Kunnen baardagen rode rode kool eten?
Vooral deze voedingsstoffen zijn uitstekend voor uw huisdier (en ze zitten ook in groene kool):
- Veel vezels, wat een gezonde spijsvertering bevordert
- Vitamine C, dat het immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de voortplanting en de groei van uw draak versterkt
- Vitamine K, essentieel voor het onderhoud van weefsels en bloedcellen
- Antioxidanten, die ontstekingen voorkomen
- Mangaan, dat de stofwisseling bevordert
- Kalium, dat de bloeddruk regelt
- Magnesium, dat een gezonde bloedsuikerspiegel bevordert
- Vitamine B6 en foliumzuur, die de energie verhogen en het zenuwstelsel helpen onderhouden
Rode kool heeft ook de volgende gezonde eigenschappen:
Laag vetgehalte en suiker. Zoals alle drie de koolsoorten, brengt rode kool je baardje niet in gevaar voor obesitas, diabetes, hoge bloeddruk of andere gezondheidsproblemen die kunnen optreden door voedingsmiddelen met veel vet en suiker.
Meer calcium dan fosfor. Rode kool heeft ook een calcium-fosforverhouding van 1,5:1 in het voordeel van calcium. Voedingsmiddelen die baardagamen regelmatig kunnen eten, hebben over het algemeen een calcium- tot fosforverhouding van 1: 1 tot 2: 1, dus rode kool valt precies in dat veilige, gezonde bereik.
Rode kool is dus eigenlijk een prima optie voor je baardagaam! Het is knapperig, heerlijk en voedzaam. Hierdoor kunnen baardagamen een paar keer per week rode kool eten.
Wat met groene kool?
Laten we dus eens kijken naar groene kool, die erg lijkt op rode kool, maar met iets minder voedingswaarde. Hoewel het nog steeds een gezonde groente is, bevat groene kool minder vezels, calcium, ijzer, kalium en vitamine C dan rode kool. Aan de positieve kant heeft het een calcium- tot fosforverhouding van 2: 1 en bevat het weinig vet, suiker en oxalaten.
Helaas bevat groene kool goitrogenen, die de goede schildklierfunctie kunnen verstoren. Met te veel goitrogeen voedsel kan uw baardagaam last hebben van een vergrote schildklier die niet in staat is hormonen te produceren zoals dat zou moeten. Rode kool bevat ook goitrogenen, maar het is niet zo goitrogeen als de andere koolsoorten.
Maar maak je geen zorgen… je baardje hoeft deze knapperige snack niet helemaal te mijden. Baardagamen kunnen eenmaal per week groene kool eten, of om de andere week, afhankelijk van welk ander goitrogeen voedsel er op hun voedingsschema staat. Groene kool is een geweldige toevoeging aan een salade, misschien gegarneerd met wat Dubia-kakkerlakken.
Kunnen ze savooiekool eten?
Lijkend op groene kool, maar met dunnere bladeren en een knapperigere textuur, is savooiekool om de volgende redenen niet de beste optie voor je baardagaam (inclusief het feit dat het goitrogeen is):
Zuur niveau. Savooikool is vrij zuur, wat maag- en spijsverteringsproblemen kan veroorzaken bij je baardje.
Meer fosfor dan calcium. Savooikool bevat eigenlijk iets meer fosfor dan calcium, waardoor het buiten het veilige bereik valt. Dit betekent dat te veel savooiekool jouw baardagaam zelfs in gevaar kan brengen voor metabole botziekte.
Rijk aan vitamine A. Hoewel deze vitamine een essentieel onderdeel is van een uitgebalanceerd dieet voor baardagamen, kan te veel vitamine A ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals energieverlies, gewichtsverlies, uitdroging en zwelling. Een baardagaam die vitamine A-supplementen krijgt samen met veel vitamine A-rijk voedsel, loopt een groter risico om vitamine A-toxiciteit te ontwikkelen dan een dier dat gewoon veel vitamine A-rijk voedsel consumeert, dus houd daar rekening mee wanneer je beslist hoe veel savooiekool te voeren.
Een beetje savooiekool om de week of zo zou prima moeten zijn, maar trakteer je baardagaam niet op veel meer dan dat.
Hoe serveer je de kool?
Alle drie de kolen kunnen rauw worden geserveerd. Volg gewoon deze eenvoudige stappen voordat je de groene goedheid aan je baard aanbiedt:
- Was de kool grondig; verwijder de buitenste bladeren.
- Scheid een paar binnenste bladeren om je baardje te voeden.
- Voer de steel niet, alleen de bladeren. De stengel is erg moeilijk om te eten en te verteren.
- Snijd de koolbladeren in zeer kleine stukjes.
- Salade tijd! Kijk hoe je baardagaam de kool opslokt.
Verwelkte kool heeft minder vezels, zorg er dus voor dat je alleen vers serveert. Vezels zijn niet alleen goed voor de spijsvertering van je baardagaam, maar ook voor de regulatie van cholesterol, hart en bloeddruk.
Pingback: Mogen baardagamen druiven eten? - Baardagame.com
Pingback: Voedingsschema: wat en hoeveel eet een baardagame? FAQ - Baardagame.com