Kunnen baardagamen erwten eten

Kunnen baardagamen erwten eten?

Ja! Baardagamen mogen erwten eten, maar liefst niet meer dan 1x per 2 weken. Vanwege twee belangrijke voedingsproblemen zijn erwten niet geschikt om elke dag te eten.

Ten eerste hebben erwten een matige hoeveelheid oxalaten, die de calciumopname in het lichaam tegengaan. Als baardagamen elke dag erwten eten, of voedsel met een matig tot hoog gehalte aan oxalaten, kunnen ze metabolische botziekte ontwikkelen, die het skelet, de spieren en weefsel ernstig beschadigt, soms met verlamming tot gevolg.

Bovendien zit er meer fosfor dan calcium in erwten. Rauwe groene erwten hebben een verhouding van calcium tot fosfor van 1: 4,3, terwijl suikererwten 1 tot 1,2 hebben. Net als oxalaten put fosfor calcium in het lichaam uit. Voedingsmiddelen met een hogere hoeveelheid fosfor dan calcium vormen een risico op botziekte.

Hoe vaak mogen baardagamen erwten eten?

Gezien hun oxalaten- en fosforgehalte in het opzicht van hun voedingswaarde, zouden groene erwten, peultjes en peultjes om de 2 weken prima moeten zijn voor je baardje. Als je ze wekelijks wilt aanbieden, kun je ze misschien combineren met een calciumrijke groente zoals boerenkool om de mogelijke schade die oxalaten en fosfor kunnen veroorzaken te compenseren.

Mogen baardagamen bevroren of erwten uit blik eten?

Natuurlijk zijn verse erwten, indien mogelijk, de meest voedzame optie voor je baardagame. Maar ingeblikt en bevroren voedsel biedt gemak, en het is altijd fijn om iets bij de hand te hebben voor noodgevallen. Baardagamen kunnen zowel ingeblikte als diepgevroren erwten eten, maar het is belangrijk om eerst de ingrediënten te controleren om er zeker van te zijn dat er geen zout of toegevoegde conserveermiddelen zijn die je baardagaam ziek kunnen maken. Bevroren erwten zijn vaak een betere keuze dan ingeblikt, omdat het gemakkelijker is om zakken bevroren erwten te vinden zonder toegevoegde ingrediënten.

Kunnen baardagamen erwtenspruiten eten?

Als je een tuin hebt, wil je misschien erwtenspruiten met je baardje delen, samen met erwten. Baardagamen kunnen erwtenspruiten in kleine hoeveelheden eten, om de week of minder vaak. Ze zijn een goede bron van vitamine A en K maar hebben ook een calcium-fosforverhouding van 1 tot 4,6, dus ze zijn niet nuttig als hoofdgroente.

Hoe serveer je de erwten?

Erwtjes serveren aan je baardagaam is vrij eenvoudig:

Verse, bevroren of ingeblikte erwten.

Draken kunnen erwten heel eten. Was ze grondig als ze vers zijn, laat ze uitlekken als ze uit blik zijn en ontdooi ze als ze bevroren zijn (maar verwarm ze niet om te voorkomen dat je je drakenbek verbrandt).

Peultjes of suikererwten

Baardagamen kunnen erwtenpeulen eten als ze in plakjes of stukjes zijn gesneden om verstikking te voorkomen.
Voel je vrij om creatief te worden met hoe je erwten aan je draak serveert! Je kunt ze door een salade gooien of ze apart serveren. Je kunt ze ook proberen aan te bieden met fruit of insecten.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *