3 Beste manieren om levende insecten te voeren aan je baardagaam

3 Beste manieren om levende insecten te voeren aan je baardagaam

Eén voor één

Hoewel het misschien onhandig lijkt, is een geweldige manier om levende insecten aan je baardje te voeren, ze één voor één in het terrarium te plaatsen met een pincet of een kleine tang.

Deze methode is vooral handig bij het voeren van babybaardjes, die misschien niet snel genoeg zijn om meerdere levende prooien te achtervolgen en aan te vallen voordat ze wegrennen en zich verstoppen in de decoraties en gaten van de tank of zichzelf in het substraat begraven.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat een baby te gretig kan worden als hij veel insecten tegelijk krijgt, wat kan leiden tot te veel eten. Dit is problematisch omdat baby’s gemakkelijk zwaarlijvig kunnen worden.

Voer de levende insecten niet met de hand. Anders kan je gretige, hongerige baardagame per ongeluk een hap uit jou nemen!

Alles tegelijk

Alle insecten in de tank laten vallen is een goede optie voor volwassen dieren of oudere juvenielen. Het is het meest effectief in terraria die zijn bekleed met een speciaal reptielentapijt of een ander alternatief voor substraat (zoals tegels), omdat levende prooien (vooral wormen) zichzelf kunnen begraven voordat ze worden gevangen, waardoor je baardje het risico loopt om het gevaarlijke spul samen met het goede binnen te slikken.

Als je voor deze methode kiest, hoef je alleen maar het aantal insecten dat je wilt voeren te verzamelen met behulp van een plastic beker, ze snel te bestrooien met calciumpoeder en in de kooi te schudden.

Voerschaal

Een andere optie is om een ​​paar insecten tegelijk in een voerschaal met groenten te doen, zodat je een eiwitrijke salade voor je huisdier krijgt. Baardagamen staan ​​algemeen bekend om hun vraatzuchtige eetlust en snelle eten, dus dit is een geweldige manier om hun inname te reguleren zonder de insecten één voor één te plaatsen.

Deze techniek is vooral effectief bij jonge dieren die de jacht nog niet onder de knie hebben.

Tips voor het voeden van levende insecten

Ongeacht de voedingsmethode die je kiest, hier zijn enkele tips die je in gedachten moet houden om je baardje de beste maaltijdervaring te geven:

  • Voedingsschema. Ongeacht de leeft is een regelmatig voedingsschema belangrijk. Elke baardagame heeft andere gezondheidsbehoeften, dus jij en je dierenarts kunnen bepalen wat het beste werkt voor jouw dier.
  • Bestuiven van levende insecten. Voordat je de levende insecten voedt, bestuif je ze met een dun laagje calciumpoeder of vitamine D3. Praat met je dierenarts over hoe vaak je moet bestuiven, want het verschilt voor elke individuele dier op basis van factoren zoals leeftijd, grootte, gezondheid, eetgewoonten, enz. Zorg ervoor dat je niet te veel poeder op de insecten doet.
  • Regel van tien tot vijftien minuten. Over het algemeen mag het voeren van levende insecten niet langer dan tien tot vijftien minuten duren. De meeste baardagamen hebben de neiging om op te eten wat er voor hen ligt, dus als je meer dan tien tot vijftien minuten voedt, kan je hun kans op zwaarlijvigheid vergroten. Als je baardje stopt met het tonen van interesse of geen tekenen van honger meer toont, is het oké om op dat moment te stoppen met voeren.
  • Baby baardagamen (geboorte tot vier maanden oud) hebben meestal drie tot vier keer per dag levende insecten nodig. Meestal is het pincet of de voedselschaal techniek het beste voor baby’s, zodat je ze niet overweldigt. Het is van vitaal belang om de grootte van de insecten die je je baby baardagame voert te regelen. Als de beestjes te groot zijn, kan je baby sterven als hij ze probeert op te eten. Een goede vuistregel voor elke agame is om ervoor te zorgen dat de grootte van de kever niet groter is dan de ruimte tussen de ogen van je baardagame.
  • Juveniele baardagamen (vijf tot achttien maanden) kunnen tot drie keer per dag levende insecten krijgen. Jij kent jouw huisdier het beste en kunt bepalen of ze één, twee of drie keer per dag honger heeft naar insecten. Een bijzonder punt van aandacht bij juvies doet zich voor wanneer ze krekels krijgen. Als je te veel krekels tegelijk in de kooi stopt, wordt het jonge dier gemakkelijk overweldigd als de huppelende insecten zich over het terrarium verspreiden en zich mogelijk verbergen of op haar springen. Als je krekels voert en de pincetmethode niet wilt gebruiken, kun je een verzegelde zak met krekels vijf minuten in de koelkast leggen voordat je ze gaat voeren, wat ze aanzienlijk vertraagt.
  • Volwassen baardagamen hebben meestal eenmaal per dag of eenmaal om de dag een levend insect. Het is aan jou en de dierenarts van om het beste voedingsschema voor je reptielenvriend te bepalen.
  • Obesitas risico. Overvoer je dier nooit. Omdat je baardagame gedomesticeerd is en niet in het wild rondzwerft in zijn natuurlijke habitat, loopt hij altijd het risico zwaarlijvig te worden. Maar dat kun je voorkomen met de juiste voeding, een voedzaam dieet en gezonde portiegroottes.

Potentiële problemen

Elke keer dat je levende insecten aan je baardagaam voert, is het belangrijk om deze veelvoorkomende problemen te onthouden en hoe je ze kunt vermijden.

ProbleemOplossing
Insect kruipt wegMaak gebruik van een voerschaal of pincet tot de baardagame snel en sterk genoeg is om er op te jagen.
Insecten verschuilen zich overal in het terrariumHaal insecten die niet opgegeten worden meteen weg.
Geef minder insecten per keer tot de baardagame er snel of sterk genoeg voor is.
Stop de insecten even in de koelkast om ze trager te maken.
Insecten begraven zich in het substraatMaak gebruik van reptielenmatten of harde tegels als bodembedekking. Hier is een voorbeeld van een terrarium zonder zandsubstraat.
Plaats de baardagame in een speciaal voeder terrarium zonder zandsubstraat.
Insecten kruipen op de baardagameGebruik een pincet.
Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *