Mogen baardagamen broccoli eten

Mogen baardagamen broccoli eten?

Baardagamen kunnen gerust één keer per maand een klein beetje broccoli consumeren.

In de juiste hoeveelheid biedt broccoli tal van gezondheidsvoordelen

 • Vitaminen A en C, die het immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de voortplanting en de groei versterken
 • Vitamine K1, die de bloedstolling reguleert en de gezondheid van de botten ondersteunt
 • Kalium, dat de bloeddruk reguleert, de spierfunctie ondersteunt, nierproblemen voorkomt en het vasthouden van water vermindert
 • Vezels, die een soepel spijsverteringsproces bevorderen
 • Foliumzuur, dat helpt om gezonde cellen en weefsels te behouden
 • IJzer, dat helpt om het bloed op de juiste manier van zuurstof te voorzien
 • Mangaan, dat de stofwisseling bevordert en ontstekingen voorkomt
 • Hoog watergehalte, waardoor het een geweldige groente is om je baardje te hydrateren (rauwe broccoli is 90% water)

Helaas is dat niet alles als het gaat om het voeren van broccoli voor je baardagaam. Hier zijn enkele van de problemen waarmee je rekening moet houden.

Te veel fosfor, te weinig calcium. Zoals het geval is met veel groenten en fruit, bevat broccoli meer fosfor dan calcium, waardoor de verhouding tussen fosfor en calcium niet in het gezonde bereik valt voor regelmatige consumptie.

Voedingsmiddelen die een verhouding van fosfor tot calcium van 1:1 of hoger bevatten in het voordeel van calcium, zijn over het algemeen veilig voor baardagamen om dagelijks te eten (afhankelijk van wat er nog meer in het voedsel zit). Als een voedingsmiddel niet binnen dit bereik valt, is het niet veilig om elke dag te eten.

Fosfor voorkomt dat calcium in de bloedbaan wordt opgenomen. Op de lange termijn put dit de calciumvoorraad van uw baardagame uit, omdat het lichaam daadwerkelijk calcium uit de botten begint te halen.

Dit veroorzaakt metabole botziekte (MBZ), wat een vreselijke beproeving is voor je baardagaam en voor jou. Het verdraait, vervormt en verlamt zelfs de ledematen en kan je baardje doden als het niet wordt behandeld. Geen enkele verzorger wil zijn huisdier daar doorheen zien gaan! Het goede nieuws is dat je MBZ gemakkelijk kunt voorkomen door je baardagame een gezond dieet en calciumsupplementen te geven.

Oxaalzuur. Broccoli bevat oxaalzuur, wat dodelijk kan zijn voor baardagamen omdat het in wezen hetzelfde effect heeft als teveel fosfor: het bindt zich met calcium en voorkomt dat dat essentiële mineraal in het lichaam wordt opgenomen, wat resulteert in MBZ. Oxaalzuur kan er ook voor zorgen dat je baardagaam nierstenen krijgt.

Kunnen baby baardagamen broccoli eten?

Om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen, moeten babybaardagamen een dieet van 80% insecten en 20% planten eten (het is omgekeerd voor volwassen dieren). Dit betekent dus dat er niet veel ruimte in hun dieet is voor groenten die qua voedingswaarde niet nodig zijn.

Broccoli is een van die groenten die je baby-baardje niet nodig heeft om te groeien. Elk gezondheidsvoordeel van broccoli is het risico van schade die het kan veroorzaken niet waard bij een kleine baardagame wiens botten nog steeds groeien. Bovendien is broccoli meer een taaie groente, dus je baby-baardje kan uiteindelijk stikken.

Hoe serveer je broccoli?

Broccoli heeft een nogal taaie consistentie, dus snijd hem altijd in hele kleine stukjes om verstikking te voorkomen. Volg deze stappen om broccoli veilig aan je baardje te serveren:

 • Zoals bij elke groente, was deze grondig voor het serveren, zelfs als het biologisch is.
 • Als je bevroren broccoli gebruikt, ontdooi de broccoli dan voldoende voordat je hem gaat serveren.
 • Snijd van de roosjes alleen het groenbloemige deel af en snij in kleine stukjes. Voed de stengel niet, omdat ze moeilijk te kauwen zijn.
 • Plaats de gehakte broccoliknoppen in de voedselschaal als onderdeel van een salade, misschien met een beetje aardbei, wortel, pompoen en boerenkool.
 • Het is het beste om je baardagaam rauwe broccoli te voeren. Koken verwijdert een deel van de voedingsstoffen en rauwe groenten zijn wat baardagamen in het wild eten.
Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *