Mag een baardagaam maïs eten

Mag een baardagaam maïs eten?

Het korte antwoord is ja, dat kunnen ze… maar dat hoeft echt niet. Maïs is niet bepaald schadelijk in beperkte hoeveelheden, dus sommige verzorgers kiezen ervoor om hun baardagaam één keer per maand of minder maïs vaak te voeren.

Maïs is geen ideale keuze voor baardagamen, voornamelijk omdat het een zeer slechte calcium- tot fosforverhouding heeft. Er is ongeveer 13 keer meer fosfor dan calcium, dus zelfs het bestuiven van de maïs met calcium en vitamine D3 zal dat tekort niet compenseren.

Fosfor kan grote schade aanrichten aan de gezondheid van je baardagaam als deze niet wordt gecompenseerd door de juiste hoeveelheid calcium om het tegenwicht te bieden. Omdat fosfor zich bindt met calcium en opname in de bloedbaan voorkomt, kan het metabole botziekte (MBZ) veroorzaken als het te vaak wordt gegeten.

Metabole botziekte valt het skelet van je diertje aan. Het is erg pijnlijk en kan verlamming, kromme ledematen en zelfs de dood leiden. Daarom is het zo belangrijk om naar de calcium- tot fosforverhouding in voedsel te kijken voordat je het aan je baardagaam geeft. Ervoor zorgen dat je baardagaam niet te veel fosforrijk voedsel eet, is een manier om deze maar al te vaak voorkomende ziekte te helpen voorkomen.

Kunnen baardagamen gekookte of maïs uit blik eten?

Je vraagt ​​je misschien af ​​of die opties beter voor ze zijn dan rauwe maïs. Baardagamen mogen geen ingeblikte of gekookte maïs eten.

Als je maïs aan je draak gaat voeren, is rauw de beste keuze. Ingeblikte maïs bevat vaak zout of conserveermiddelen die schadelijk zijn voor het gestel van je baardagame. En over het algemeen is het het beste dat baardagamen rauwe versus gekookte groenten eten, omdat rauwe groenten beter weerspiegelen wat ze in het wild zouden eten.

Mogen baardagamen popcorn eten?

Sommige snacks die we eten zijn zo lekker dat het verleidelijk is om ze te delen met onze baardagamen. Helaas is popcorn niet veilig voor baardagamen. Het biedt ze niet veel voedingswaarde en de korrels kunnen verstikking veroorzaken. Je zult van die volgende kom popcorn moeten genieten zonder je baardje… maar je kunt haar in plaats daarvan wat andere groenten en fruit aanbieden!

Hoe serveer je de maïs?

Als je af en toe maïs wilt aanbieden aan je baardagaam, volgen hier een paar tips voor de voorbereiding en het voeren:

  • Was maïs (en elke groente of fruit) altijd grondig voordat je het aan je baardagaam serveert.
  • Zoals met alle producten, is biologische maïs de beste optie voor je baard.
  • Sommige baardjes eten maïs van de kolf (uiteraard onder toezicht!).
  • Als je baardagaam dat niet zo leuk lijkt te vinden, kun je individuele stukjes aanbieden.
  • Als je de korrels van de kolf voor je baardagaam afsnijdt, is het handig om de tipjes te verwijderen om elke oorzaak van verstikking te elimineren.

Je kunt je baardagaam bevroren maïs aanbieden als deze ontdooid maar niet warm is.

Maïs is niet de beste groente voor je baardagaam, maar af en toe is het niet schadelijk. Uiteindelijk is het dieet van je huisdier aan jou, dus je kunt beslissen of het de moeite waard is om soms maïs op het menu te laten verschijnen!

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *