10 redenen waarom je baardagaam niet eet

10 redenen waarom je baardagaam niet eet

Als je baardagaam niet eet, kan dit een zorgwekkende periode zijn. Het vinden van de oorzaak van het probleem kan lastig zijn, vooral als er geen duidelijke redenen zijn.

In dit bericht gaan we dieper in op de redenen waarom je baardagamen misschien niet wil eten, zodat je snel tot de kern van het probleem kunt komen.

Dus waarom eet je baardagaam niet? De 10 meest voorkomende redenen waarom een ​​baardagaam niet eet staan ​​hieronder:

 • Verandering in omgeving
 • Zich gestrest of geïntimideerd voelen
 • De verkeerde temperatuur in de tank
 • Verkeerde verlichting
 • Klaar om te vervellen
 • Klaarmaken voor winterslaap
 • Oude leeftijd
 • Lijdend aan impactie
 • Wegens blessure
 • Door ziekte of infectie

Laten we dieper ingaan op de 10 redenen waarom uw baardagaam misschien niet eet, zodat u de oorzaak van het probleem kunt vinden en kunt evalueren wat er moet gebeuren.

Stress is een zeer reële en veelvoorkomende oorzaak van verlies van eetlust bij baardagamen en zo ongeveer alles in het dierenrijk.

Denk er eens over na, als je gestrest bent, is eten het laatste wat je wilt doen.

Helaas is jouw baardagaam precies hetzelfde. De vraag is wat stress kan veroorzaken bij een baardagaam?

Aanvullende artikels:

1. Verandering in de omgeving

Iets eenvoudigs als het veranderen van de plaats in de kamer waar het terrarium staat, kan stress veroorzaken.

Hierdoor kunnen ze zich verward en ongemakkelijk voelen. Totdat ze zich weer thuis voelen in hun omgeving, kunnen ze verminderde eetlust hebben of zelfs helemaal niet eten.

Zelfs dingen als een simpele verandering in het terrarium-decor kunnen milde stress veroorzaken, hoewel dit zeldzaam is. Dit hangt volledig af van de baardagamen en hoe goed ze kunnen omgaan met veranderingen in hun leefruimte.

Aanbevolen terrarium voor volwassen baardagamen:

2. Zich bedreigd of geïntimideerd voelen

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom een ​​baardagaam zich geïntimideerd of bedreigd voelt.

Als je andere huisdieren hebt, zoals een hond of kat, is het niet ongebruikelijk dat een baardagaam zich gestrest voelt, omdat hij het andere huisdier mogelijk als een roofdier kan zien.

Als je nog een baardagaam in het vivarium hebt, kan dit zeker een veel voorkomende reden voor stress zijn en dus de ultieme reden waarom je baardagaam niet wil eten.

Baardagamen zijn van nature solitaire reptielen en het hebben van 2 of meer huisdieren kan soms problemen veroorzaken.

Je zult vaak merken dat de draken agressief worden naar elkaar toe en de zwakkere zal niet willen eten door stress. Dit gedrag uit zich ook op andere wijze:

Vaak voorkomend gedrag bij meerdere baardagamen in één tank:

De onderdanige baardagaam zal het ook moeilijk vinden om zowel eetlust te hebben als voedsel te verteren, omdat de meer dominante draak de warme zonnelamp van het vivarium zal bezetten en de onderdanige draak daar niet heen wil omdat ze bang zullen zijn voor de dominanter.

Dit kan allerlei problemen veroorzaken, zoals ondervoeding, verstopte darmen door een gebrek aan spijsvertering en meer.

Als je merkt dat een van je baardagamen met zijn arm zwaait, is dat een teken dat hij zich onderwerpt aan een meer dominante figuur en iets om in gedachten te houden.

Wat te doen in deze situatie?

Als je merkt dat dit gebeurt, zijn er eigenlijk maar 2 dingen die je kunt doen.

Het eerste wat je kunt doen is gewoon een ander vivarium kopen en de baardagamen apart houden en kijken of dit een verschil maakt.

Als je ervoor kiest om een ​​tweede vivarium aan te schaffen, dan kan je best overwegen om de baardagamen in aparte kamers te houden, zodat ze elkaar helemaal niet meer kunnen zien.

Het tweede wat je kunt doen is een van de baardagamen weggeven. Hoe hartverscheurend dit ook mag lijken, het is het beste wat je in deze situatie kunt doen.

Als je niet de ruimte in je huis hebt voor 2 vivaria en je kunt de diertjes gewoon niet opsplitsen in aparte tanks, dan is adoptie echt de enige optie omdat je een stress situatie niet kunt laten voortduren.

Kunnen verlichting en temperatuur ervoor zorgen dat je baardagaam niet wil eten?

Verlichting en temperatuur zijn twee van de belangrijkste dingen die een baardagame nodig heeft om te overleven.

Als je niet extra op de verlichting en temperatuur let, kan dit het gedrag van je draken beïnvloeden, met name hun eetlust en het vermogen om voedsel te verteren.

Als je baardagaam niet wil eten, is de kans groot dat het iets te maken heeft met een verlichtings- of temperatuurprobleem. Het Reptile Magazine noemde dit een belangrijke reden waarom baardagamen niet aten, in een online vraag- en antwoordsessie.

Meer informatie:

3. Verkeerde temperatuur om ’s ochtends te eten

Als je je baardagaam bij het krieken van de ochtend voedt en merkt dat hij niet wil eten, dan is het heel goed mogelijk dat het probleem de temperatuur is.

Als je onderstaande temperatuurgids volgt, zul je merken dat de nachttemperatuur aanzienlijk kouder is dan overdag.

Sommige draken houden ervan om op te warmen voordat ze eten, omdat ze op hun optimale temperatuur moeten zijn om de spijsvertering te bevorderen, dus de kans is groot dat je baardagaam voedsel weigert totdat hij voelt dat hij de temperatuur heeft verhoogd tot het vereiste niveau om de maaltijd te verteren .

Een algemene vuistregel hiervoor is om ongeveer 2 uur zonnebaden toe te staan, en probeer dan je opnieuw te voeren.

Als hij/zij dan gaat eten, is het vrijwel zeker dat het komt omdat ze ’s ochtends gewoon te koud waren.

De juiste temperatuur

Je moet verschillende temperaturen hebben in je baardagamen-vivarium, zoals zonnebank, koele plek en ook nachttemperatuur. Hieronder vind je een gids om ervoor te zorgen dat je jouw baardje de temperaturen geeft die hij nodig heeft in alle delen van de tank en op alle tijdstippen van de dag. Gebruik deze tabel alleen als richtlijn en vraag altijd advies aan uw dierenarts.

Plaats in terrariumAantal graden (Celcius)
Zonnebad35 – 40
Koele plek25 – 27
Nacht20 – 23

De temperaturen van 20°- 40° worden ook aanbevolen door VCAHospitals.com. Controleer of je iets in de buurt van deze temperaturen hebt, want anders is de kans groot dat je draak niet zal eten omdat het te koud is om het voedsel goed te verteren, dus hij zal gewoon niet eten.

Iets anders dat het vermelden waard is, is dat je onverteerd voedsel in de poep van je baardagamen opmerkt. Dit is ook een sterk teken dat ze hun voedsel niet goed verteren, dus ofwel meer koestertijd nodig hebben of de temperatuur te laag is.

4. Verlichting

Het hebben van UVB-licht van hoge kwaliteit is erg belangrijk voor de eetlust van uw baardagaam, evenals voor zijn algemene gemoedstoestand en hoe actief ze zich voelen.

Als je eenmaal een hoogwaardige UVB-lamp hebt geïnstalleerd, moet je je baardagame ongeveer 10-12 uur licht per dag geven.

Als je draken niet eten, moet je zeker controleren of je zowel de juiste verlichtingselementen op hun plaats hebt. Vervang de lampen ook om de 6 maanden, aangezien ze aan sterkte verliezen.

Aanbevolen producten:

5. Klaar om te vervellen

Als uw baardagaam niet eet, kan het iets eenvoudigs zijn dat vaak over het hoofd wordt gezien, zoals vervellen.

Er zijn een paar redenen waarom een ​​baardagaam zijn huid verliest. De meest voorkomende reden is dat hij er gewoon uit gegroeid is.

Dit gebeurt vaker in het eerste jaar, waar een baardagaam tot een keer per week kan vervellen.

Het vervellen is een natuurlijk proces voor reptielen, hoewel het tijdens het hele proces erg oncomfortabel en jeukend kan zijn.

Dit kan vaak resulteren in een verlies van eetlust totdat het vervellingsproces volledig is voltooid.

Hier is een gids voor hoe vaak een baardagaam zijn huid kan afschudden:

 • Baby – Een keer per week
 • Juveniel – een keer per maand
 • Volwassene – Ongeveer 1-2 keer per jaar

Als je baardagaam niet eet, probeer dan op zoek te gaan naar enkele van deze tekens…

 • Punt van de staart is grijs
 • Dof van kleur
 • Uitpuilende ogen
 • Regelmatig de baard opblazen (helpt de huid losser te maken)
 • Tegen de zijkant van de tank wrijven
 • Lusteloos

Een of meer van de bovengenoemde symptomen, in combinatie met het weigeren om niet te eten, kan eenvoudigweg betekenen dat uw baardagaam op het punt staat te vervellen en net om die reden van zijn/haar eten af wil.

Als je ervan overtuigd bent dat dit het geval is, dan is het slechtste wat je kunt doen zelf proberen de huid eraf te trekken.

Probeer een zacht bad of gebruik een nevelfles, beide methoden zullen de huid opnieuw hydrateren en het proces op een natuurlijke manier helpen bevorderen.

6. Baardagamen zullen geen zin hebben om te eten tijdens winterrust

Wanneer een volwassene besluit te winterrusten, kan het vaak een verminderde eetlust hebben en het is niet ongehoord dat een baardagaam voedsel helemaal weigert.

Wanneer baardagamen brumeren, zul je merken dat ze vaker zullen proberen koelere plekken in het vivarium te vinden dan vroeger, in tegenstelling tot de zonneplek.

Als je er zeker van bent dat je baardagaam niet eet omdat hij brumeert, houd hem dan gewoon gehydrateerd en zorg dat er voedsel beschikbaar is en hij zal eten wanneer hij klaar is.

Volwassenen verliezen zelden gewicht tijdens het brumeren omdat ze erg goed zijn in het opgebruiken van hun vetreserves.

Als je het gevoel hebt dat je diertjes afvallen of gewoon niet zeker weet of ze brumeren, is het een goed idee om advies in te winnen bij een dierenarts.

7. Leeftijd kan de eetlust van baardagamen aanzienlijk veranderen

Als jouw baardagaam niet eet, kan dit te wijten zijn aan zijn leeftijd.

In de eerste 12 maanden van het leven van een baardagaam maken ze een enorme groei door. In feite zal een baardagaam op zijn eerste verjaardag net iets kleiner zijn dan zijn volledige grootte.

De enige manier waarop je baardje dit soort snelle groei kan ondersteunen, is door met regelmatige tussenpozen grote hoeveelheden voedsel te eten.

Baby baardagamen kunnen tot 5 keer per dag eten om hun groei en voedingsbehoeften te ondersteunen.

Je reptieltje zo vaak per dag voeren kan normaal worden, maar je moet begrijpen dat naarmate je draak ouder wordt en hun groei langzamer gaat, ook hun eetlust afneemt.

Een volwassene die 18 maanden of ouder is, heeft maar één keer per dag voeding nodig, wat vergeleken met de 5 keer per dag dat een baby eet, lijkt alsof hij / zij niet meer eet. Eenmaal volwassen vertraagt hun metabolisme, omdat er geen groei meer ondersteunt moet worden.

Gebruik deze algemene gids om te zien hoe vaak een baardagaam per dag zal eten vanaf de geboorte tot de volwassenheid:

Baardagaam aanbevolen voedingsgids

0-3 Maanden4-12 Maanden12-18 Maanden18+ Maanden
3/5 keer per dag2/3 keer per dag1/2 keer per dag1 keer per dag

8. Impactie kan ervoor zorgen dat een baardagaam niet wil eten

Als je baardagaam niet eet, bestaat de kans dat dit te wijten is aan impactie.

Ok, dus wat is impactie?

Impactie is wanneer het spijsverteringsstelsel van je baardagame geblokkeerd raakt door een verkeerd dieet of het consumeren van niet-eetbare voorwerpen zoals zandsubstraten.

Als je baardagaam aan impactie lijdt, kan hij behoorlijk veel pijn hebben en niet willen eten.

Als je je zorgen maakt over impactie, is het een goed idee om een dierenarts te raadplegen.

Hoe het verkeerde dieet impactie kan veroorzaken

Als je je diertje een dieet geeft dat niet goed is voor de spijsvertering, loop je het risico hun darmen te verstoppen en ze veel pijn te bezorgen.

Een van de meest voorkomende voedingsmiddelen die impactie veroorzaken, zijn ‘meelwormen’. Hoewel meelwormen een gezond onderdeel zijn van een baardagamendieet, kunnen ze problemen veroorzaken als je ze te veel voert.

Impactie door meelwormen komt het meest voor bij baby-baardagamen, omdat te veel ervan moeilijk te verteren zijn en baby’s nogal schrokken.

Als je enkele dagen in de gaten houdt of er veranderingen in het eetgedrag zijn, kunt u bepalen of invloed door voeding een factor is.

Hoe het consumeren van niet-eetbare voorwerpen impactie kan veroorzaken

Een andere manier waardoor uw baardagaam aan impactie kan lijden, is door niet-eetbare voorwerpen te consumeren.

Dit hoeven geen grote objecten te zijn, maar kleine objecten die ze niet kunnen verteren en na verloop van tijd zorgen ze ervoor dat je baardje verstopt raakt.

Dit kan zoiets simpels zijn als de ondergrond die je gebruikt zoals grof zand of houtsnippers.

Het gebruik van een hoogwaardig substraat is essentieel, of zelfs helemaal te vermijden.

Als je je baardagame door de kamer laat rennen en spelen, dan is dit om meerdere redenen een geweldig idee, maar er is ook een risico dat ze kleine stukjes pluis en andere dingen die op tapijt en houten vloeren liggen kunnen eten. Baardagamen proberen namelijk ongeveer alles op te eten.

Als je denkt dat je baardagaam verstopt zit en daardoor niet wil eten, dan zijn er een paar dingen die u kunt doen.

 • Je kan proberen zachtjes te masseren om de blokkade op te heffen.
 • Je kunt ook proberen je draak een bad te geven, omdat bekend is dat dit helpt en in combinatie met een massage vaak voldoende is.

Als geen van de eerste twee methoden werkt, zijn laxeermiddelen het volgende alternatief.

Hoewel ik ten zeerste zou aanraden om advies in te winnen bij je dierenarts voordat je laxeermiddelen toedient!!!

9. Niet eten vanwege een blessure

Baardagamen zijn net als elk ander reptiel en dier, in die zin dat ze gewond kunnen raken.

Soms zijn de verwondingen moeilijk te detecteren, en soms zie je bij gebroken botten wat zwelling rond het geblesseerde gebied.

Als je baardagaam een blessure heeft, kan het zijn dat ze behoorlijke pijn hebben en dit kan ertoe leiden dat ze voedsel weigeren.

Het is moeilijk om advies te geven over hoe je een gebroken bot precies kunt herkennen, omdat dit aan de dierenartsen moet worden overgelaten om te bepalen.

Ik kan alleen maar zeggen dat als je twijfelt of als je gewoon het gevoel hebt dat je draak gewond is en niet eet omdat hij pijn heeft, een bezoek aan je dierenarts een prioriteit moet zijn.

Als je je ooit zorgen maakt over de rekeningen van dierenartsen, kan het afsluiten van een ziektekostenverzekering een goede optie zijn om de kosten te dekken.

10. Niet eten vanwege ziekte of infectie

Als je baardagaam voedsel weigert, dan is een van de eerste dingen waar je op wilt letten ziekte of infectie.

Stel je voor dat je je ziek voelde of een infectie had, het laatste wat je zou willen is eten.

Dit is precies hetzelfde voor baardagamen, als ze ziek worden eten ze niet! Zo simpel is het.

Baardjes kunnen veel verschillende ziekten en infecties krijgen, maar hieronder heb ik de 2 genoemd die volgens mij het meest voorkomen.

Baardagaam-parasieten

Wanneer een baardagaam parasieten krijgt, is het heel gewoon dat ze hun eetlust verliezen.

Parasieten kunnen moeilijk te detecteren zijn, maar als u kleine rode, gele, oranje of zwarte bewegende stippen op uw draak ziet, kan dit een sterk teken van parasieten zijn.

Parasieten kunnen ook de voedingsstoffen uit het voer stelen, zodat ze ondervoed raken.

Als je parasieten vermoedt, neem dan contact op met de dierenarts en maak een afspraak.

Het is ook een goed idee om bij een vermoedelijke ziekte, infectie of gebrek aan eetlust een staal van de uitwerpselen te nemen, aangezien dit de dierenarts echt kan helpen bij het stellen van de diagnose.

Baardagaam mondrot (stomatitis)

Mondrot is een zeer pijnlijke ervaring voor een baardagaam en een die er vaak voor kan zorgen dat ze niet willen eten.

Als je Beardie mondrot heeft, zou het, in tegenstelling tot andere ziekten of infecties, vrij gemakkelijk moeten zijn om te beseffen dat er iets mis is.

Er zal meestal een mix zijn tussen een gele, witte en grijze kleur rond de mond.

Ook als je draak de infectie al een tijdje heeft, kan zijn hoofd opgezwollen lijken.

Bloedend tandvlees en losse tanden zijn ook veelvoorkomende symptomen in een vergevorderd stadium.

Als je merkt dat dat het mondrot is, moet je advies inwinnen bij een dierenarts.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

3 reacties op “10 redenen waarom je baardagaam niet eet”

 1. Pingback: Hoe snel groeien baardagamen? - Baardagame.com

 2. Pingback: Groeien baardagamen tot de grootte van hun terrarium? - Baardagame.com

 3. Pingback: Hoelang kunnen baardagamen zonder voedsel gaan? - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *