Mag een baardagaam paprika eten

Mag een baardagaam paprika eten?

Het snelle antwoord is ja, baardagamen kunnen paprika’s eten. Kunnen ze elke dag worden gegeten? Nee. Baardagamen kunnen een paar keer per week of minder vaak dan dat paprika eten.

Baardagamen kunnen de volgende voedingsstoffen uit paprika halen:

 • Antioxidanten, die ontstekingen voorkomen, het immuunsysteem versterken en de spijsvertering bevorderen
 • Vitaminen A en C, die het immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de voortplanting en de groei stimuleren
 • Vitamine B6, die helpt bij het aanmaken van rode bloedcellen
 • Vitamine E, dat ontstekingen voorkomt en beschadigde cellen herstelt
 • Vitamine K1, die helpt bij de bloedstolling en botsterkte
 • Foliumzuur, dat helpt cellen en weefsel gezond te houden
 • Kalium, essentieel voor de gezondheid van het hart
 • Baardagamen kunnen ook worden gehydrateerd met paprika’s vanwege hun hoge watergehalte. Rode paprika’s bevatten het meeste water, namelijk 92%. Wees voorzichtig om niet te veel te hydrateren met paprika’s, anders krijgt je baardagame snel diarree door overhydratatie, wat kan leiden tot uitdroging door de diarree – een vicieuze cirkel.

Waarom kunnen baardagamen niet dagelijks paprika’s eten?

Paprika’s zijn geen perfecte groenten voor baardagamen. Dit zijn de redenen waarom ze geen hoofdgroente kunnen zijn:

Niet veel calcium. Paprika’s zijn een slechte bron van calcium. Baardagamen hebben basisgroenten nodig die deze essentiële voedingsstof leveren. Als een groente op andere gebieden voedzaam is, maar niet in calcium, kan de groente een goede optie zijn als salademixer, maar geen dagelijks hoofdbestanddeel. Zo is het ook met paprika: ze bieden uitstekende voordelen voor baardagamen, maar ze hebben niet genoeg calcium om het elke dag te eten.

Slechte verhouding tussen calcium en fosfor. Behalve dat ze weinig calcium bevatten, bevatten paprika’s ongeveer twee keer zoveel fosfor als calcium. Wanneer baardagamen te veel fosforrijk voedsel eten zonder voldoende calcium, kunnen ze metabole botziekte ontwikkelen.

Gebrek aan calcium (en/of gebrek aan vitamine D3, wat nodig is voor calciumabsorptie) is de belangrijkste oorzaak van metabole botziekte (MBZ) bij baardagamen. Te veel fosfor kan MBZ veroorzaken omdat het zich bindt aan calcium wat absorptie verhindert en zo krijgt het dier een ernstig tekort.

MBZ is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij gedomesticeerde baardagamen. De ziekte is pijnlijk en slopend omdat het het skelet aanvalt, waardoor verlamming en kromgetrokken ledematen ontstaan. MBZ is echter gemakkelijk te voorkomen met verstandige voedingskeuzes en goede calcium verhouding.

Hoe serveer je paprika’s?

Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden bij het serveren van paprika’s aan uw baardagaam:

 • Kies indien mogelijk voor een biologische paprika.
 • Was de paprika grondig, ook als deze biologisch is.
 • Verwijder de top, membranen en zaden.
 • Snijd de buitenste schil van de peper in zeer kleine stukjes en meng deze met de salade van je baardagame of geef ze apart.

Benieuwd welke andere groenten je bij paprika kunt serveren? Strooi wat peperstukjes op een bedje van boerenkool, eventueel met wat kleine stukjes eikelpompoen en een garnituur van frambozen. Wees creatief en kijk welke combinaties je baardje het lekkerst vindt!

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

1 reactie op “Mag een baardagaam paprika eten?”

 1. Pingback: Mogen baardagamen tomaten eten? - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *