eruit om verstikking of impactie te voorkomen. Laat je baardje de zaden niet opeten.
 • Snijd het komkommervlees in kleine stukjes.

Serveer met wat andere groenten en misschien wat fruit, en kijk hoe je baardje het opeet!

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *