Mogen baardagamen aardbeien eten

Mogen baardagamen aardbeien eten?

Baardagamen kunnen aardbeien eten, maar alleen met mate (zoals het geval is met alle soorten fruit in hun dieet). Aan de positieve kant, worden aardbeien beschouwd als een van de veiligere vruchten, wat betekent dat je ze niet per se hoeft te beperken tot één keer per maand.

Hoe vaak mogen baardagamen aardbeien eten?

Aardbeien hebben een hoge voedingswaarde voor zowel mensen als baardagamen. Ze hebben ook een relatief lage verhouding tussen fosfor en calcium in vergelijking met ander fruit, hoewel de hoeveelheid fosfor in aardbeien hoger is dan de hoeveelheid calcium. (Daarover later meer.)

Aardbeien zijn ook heel gemakkelijk voor om te eten, omdat ze zo zacht zijn en de zaden te klein zijn om verstikkingsgevaar te veroorzaken. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je de stengels aan je baardje voedt.

Vanwege deze eigenschappen kunnen baardagamen aardbeien één keer per week of minder vaak als traktatie eten, afhankelijk van welke andere vruchten op hun voedingsschema staan.

Waarom mogen aardbeien niet dagelijks gegeten worden?

Aardbeien hebben je baardje veel te bieden als ze niet te vaak worden gevoerd.

Hier zijn enkele van de voedingsvoordelen:

  • Koolhydraten, die energie leveren
  • Calcium, dat bot en weefsel versterkt
  • Vezels, waardoor de spijsvertering soepel verloopt
  • Hoog watergehalte (45% tot 68%), wat in juiste doses de nierfunctie kan verbeteren en uitdroging kan voorkomen
  • Kalium, dat de bloeddruk regelt
  • Vitamine C, dat het immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de voortplanting en de groei versterkt

Er zijn echter een paar belangrijke redenen waarom aardbeien niet veilig zijn voor regelmatige consumptie.

Meer fosfor dan calcium. Een kopje aardbeien bevat 23 gram calcium en 36 gram fosfor. Dit is niet zo’n groot verschil, maar het is genoeg om aardbeien onveilig te maken voor dagelijkse inname.

Je hebt dit waarschijnlijk gehoord, maar het is de moeite waard om te herhalen: een van de belangrijkste componenten van het dieet van je baardagame is calcium. Het is zo belangrijk voor de botontwikkeling en het algehele welzijn van baardagamen dat de meeste dierenartsen zullen aanbevelen om de maaltijden van je huisdier te verrijken met calciumpoeder om ervoor te zorgen dat ze genoeg binnenkrijgen.

Fosfor is een ander verhaal. Op zich is het niet bepaald slecht voor baardagamen, maar het moet in kleinere hoeveelheden worden geconsumeerd dan calcium. In voedingsmiddelen die beide mineralen bevatten, is een uitgebalanceerde verhouding van 1,1 tot 2,1 het beste. Dit komt omdat fosfor in wezen voorkomt dat calcium in de bloedbaan wordt opgenomen, wat kan leiden tot metabole botziekte.

Hoog watergehalte. Voedingsmiddelen die veel water en minimale voedingsstoffen bevatten, zoals ijsbergsla, mogen niet aan je draak worden gevoerd. Maar voedingsmiddelen met een hoog watergehalte en enige/veel voedingsstoffen zijn over het algemeen veilig als ze af en toe worden gevoerd. Aardbeien zijn zo’n voedsel. Als een baardagaam echter te veel aardbeien eet, kunnen ze diarree krijgen door overhydratie. Dit droogt op zijn beurt je huisdier uit.

In het wild zijn baardagamen uitgerust om langdurige uitdroging aan te kunnen, maar niet het soort dat wordt veroorzaakt door een cyclus van overhydratatie die leidt tot diarree. Het is een zeer onaangename beproeving voor jou en je baardje.

Veel suiker. Alle vruchten hebben een bepaalde hoeveelheid suiker, sommige meer dan andere. En aan het eind van de dag is de dieetbeperking hetzelfde voor: beperk de hoeveelheid.

Als baardagamen te veel suiker consumeren, kunnen ze enkele van dezelfde onaangename en zelfs dodelijke aandoeningen ontwikkelen als mensen: tandbederf, leververvetting, obesitas, diabetes en hartfalen. Dus ook al zal je baardagaam die stukjes aardbei opslokken en mogelijk om meer smeken, blijf sterk en geef alleen met mate toe aan haar verlangens.

Hoe serveer je aardbeien?

Baardagamen nemen soms kleine hapjes uit een hele aardbei, wat meestal veilig is zolang je toezicht houdt. Je kunt de aardbei ook in kleine stukjes hakken en deze alleen of met groenten of ander fruit in de voerschaal doen.

Vergeet niet om je aardbeien altijd grondig te wassen voordat je ze aan je baardje geeft, vooral als ze niet biologisch zijn. Vaak bevatten bessen chemicaliën van pesticiden en andere sprays, die in zeldzame gevallen baardagamen hebben geschaad of gedood.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *