Hoe drinken baardagamen Hulpgids voor hydratatie

Hoe drinken baardagamen? Hulpgids voor hydratatie

Hebben baardagamen water nodig?

Ja, baardagamen hebben water nodig, maar minder dan mensen. Ze zijn aangepast aan het leven in zeer droge omstandigheden en kunnen daardoor met minder water overleven. Je moet baardagamen voorzien van een waterbak en ze kunnen 2x per week in bad. Tevens nemen ze ook water op uit het voedsel of via verneveling.

Hoe drinken baardagamen?

 • Een waterbak in hun tank
 • Natuurlijk vocht/water in hun voedsel
 • Eigenaren besproeien hun lichaam met water en ze drinken de druppeltjes
 • Eigenaren benevelen hun eten met water
 • Drinken door hun cloaca

Lees verder om meer te weten te komen over hoe baardagamen drinken in gevangenschap en in het wild, waarom drinken belangrijk is, de tekenen van uitdroging en meer.

Hoe drinken baardagamen in gevangenschap?

De manier waarop baardagamen in gevangenschap drinken, verschilt vaak van de manier waarop ze in het wild zouden drinken. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat eigenaren in gevangenschap op een aantal manieren water kunnen verstrekken in tegenstelling tot water uit natuurlijke bronnen in het wild.

Laten we eens nader bekijken hoe baardagamen zich in gevangenschap drinken en hydrateren.

Drinken of weken in een waterbak

Drinken uit een waterbak is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende methode voor een baardagaam om in gevangenschap te drinken.

Hoewel het niet altijd zo eenvoudig is als gewoon een kom water in je terrarium plaatsen! Veel baardagamen drinken eigenlijk niet graag water uit een kom zoals een hond of kat zou doen.

Zelfs als je baardagaam niet rechtstreeks uit de kom drinkt, is het toch van vitaal belang dat je er een in hun terrarium stopt. Baardagamen kunnen zichzelf in een waterbak weken om te hydrateren in plaats van het water te drinken. Dit doen ze niet door water op te nemen via hun huid, maar via hun cloaca.

Je moet zorgen voor een kom die lang genoeg is voor je baardje om zijn volledige lichaam in te passen (de grootte hiervan is afhankelijk van de leeftijd) en je moet de kom alleen schouderdiep vullen.

Als je baardagaam daadwerkelijk uit een waterbak drinkt en dit graag doet, raad ik je ook aan om de kom elke dag schoon te maken en het water te vervangen door vers water.
Dit komt omdat baardagamen vaak de hele dag kunnen plassen en zelfs poepen in hun waterbak en je wilt natuurlijk niet dat ze vies, onhygiënisch water drinken.

Drinkwater door de cloaca

Baardagamen kunnen water drinken via hun opening.

De ventilatieopening (cloaca) is waar ze plassen en poepen en heeft ook het vermogen om ze water te laten opnemen als ze moeten hydrateren.

Het is gebruikelijk om te denken dat als een baardagaam een ​​bad neemt, ze water opnemen via hun huid om te hydrateren, maar dat is niet het geval, meestal zullen ze de cloaca gebruiken als ze behoefte hebben aan hydratatie.

Natuurlijk vocht/water in hun voedsel

De groenten en fruit die je baardagaam eet, kunnen natuurlijk water bevatten.

Je baardagaam voorzien van groenten en fruit is uiteraard goed voor hun algehele gezondheid en helpt ook bij de hydratatie, maar ik zou erg voorzichtig zijn als dit hun enige methode van hydratatie of drinken is.

Dit komt omdat hoe verser groenten en fruit zijn, hoe meer natuurlijk vocht en water ze vasthouden, dus hoe langer je ze hebt, hoe groter de kans dat ze uitdrogen.

Iets anders om op te merken is dat een baardagamen-tank erg heet is en zelfs als je verse groenten hebt die vol vocht zijn, kunnen ze in korte tijd heel gemakkelijk uitdrogen.
Dat gezegd hebbende, zou ik nog steeds aanraden om elke dag groenten te geven, omdat ze geen kwaad doen en het vocht dat ze bevatten een bonus is, evenals de voedingsstoffen die ze leveren.

Het is altijd een goed idee om ze vanaf jonge leeftijd te geven, zodat je baardagaam eraan gewend is ze regelmatig te eten en het een tweede natuur wordt naarmate ze ouder worden.

Het eten van je baardagamen benevelen met water

Een heel slimme en gemakkelijke manier om je baardagaam aan het drinken te krijgen, is door hun groenten en fruit te besproeien met water.
Zoals ik hierboven al zei, kan het natuurlijke vocht van groenten heel gemakkelijk verdampen vanwege zowel de versheid of dede hitte van de tank, dus het besproeien van hun voedsel met water is een geweldige manier om ze te laten drinken zonder dat ze het weten en houdt ze gehydrateerd.

Deze methode hangt allemaal af van het feit dat je baardagaam van groenten en fruit houdt, omdat je ze zo veel kunt vernevelen als je wilt, maar als ze ze niet opeten, is het een totale verspilling van tijd.

Het is echt de moeite waard om ze vanaf jonge leeftijd dagelijks van groenten te voorzien, zodat ze er tijdens de groei van kunnen proeven.

Al met al is dit een gemakkelijke manier om je baardagaam aan het drinken te krijgen en gehydrateerd te houden, vooral als ze niet graag uit waterbakken drinken.

Hun lichaam benevelen met water

Een andere zeer gemakkelijke manier om uw baardagaam aan het drinken te krijgen, is door zijn lichaam en kop met water te besproeien.

Sommige dieren zullen dit echt geweldig vinden. De truc is dat als je ze benevelt, de druppeltjes die zich rond de bovenkant van het hoofd vormen, naar hun mond zullen rollen.

Het is een goed idee om je baardagaam uit hun aquarium te halen om ze te benevelen, omdat je het veel gemakkelijker zult vinden en de hitte van de tank de waterdruppels veel sneller doet drogen.

Hierdoor kan je baardagaam meer van de druppels drinken terwijl ze over hun hoofd rollen en op dezelfde manier kun je deze tijd uit de tank gebruiken als bonding-tijd of leuke activiteitstijd.

Je kunt je baardje ongeveer 2 keer per week benevelen.

Ik zou niet aanraden om dit ’s ochtends als eerste te doen, omdat je baardagaam deze tijd meestal wil gebruiken om onder de zonnelamp te liggen om zijn lichaamstemperatuur te regelen.

Hetzelfde geldt direct na een maaltijd, aangezien ze deze tijd meer dan waarschijnlijk onder de zonnelamp zal willen gebruiken om voedsel te verteren.

Wat als mijn baardagaam geen water wil drinken?

Veel eigenaren van een baardagaam melden dat hun dieren niet echt uit een waterbak zullen drinken. Als je baardagaam weigert uit een kom te drinken, probeer dan deze stapsgewijze handleiding:

 • Voeg een beetje sap toe aan het water
 • De geur van het sap zal ze naar het water lokken en ze zullen beginnen te drinken
 • Herhaal dit de komende twee weken dagelijks
 • Voeg water toe aan de kom, maar geen sap, je baardagaam zal het water nog steeds drinken nadat hij eraan gewend is geraakt om dagelijks uit de kom te drinken.

Meestal is de reden dat ze niet uit een kom drinken te verklaren doordat het onnatuurlijk is. Als je de bovenstaande methode probeert, zou je moeten merken dat ze in een mum van tijd veel meer bereid zijn.

De zorg voor een baardagaam kan soms moeilijk zijn. Sommige van de beschikbare boeken en handleidingen vertellen u niet echt alles wat u als eigenaar moet weten.

Kunnen baardagamen te veel drinken?

Het is heel moeilijk om te zeggen hoeveel water te veel is, maar ik zou altijd zeggen: gebruik je gezond verstand en als je baardje niet wil drinken, dwing hem dan niet.

Als u zich ooit zorgen maakt dat ze niet genoeg of te veel drinken, moet u altijd het advies van uw dierenarts vragen voor geruststelling.

Hieronder vindt u een grafiek die u een basis geeft van ongeveer hoeveel water een baardagaam elke dag nodig heeft op basis van 10% van hun lichaamsgewicht. Dit zou je moeten laten zien hoe weinig vloeistof ze in werkelijkheid nodig hebben.

(U dient deze grafiek alleen als richtlijn te gebruiken, discretie en de mening van een dierenarts moet altijd eerst worden overwogen)

Gewicht in gramHoeveelheid water per 24u in ml
100.1
1001
2502.5
5005
7007
Volwassen dieren -uit ervaring- nemen ongeveer 10ml/dag tot zich.
Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

2 reacties op “Hoe drinken baardagamen? Hulpgids voor hydratatie”

 1. Pingback: Hoe oud wordt een baardagaam in gevangenschap? - Baardagame.com

 2. Pingback: Hoe bouw je een terrarium gids - stappenplan voor inrichting en producten - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *