Mag een baardagaam kiwi eten

Mag een baardagaam kiwi eten?

Baardagamen kunnen kiwi veilig eten, zolang het maar één of twee keer per maand is. Het is een geweldige traktatie voor hen, maar zoals elke traktatie, is te veel van het goede gewoon dat: te veel.

Baardagamen zijn alleseters, wat betekent dat ze zowel planten als insecten eten. Baby-baardagamen moeten voornamelijk insecten eten, terwijl volwassen baardagamen vooral planten moeten eten.

Van de planten die baardagamen eten, is fruit een universele favoriet. De meeste exemplaren zouden graag elke dag fruit zoals kiwi opslokken als ze konden. Fruitconsumptie moet echter worden gereguleerd in het dieet van de baardagaam, omdat het ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken (net zoals te veel snoep gezondheidsproblemen voor mensen kan veroorzaken).

Waarom mogen baardagamen slechts één keer per maand kiwi eten?

Zelfs met al zijn voordelen heeft kiwi één specifieke tekortkoming die voorkomt dat het de belangrijkste vrucht van een baardagaam is. Kiwi bevat een matige hoeveelheid oxaalzuur, ook wel bekend als oxalaten.

Net als fosfor voorkomt oxaalzuur de opname van calcium, een zeer belangrijk element voor baardagamen. Te veel oxaalzuur veroorzaakt na verloop van tijd metabole botziekte.

Je kan dit helpen voorkomen door voedingsmiddelen met een matig tot hoog oxaalzuurgehalte te beperken en de juiste calciumsupplementen te geven (meestal is een mix van calcium en vitamine D3 het beste, omdat vitamine D3 nodig is voor calciumabsorptie).

Hoe serveer je de kiwi’s aan je baardagaam?

Als je klaar bent om je baardagaamkiwi te voeren, is het vrij eenvoudig om voor te bereiden.

  • Kies indien mogelijk voor biologische kiwi.
  • Zorg ervoor dat de kiwi rijp is.
  • Overweeg om de kiwi te wassen, ook al eet je baardagaam de schil niet op. Als de kiwi niet biologisch is, spoel je best de eventuele chemicaliën weg.
  • Snijd de schil van de kiwi weg of halveer de kiwi en schep het groene fruit eruit.
  • Snijd de kiwi in hele kleine stukjes. Zorg ervoor dat alle schil is verwijderd, want het is erg moeilijk voor je baardagame om te verteren. Kiwizaden zijn veilig om te eten, hoewel je misschien merkt dat ze onverteerd in zijn poep voorkomen.

Je kunt kiwi apart serveren of in een salade van voedzame groenten zoals boerenkool, paardenbloembladeren (niet uit de tuin) of boerenkool, en je kunt groenten zoals wortelen mengen.

Zonder het oxaalzuur zouden baardagamen waarschijnlijk wekelijks kiwi kunnen eten. Maar zoals je gelezen hebt, beschouw je dit superfood als een heerlijke, voedzame maandelijkse traktatie.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

1 reactie op “Mag een baardagaam kiwi eten?”

  1. Pingback: Mogen baardagamen banaan eten? - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *