Mogen baardagamen appels eten?

Mogen baardagamen appels eten?

Baardagamen kunnen wekelijks appels eten. Appels zijn zelfs een van de veiligere vruchten voor baardagamen om regelmatig te eten.

Het is echter belangrijk op te merken dat baardagamen niet elke dag fruit nodig hebben. Volwassen baardjes zouden ongeveer 20% insecten en 80% planten moeten eten, en slechts 10 tot 20% van die planten zou fruit moeten zijn. Houd daar rekening mee als je bepaalt wanneer je je appels moet geven.

Waarom mogen baardagamen appels eten?

Appels zijn een voedzame snack die zowel mensen als agamen een goede boost geeft. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen voor je baardje:

  • Vitaminen A en C, die het immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de voortplanting en de groei versterken
  • Vezel, die het spijsverteringsproces verbetert en constipatie voorkomt
  • Koolhydraten, die energie geven
  • Kalium, dat de bloeddruk reguleert, de spierfunctie ondersteunt, nierproblemen voorkomt en het vasthouden van water vermindert
  • IJzer, dat ervoor zorgt dat zuurstof soepel door het bloed kan reizen
  • Veel watergehalte, waardoor je baardje gehydrateerd blijft

Zolang je baardagaam niet te veel appels eet (houd je aan één keer per week of zo), kunnen ze een zeer voedzame aanvulling zijn op het gezonde en uitgebalanceerde dieet.

Mogen baardagamen groene en rode appels eten?

Het belangrijkste verschil tussen groene en rode appels is, naast de smaak, dat groene appels iets meer vezels, eiwitten, kalium en ijzer bevatten. Beide kleuren zijn veilig voor je baardje, maar denk eraan om bij beide kleuren eerst de schil te verwijderen!

Eten baardagamen de schillen van appels?

Mensen kunnen veilig een appel eten met of zonder de schil, maar hetzelfde geldt niet voor je baardje. Laat haar nooit een appelschil eten. De schil veroorzaakt niet alleen een risico op verstikking, maar het is ook moeilijk en ongemakkelijk om op te kauwen. Bovendien kunnen appelschillen chemicaliën van pesticiden en andere sprays bevatten, vooral als de appels niet biologisch zijn. In sommige gevallen kunnen deze chemicaliën baardagamen doden.

Waarom mogen baardagamen niet vaker appels eten?

Geen enkel fruit is gezond voor je baardagame in hoge doseringen, ook geen appels. Ondanks de gezondheidsvoordelen van deze heerlijke vrucht, kunnen appels je baardagaam schaden als ze te vaak worden gevoerd. Dit is waarom.

Te veel suiker. Dit is de belangrijkste reden waarom appels niet te vaak kunnen worden gegeven. Zoals de meeste soorten fruit bevatten appels veel suiker. En dat is niet iets dat je je baardagame dagelijks wilt voeren. Te veel suiker heeft een soortgelijk effect op dieren als op mensen: je agame kan tandbederf, zwaarlijvigheid, leververvetting en zelfs diabetes krijgen. In het slechtste geval, als je baardje voor een langere periode een suikerrijk dieet volgt, kan hij zelfs hartfalen krijgen en sterven.

Hoe serveer je appels?

  • Schil de appel.
  • Snijd het buitenste vruchtvlees van de vrucht in zeer kleine, dunne stukjes.
  • Zorg ervoor dat er geen zaden, steeltjes of stukjes klokhuis in de appelschijfjes zitten.
  • Serveer met groenten of alleen en kijk hoe je reptiel geniet!
Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *