mag een baardagaam asperges eten

Mag een baardagaam asperges eten?

Baardagamen kunnen wekelijks asperges eten. Het mag niet dagelijks worden gevoerd, en afhankelijk van wat er in een bepaalde week nog meer in het voedingsplan van je baardje staat, wil je misschien om de twee weken asperges aanbieden.

Hoe vaak kunnen baardagamen veilig asperges eten?

Er zijn enkele redenen waarom asperges geweldig zijn voor de gezondheid van je baardagaam:

  • Immuunsysteem. Antioxidanten en vitamine C helpen je agame te beschermen tegen ziektes en ontstekingen.
  • Spijsvertering. Vezels zorgen ervoor dat alles blijft werken zoals het hoort.
  • Nierfunctie. Asperges bevatten kalium, dat de spierfunctie bevordert en de nieren versterkt. Het heeft ook een verrassend watergehalte van 92%, wat je baardagaam natuurlijk gehydrateerd houdt en de nierfunctie verbetert.
  • Bloed en cellen. Vitamine E voorkomt niet alleen ontstekingen, maar herstelt ook beschadigde cellen, terwijl vitamine K de bloedstolling reguleert en foliumzuur de weefselgroei en celfuncties bevordert.
  • Sterke spieren. Een beetje eiwit in asperges helpt je baardagaam om kracht te behouden en sterker te worden.

Waarom mogen baardagamen niet dagelijks asperges eten?

Asperges kennen helaas een paar negatieve zaken. Laten we eens kijken naar de niet zo geweldige aspecten van asperges voor baardagamen.

Te weinig calcium, te veel fosfor. Baardagamen hebben veel calcium nodig in hun dieet. Asperges bevatten weinig calcium en daarom is het geen hoofdgroente. Wat nog zorgwekkender is, is dat asperges meer fosfor bevatten dan calcium (de verhouding is 1:2,7).

Dit kan gevaarlijk zijn voor je baardagaam, omdat fosfor juist zal voorkomen dat het calcium in het bloed wordt opgenomen. Als je baardagame veel voedsel eet met meer fosfor dan calcium, kan hij metabole botziekte (MBZ) ontwikkelen, wat een vreselijke aandoening is die geen enkel dier zou moeten ondergaan.

Dus doe je baardje zeker een plezier en voer asperges wekelijks of zelfs minder frequent, afhankelijk van welk ander voedsel hij die week eet. Als je baardagaam deze week bijvoorbeeld veel paprika’s heeft gegeten, die meer fosfor dan calcium bevatten, maar verder vrij gezond zijn, wil je misschien asperges bewaren voor volgende week.

Matige oxalaten. Asperges bevatten oxalaten, dat vervelende ingrediënt dat baardagamen zoveel problemen kan bezorgen. Ze voorkomen calciumopname net als fosfor en kunnen ook MBZ veroorzaken. Daarom is het belangrijk om asperges te beperken, vooral als je diertje onlangs wat voedsel heeft gegeten met matige tot hoge oxalaten. Zelfs als hij dol is op deze groente, is het beter om op veilig te spelen!

Hoe moet je asperges serveren?

Je kunt je baardagaam eigenlijk gekookte of rauwe asperges voeren. Hoewel het over het algemeen beter is om baardagamen rauwe producten te voeren, is een voordeel van het eerst koken dat het kookproces de hoeveelheid oxalaten vermindert. Het vermindert ook wel het aantal vitamines, dus of je het rauw of gekookt serveert, is aan jou.

Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden bij het serveren van asperges met baardagaam:

  • Hoe je het ook gaat serveren, koop indien mogelijk biologische asperges en zorg ervoor dat de asperges grondig gewassen zijn voordat je er iets mee doet.
  • Als je de asperges kookt, kook deze dan zonder olie, zout, peper of andere ingrediënten. Deze kunnen je reptiel ziek maken.
  • Asperges kunnen erg vezelig zijn, wat problematisch kan zijn voor baardagamen als de stukken te groot zijn. Snijd de rauwe of gekookte asperges in hele kleine stukjes zodat hij niet stikt.
Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *