Mogen baardagamen kip eten

Mogen baardagamen kip eten?

Het korte antwoord is nee. Kip is niet bepaald een veilig voedsel voor je baard. Een heel klein stukje of twee kan om de paar maanden prima zijn, maar als je baardagaam veel kip eet, kan hij ziek worden of sterven.

Waarom kunnen baardagamen geen kippenvlees eten?

Kip is voedzaam, bevat veel eiwitten en is over het algemeen goed voor de menselijke gezondheid. Vanwege het fosforgehalte lopen baardagamen echter het risico metabole botziekte te ontwikkelen, een groot gezondheidsrisico dat kan leiden tot permanente verlamming of de dood.

Het gevaar van te veel fosfor. Een van de belangrijkste voedingsstoffen voor baardagamen is calcium. Ze hebben het nodig om hun voedsel te verteren en hun botten, spieren en weefsels sterk te houden. Als een baardagaam niet genoeg calcium in haar dieet krijgt, zal ze metabole botziekte ontwikkelen.

  • Gebrek aan eetlust
  • Lethargie en zwakte
  • Constipatie
  • Gezwollen en misvormde ledematen en kaak
  • Gebroken botten
  • Verlamming of moeite met bewegen

Als voedsel calcium bevat, is het belangrijk om te zien of het ook fosfor bevat, omdat fosfor de calciumvoorraad van je baardagaam uitput. Als het voedsel meer calcium dan fosfor bevat, zal het calcium in de bloedbaan van je baardje terechtkomen. Maar als er meer fosfor dan calcium is, betekent dat meestal problemen.

Kip heeft een gevaarlijke calcium-fosforverhouding: 1 op 16,7. Het calcium in kip zal nooit in de bloedbaan van je baardje terechtkomen. De opname ervan wordt verhinderd door de fosfor, die dan aan het werk gaat om meer calcium uit de botten van je baardagaam te halen.

Als je diertje vaak kip eet, of zelfs maar één keer per maand, vormt de overweldigende hoeveelheid fosfor een bedreiging voor de gezondheid. Het is het beste om gewoon te voorkomen dat je je baardagaam kip voert. Hoewel ze technisch gezien af ​​en toe kip kunnen eten, is het veel beter om op veilig te spelen, en er zijn veel andere uitstekende bronnen van voeding en eiwitten voor hen die hun gezondheid niet in gevaar brengen.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *