Mogen baardagamen bosbessen eten

Mogen baardagamen bosbessen eten?

Net als aardbeien, appels en druiven zijn bosbessen een van de veiligere vruchten voor baardagamen. Hoewel fruit maar een kleine rol zou moeten spelen in hun dieet, kunnen baardagamen één keer per week een paar bosbessen eten.

Waarom mogen baardagamen bosbessen eten?

Normaal gesproken zijn baardagamen dol op bosbessen, dus het is goed nieuws dat deze voedzame en zoete vrucht niet vermeden hoeft te worden. In de juiste hoeveelheid hebben bosbessen een aantal geweldige eigenschappen die de gezondheid van je baard kunnen verbeteren:

 • Antioxidanten (vooral in de schil van bosbessen), die de gezondheid van het hart bevorderen en ontstekingen verminderen
 • Koolhydraten, die energie leveren
 • Mangaan, dat de stofwisseling bevordert en ontstekingen voorkomt
 • Vitamine C, dat het immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de voortplanting en de groei versterkt
 • Vitamine K1, die de bloedstolling reguleert en de gezondheid van botten en hart ondersteunt
 • Bovendien bestaan ​​bosbessen voor 85% uit water, wat betekent dat ze een goede bron van hydratatie

Zoals je kunt zien, zijn bosbessen behoorlijk voedzaam voor je draak. Er zijn echter een paar valkuilen waardoor ze onveilig zijn om de hele tijd te eten.

Waarom kunnen baardagamen niet elke dag bosbessen eten?

Baardagamen mogen fruit alleen als traktatie eten, niet als hoofdbestanddeel van hun dieet. Vooral voor bosbessen zijn er twee belangrijke redenen waarom ze geen dagelijkse snack kunnen zijn:

Te veel suiker. Een hoog suikergehalte is een van de belangrijkste redenen waarom fruit niet op het dagelijkse menu staat voor baardagamen. In hun natuurlijke habitat rennen baardagamen rond en hebben ze voldoende ruimte om te bewegen en calorieën te verbranden, en zelfs dan bestaat hun dieet niet uit veel suiker. In een huiselijke omgeving hebben ze minder kans om te rennen, dus het is erg belangrijk om de suikerinname van je agamen te reguleren. Baardagamen die te veel suiker eten, kunnen uiteindelijk te maken krijgen met obesitas, diabetes, hartproblemen en zelfs de dood.

Zoals de meeste bessen bevatten bosbessen veel suiker. In incidentele porties is dit helemaal niet schadelijk … zorg er alleen voor dat je je baardje niet te vaak bosbessen geeft.

Te veel fosfor versus calcium. Het beste voedsel dat baardagamen dagelijks kunnen eten, heeft over het algemeen een uitgebalanceerde verhouding van fosfor en calcium (wat betekent dat er van elk dezelfde hoeveelheid in het voedsel zit). Calcium is een belangrijk mineraal dat baardagamen nodig hebben om te overleven, maar fosfor gaat calcium tegen door zich eraan te binden voordat het in de bloedbaan van de baardagamen kan worden opgenomen.

Wanneer een baardje kleine hoeveelheden voedsel consumeert dat rijk is aan fosfor, volgt er meestal geen schade. Maar te veel fosfor in het dieet kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder metabole botziekte of MBZ, een pijnlijke en verlammende aandoening die soms de dood tot gevolg heeft. Bescherm je baardagaam dus tegen deze veelvoorkomende maar vermijdbare aandoening door zijn inname van fosforrijk voedsel, waaronder bosbessen, te beperken.

Kunnen baardagamen bevroren bosbessen eten?

Bevroren bosbessen bieden gemak, maar zijn ze de beste optie voor je baardagaam? In de loop der jaren zijn er zorgen geuit over de vraag of diepvriesproducten minder voedingswaarde en meer pesticiden hebben dan verse producten. Het is absoluut een terechte zorg … je wilt er tenslotte zeker van zijn dat je je dier de beste, gezondste optie geeft.

Of je nu vers of diepgevroren koopt, je kunt altijd biologische bosbessen kiezen om ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van pesticiden. Niet-biologische diepgevroren bosbessen bevatten doorgaans minder residuen van bestrijdingsmiddelen dan verse bosbessen vanwege verschillende verwerkings- en opslagprocedures. Dus als je probeert te kiezen tussen niet-biologische verse bosbessen en niet-biologische diepgevroren bosbessen, dan is bevroren misschien de betere keuze.

Als je gecertificeerd biologisch koopt, komt het neer op jouw persoonlijke voorkeur, aangezien geen van beide opties pesticiden bevat. Je kunt ook altijd je eigen verse biologische bosbessen invriezen.

Wat betreft voedingsstoffen is het verschil tussen vers en bevroren meestal verwaarloosbaar. In sommige gevallen zijn bevroren bosbessen zelfs voedzamer gebleken dan vers.

Bessen kunnen snel rotten in het hete terrarium van je draak. Verwijder onmiddellijk niet opgegeten fruit om rommel te voorkomen en je baard te beschermen.

Hoe serveer je bosbessen?

Volg deze snelle stappen om bosbessen aan je baardagaam te serveren:

 • Controleer de kwaliteit. Geef je baardagame geen bosbessen die eruit zien alsof ze op het punt staan ​​te gaan rotten, want daar kan je baardje ziek van worden.
 • Als je bevroren bessen gebruikt, zorg er dan voor dat ze goed zijn ontdooid voordat je ze voedt.
 • Was ze. Als je verse bessen gebruikt, was ze dan eerst grondig, ook als ze biologisch zijn. (Je wilt niet dat je baardje stikt in vuil of stengels!)
 • Voer ze heel of in plakjes. Sommige verzorgers snijden de bosbessen liever doormidden voordat ze ze voeren, maar je kunt de bessen ook heel voeren.
 • Zodra de twee of drie bosbessen zijn gewassen, kun je ze in de salade leggen of alleen in haar voerbak.
 • De kans is groot dat je een geweldige tijd zult hebben om je baardagaam bosbessen te zien eten… ze zijn dol op deze heerlijke traktatie!
Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *