Mag een baardagaam mango eten

Mag een baardagaam mango eten?

Ja, maar niet dagelijks. Een paar keer per week in een gebalanceerd dieet is perfect mogelijk.

Baardagamen vreten meestal als gekken mango op. De zoete smaak is moeilijk te weerstaan. Hier zijn enkele voordelen als je je baardagaam een paar keer per week mango voedt:

 • Vitaminen A en C, die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem, zicht, voortplanting en groei
 • Vitamine E, dat beschadigde cellen herstelt en ontstekingen voorkomt
 • Vitamine K, essentieel voor het onderhoud van weefsel en bloedcellen
 • Vezels, die een regelmatige spijsvertering bevorderen
 • Foliumzuur, dat helpt bij weefselgroei en celonderhoud
 • Antioxidanten, die het immuunsysteem en de spijsvertering versterken
 • Mangaan, dat helpt bij het reguleren van het metabolisme en de bloedstolling
 • Magnesium, dat zorgt voor gezonde spieren en hersenen
 • Zink, dat helpt bij het herstel na een blessure

Bovendien hebben mango’s deze voedingskwaliteiten:

Hoog in kalium. Mango’s zijn een uitstekende bron van kalium, een mineraal dat ze nodig hebben om hun bloeddruk en zenuwstelsel te reguleren. Kalium helpt ook om de spieren van je baardje aan het werk te houden en een goede waterretentie te behouden.

Laag in oxalaten. Nog een geweldig aspect van mango’s: ze bevatten weinig oxalaten. Oxalaten kunnen voor baardagamen extreem schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Ze voorkomen dat calcium in het lichaam wordt opgenomen, dus als baardagamen te veel voedsel met veel oxalaten eten, lopen ze het risico metabole botziekte (MBZ) te ontwikkelen.

Evenwichtige verhouding tussen calcium en fosfor. Mango’s hebben ongeveer dezelfde hoeveelheid calcium en fosfor. Baardagamen moeten veel producten eten die ofwel dezelfde hoeveelheid calcium en fosfor bevatten, ofwel meer calcium dan fosfor. Net als bij oxalaten kan te veel fosfor MBZ veroorzaken, omdat het de opname van calcium verhindert.

Waarom kunnen baardagamen niet dagelijks mango eten?

Je ziet dus dat er nogal wat heilzame vitamines en mineralen zijn als je je baardagaam mango geeft. Dus waarom kunnen baardagamen niet altijd mango eten?

Veel suiker. Baardagamen moeten niet te vaak mango’s eten omdat ze suikerachtig zijn. Te veel suiker kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken voor baardagamen, zoals tandbederf, leverziekte en zelfs hartfalen. Bovendien kunnen te veel mango’s obesitas veroorzaken, wat een van de grootste gezondheidsrisico’s is voor baardagamen in gevangenschap. Het is vrij gemakkelijk voor huisdieren om te veel voedsel te eten, omdat ze niet vrij in de woestijn rondrennen, dus wees zeker voorzichtig wanneer je je baardagaam fruit geeft.

Laag in calcium. Mango’s zijn geen geweldige bron van calcium. Voedingsmiddelen die baardagamen regelmatig eten, moeten grote hoeveelheden belangrijke vitamines en mineralen bevatten die ze nodig hebben om te gedijen. Calcium is uiterst belangrijk voor baardagamen, dus het mag niet ontbreken in de producten die ze het meest eten.

Rijk aan vitamine A. Sommige baardagamen nemen vitamine A-supplementen, waardoor ze risico lopen op het ontwikkelen van vitamine A-toxiciteit. Dit gebeurt zelden bij baarden die voedsel eten dat rijk is aan vitamine A, hoewel het mogelijk is. Het kan gebeuren als je baardagaam te veel mango’s samen met vitamine A-supplementen geeft. Symptomen van vitamine A-toxiciteit, ook wel hypervitaminose A of gewoon een overdosis vitamine A genoemd, zijn zwelling, zwakte, uitdroging en gewichtsverlies.

Hoe kunnen baardagamen mango’s eten?

Elke keer dat je fruit of groenten selecteert voor je baardagaam, is het het beste om indien mogelijk biologisch te kopen. Dat zorgt ervoor dat er geen schadelijke pesticiden op zitten. Volg deze eenvoudige stappen om mango aan je baardagaam te voeren:

 • Zorg ervoor dat je rijpe mango voedt in plaats van onrijpe. Het is lekkerder en bevat meer antioxidanten.
 • Of je nu biologische mango hebt of niet, was deze grondig voor het serveren en verwijder de schil.
 • Hoewel mangoschil voedzaam is, is het vaak te ruw voor baardagamen, dus je kunt het beste op veilig spelen en deze verwijderen.
 • Snijd de mango in zeer kleine stukjes om verstikking te voorkomen.

Je kunt mangostukjes alleen of in een salade serveren, misschien met wat boerenkool of aardbeien – je baardagaam zal hoe dan ook dol zijn op het eten van mango!

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

1 reactie op “Mag een baardagaam mango eten?”

 1. Pingback: Mogen baardagamen watermeloen eten? - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *