waarom zwaaien baardagamen me thun armen

Waarom zwaaien baardagamen met hun arm?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je baardagaam met zijn armen zwaait? Baardagamen zijn werkelijk verbazingwekkende en intrigerende reptielen en het zwaaien met hun armen is zeker een van hun meest merkwaardige gedragingen.

Dus waarom zwaaien baardagamen met hun arm? Wanneer een baardagaam met zijn arm zwaait, is dat meestal omdat ze gewoon zwaaien om een ​​andere baardagaam of dier in de buurt te laten weten dat ze aanwezig zijn of omdat ze er bang van zijn.

9 redenen waarom je baardagame met zijn armen kan zwaaien

Als je baardagaam met zijn armen zwaait, zijn er een paar redenen en situaties die dit gedrag kunnen veroorzaken.

In sommige situaties waarin een baardagaam dit gedrag vertoont, is het voor hen ongevaarlijk en natuurlijk om dit te doen, terwijl andere situaties uw aandacht vereisen.

Laten we eens kijken naar elk van de redenen waarom je baardagaam zou kunnen zwaaien en beoordelen of het de moeite waard is om de situatie zo nodig te verminderen of zelfs te elimineren.

1. Arm zwaaien om te tonen dat ze beseffen dat een andere baardagame aanwezig is

Het is eigenlijk moeilijk te onderscheiden of een baardagamen met zijn arm zwaait uit angst of omdat hij een andere baardagamen laat weten dat hij zich ervan bewust is.

Sommige baardagamen zwaaien gewoon met hun arm naar een andere baardagaam om te suggereren dat ze geen kwaad bedoelen en daarom geen ‘problemen’ willen om het zo te zeggen.

Hoe dan ook, de armzwaai is meestal een manier om te zeggen: “Ik ben me bewust van je aanwezigheid” of “doe me geen pijn”. Dit wordt ondersteund door animaluniversity.org, die dit ook als een veelvoorkomende reden voor armzwaaien noemt.

Armzwaaien gaat niet altijd van de ene baardagaam naar de andere. Je draakje kan gaan zwaaien naar een ander huisdier dat je hebt, zoals een hond of kat

Je draak kan zelfs gaan zwaaien naar een object dat hij voor een dier heeft aangezien, zoals een topje of een klein kledingstuk.

Als je moeite hebt om de reden te vinden waarom ze zwaaien, dan zijn dit allemaal dingen om rekening mee te houden.

Arm zwaaien door angst of intimidatie

Wanneer hij wordt geïntimideerd door een meer dominante baardagaam, is het heel gewoon dat de minder dominante baardagame in onderwerping met zijn arm zwaait. De Animal Mom-website vermeldt dit ook als een veelvoorkomende reden om met de armen te zwaaien.

Wat eruitziet als een snijdende en schattige wuif, is vaak het gevolg van het feit dat je draak zich geïntimideerd voelt en armzwaaien gebruikt om te laten zien dat ze geen kwaad betekenen.

2. Twee of meer baardagamen delen een tank

Dit is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende reden waarom je baardagaam met zijn armen zou zwaaien.

Als je 2 of meer baardagamen in één vivarium hebt, dan is het eigenlijk heel gewoon dat er een meer dominante figuur zal zijn.

Als een van hen constant met zijn armen zwaait, stel ik voor om de draken te scheiden in aparte tanks en zelfs een aparte kamer van het huis.

Als je geen ruimte in je huis hebt om meer dan één baardagamen afzonderlijk te huisvesten, dan zou je helaas moeten overwegen om een ​​van hen weg te geven aan een goed tehuis, want ze samen huisvesten is erg riskant en kan heel slecht aflopen voor de onderdanige draak.

Er zijn gezondheidsredenen waarom het zinvol is om baardagamen te scheiden en ze in verschillende tanks te huisvesten. Dominante dieren zullen vaak het zonnebad in de tank bezetten en de onderdanige baardagame niet laten zonnebaden. Tijd hebben om te zonnebaden is essentieel voor de spijsvertering en andere vitale functies. De minder dominante draak zal dan moeite hebben om hun voedsel te verteren, meer vatbaar zijn voor verstopte darmen en gevaarlijke ziektes.

Als je merkt dat de ene draak op de andere ligt, is dit een groot teken dat de draak bovenaan dominantie vertoont en de meeste warmte/licht opneemt.

Dit is gewoon iets anders om op te letten en het kan je misschien helpen de juiste beslissing te nemen.

Samengevat, als een van je baardagamen constant zwaait, is het het beste om er een te herhuisvesten of weg te geven.

3. Andere huisdieren

Het hoeft niet alleen een andere baardagaam te zijn waar je reptieltje bang voor is.

In feite kunnen gewone huisdieren zoals katten en honden een baardagaam bang maken als ze zich er niet prettig bij voelen.

Het beste wat je kunt doen als je denkt dat uw hond of kat je baardagaam van streek maakt, is deze eenvoudig naar een andere kamer in huis te verplaatsen en de hond of kat -indien mogelijk- uit die kamer te weren.

Ik begrijp dat dit misschien niet altijd mogelijk is, maar als het je baardagaam veel leed bezorgt, dan is het misschien iets dat je op zijn minst voor een tijdje moet doen.

Een andere optie is om ‘schuilplaatsen’ te maken in je terrarium, iets waar we binnenkort nader naar zullen kijken.

4. Recente veranderingen

Soms kunnen kleine veranderingen of verplaatsingen ervoor zorgen dat je baardagaam gaat zwaaien.

Als je baardagaam het grootste deel van zijn leven op een bepaalde plek in huis heeft doorgebracht en hij plotseling wordt verplaatst naar een andere kamer of zelfs naar een andere hoek van de kamer, kan dit ervoor zorgen dat ze zich ongemakkelijk gaan voelen.

Als dit het geval is, kan het even duren voordat je Beardie zich aanpast en zich op zijn gemak voelt met de nieuwe omgeving en het zwaaien met de armen zou vanzelf moeten stabiliseren zodra ze zich hebben aangepast.

5. Baby-baardagamen

Als je een nieuwe baardagaam in huis hebt en merkt dat ze zwaaien, kan het zijn dat ze zich ongemakkelijk voelen totdat ze hun nieuwe omgeving leren kennen.

Dit is iets dat je in de gaten moet houden omdat je niet wilt dat je Beardie zich te lang gestrest voelt.

Als een baby baardagaam gedurende lange tijd gestrest raakt, is het mogelijk dat ze hun eetlust verliezen.

Voedingsstoffen zijn van vitaal belang voor baby- en juveniele draken, aangezien 90% van de groei in de eerste 12 maanden van hun leven is voltooid.

Nogmaals, dit is iets dat je in de gaten moet houden en het zou vrij snel moeten kalmeren.

6. Speelgoed en kleine voorwerpen

Iets dat gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien, zijn speelgoed en kleine voorwerpen waardoor je baardagaam zich geïntimideerd voelt.

Als je jonge kinderen hebt en hun speelgoed in de buurt van je tank wordt achtergelaten, kan het voor hen vrij gemakkelijk zijn om ze voor een roofdier te houden.

Het enige wat je hoeft te doen is het speeltje uit de kamer halen en kijken of dit een verschil maakt voor het gedrag van je Baardagame.

Minder voor de hand liggende redenen zoals deze kunnen vaak de oorzaak zijn van armzwaaien en het kan je hersens doen kraken waarom het armzwaaien aanhoudt, maar vaak iets eenvoudigs blijkt te zijn, zoals kinderspeelgoed.

Een andere, minder voor de hand liggende reden waarom je baardagaam zich misschien geïntimideerd voelt, zijn kleine kledingstukken die in huis rondslingeren.

Als je je radiatoren gebruikt om kleine kledingstukken zoals sokken te drogen, dan kunnen deze gemakkelijk worden aangezien voor een onbekend roofdier.

Als het zwaaien van de arm stopt wanneer je de kleding uit de kamer haalt, dan weet je natuurlijk wat het is.

7. Ornamenten en andere voorwerpen

De lijst met dingen die je Beardie angstig kunnen maken, is eindeloos, maar dingen zoals ornamenten en kleine voorwerpen in de buurt van het vivarium zijn iets waar je speciale aandacht aan moet besteden.

Het is vaak gewoon een kwestie van rondkijken naar eenvoudige dingen die voor mij en jou alledaagse voorwerpen zijn, maar voor een baardagaam onbekend zijn en ze zich geïntimideerd door kunnen voelen.

8. Ziet je baardagaam zijn eigen weerspiegeling?

De mogelijkheid dat je baardagaam zijn eigen weerspiegeling ziet, wordt vaak vergeten, maar dit kan soms een probleem zijn.

Als je baardagaam veel zwaait en je kunt de reden niet vinden waarom dit gebeurt, bestaat de kans dat je diertje een weerspiegeling in het glas ziet.

Het is duidelijk dat baardagamen het concept van glas niet begrijpen en als ze hun spiegelbeeld zien, zullen ze automatisch denken dat dit een concurrent is en zullen ze zich geïntimideerd voelen.

Niet alle baardagamen zullen zich zo voelen, maar sommigen wel en als je eentje hebt die zich niet op zijn gemak voelt bij het zien van zijn eigen weerspiegeling, raad ik aan om een ​​leefgebied te creëren dat vol staat met planten en rotsen.

Het zal helpen om de reflectie van het glas te verminderen als je de planten en het decor goed plaatst.

Een beetje vallen en opstaan ​​kan nodig zijn, maar je zou ook een verschil moeten merken in het vertrouwen van je baardje.

9. Kan je baardagaam naar buiten kijken?

Een andere veel voorkomende maar over het hoofd geziene reden dat je baardagaam misschien de behoefte voelt om te zwaaien, is dat hij in een terrarium naast een raam wordt geplaatst.

Over het algemeen kan dit een heel aangename ervaring zijn voor je Beardie, omdat het zien van bomen die in de wind waaien en wolken in de lucht bewegen, ze gestimuleerd zal houden.

Er zijn bepaalde omstandigheden waarin je reptieltje zich ongemakkelijk kan voelen bij een raam.

Als er buiten vogels in de bomen zitten, of een kat op een hek, dan kan je draakje deze als een bedreiging interpreteren.

Nogmaals, dit is gewoon iets om rekening mee te houden en als je geen andere redenen kunt vinden waarom je draak constant met zijn armen zwaait, kan het hieraan liggen.

Schuilplaatsen maken voor je baardagaam

Ik zie vaak tanks die kaal zijn met alleen een steen en een waterbak in de hoek.

Dit bootst geen natuurlijke habitat voor uw baardagame na en doet niets om hem een ​​veilig en comfortabel gevoel te geven.

Als ze problemen hebben met constant zwaaien met hun armen, dan zal het creëren van een tank met veel schuilplaatsen hen helpen zich veilig te voelen, in tegenstelling tot een kale tank waar ze zich blootgesteld zullen voelen. PetMD beveelt ook ten zeerste aan om je Dragon een veilige plek te geven om te verbergen waar ze gemakkelijk in passen.

Het creëren van een habitat met veel decor en schuilplaatsen kan ook heel leuk voor je zijn en het ziet er geweldig uit als je klaar bent.
Ik raad je ten zeerste aan om hoe dan ook een mooi en opwindend huis te creëren voor je baardagaam.

Zwaaien enkel vrouwelijke baardagamen?

Er is veel theorie dat vrouwelijke baardagamen degenen zijn die met hun armen zwaaien en mannetjes vaker met hun hoofd knikken (dit staat bekend als een teken van dominantie).

Lees ook:

Dit is niet helemaal waar, zowel mannen als vrouwen staan ​​erom bekend met hun armen te zwaaien en hun hoofd te knikken.

Dit is volledig afhankelijk van de situatie, en ook van de persoonlijkheid van de baardagaam.

Zowel mannetjes als vrouwtjes zullen situaties hebben waarin ze zich geïntimideerd voelen door een andere baardagaam, reptiel of dier of iets anders en dit zal meer dan waarschijnlijk dit merkwaardige en fascinerende gedrag van het zwaaien met de armen produceren.

Is armzwaaien ongezond voor je baardagaam?

Baardagamen zijn echt geweldige reptielen en hun fascinerende gedrag maakt ze echt uniek.

De natuur heeft ze dit gedrag met een reden gegeven en het is niet meer dan normaal dat ze het gebruiken, maar zwaaien met de armen is een gedrag dat alleen zo nu en dan zou moeten worden gezien.

Elk reptiel, dier of zelfs mens zal op een gegeven moment angst of intimidatie voelen en het zwaaien met de arm is meestal een manier van baardagamen om ermee om te gaan.

Wat je echter niet wilt, is een situatie waarin je baardje constant wordt geïntimideerd.

Dit is niet goed voor hen, punt uit. Een situatie als deze kan leiden tot verhoogde stressniveaus en ziekte.

De stress kan ook hun eetlust verminderen en ertoe leiden dat ze voedsel weigeren. Dit is natuurlijk niet goed, vooral niet voor jongere baardagamen die nog steeds snel groeien en zoveel mogelijk voedingsstoffen nodig hebben.

Je zult moeten beoordelen of het zwaaien met de arm zo nu en dan en prima in orde is, of dat het constant gebeurt en daarom moet worden opgelost.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

1 reactie op “Waarom zwaaien baardagamen met hun arm?”

  1. Pingback: 10 redenen waarom je baardagaam niet eet - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *