waarom knikken baardagamen met hun hoofd - gedrag van baardagamen

Waarom knikken baardagamen hun hoofd?

Baardagamen hebben veel unieke en fascinerende gedragingen, zoals hoofdknikken. Dit is een gedrag dat me altijd heeft geïnteresseerd en ik heb het grondig onderzocht om het antwoord te vinden.

Dus waarom buigen baardagamen hun hoofd? Baardagamen buigen hun hoofd naar andere baardagamen als teken om te laten zien dat ze dominant zijn. Langzamer hoofd dobberen wordt gebruikt als een teken van onderwerping en vrouwtjes zullen ook langzaam hun hoofd buigen om zich te onderwerpen aan de avances van een mannetje.

Lees verder om erachter te komen in welke situaties hoofdknikken voorkomt, hoofdknikken ongezond is, hoe je hoofdknikken kunt stoppen en meer.

Maar laten we eerst eens nader bekijken waarom baardagamen hun hoofd dobberen.

Hoofd dobberen als teken van dominantie over een andere baardagaam

Als een baardagaam met zijn kop buigt, is dat meestal een agressieve handeling.

Hoofdknikken is een manier van de baardagaam om te zeggen: “Ik ben hier de baas”. Dit is een bekende persoonlijkheidskenmerk van baardagamen en vertrouwde sites zoals animaluniversity.org geven ook aan dat dit waar is.

Wanneer 2 baardjes samen in hetzelfde terrarium worden geplaatst, is het gebruikelijk dat een van de dieren zal proberen dominant te worden over de andere.

Baardagamen zijn voor het grootste deel solitaire reptielen en ze zijn erg gelukkig op zichzelf. Als je 2 of meer draken in een enkele tank plaatst, kunnen ze behoorlijk agressief worden over territorium.

Wanneer een baardagame duidelijk agressief begint te knikken, zal je soms merken dat hij ook ander gedrag vertoont.

De meest voorkomende zijn het uitblazen van hun baard en trotser staan ​​om zichzelf groter en enger te laten lijken.

Later in dit bericht zullen we bespreken wat je moet doen als je 2 draken in hetzelfde terrarium hebt en de strijd om dominantie blijft te lang duren.

Baardagamen knikken met hun hoofd tijdens het paren

Als een baardagaam met zijn kop knikt, hoeft dat niet altijd uit agressie of ruzie over territorium te zijn.

Soms wordt hoofdknikken puur gebruikt om te proberen het andere geslacht te verleiden. Dit wordt ondersteund door PetMD, die dit ook als een belangrijke reden voor hoofdknikken noemt.

Het belangrijkste punt dat het mannetje probeert te bereiken is nog steeds in wezen hetzelfde, het mannetje probeert het vrouwtje nog steeds te laten zien dat hij dominant is en het vrouwtje moet zich overgeven aan zijn avances.

Deze parende hoofdknik van het mannetje zal vrij snel zijn, en ze zullen ook vaak hun baard opblazen, net zoals ze zouden kunnen doen als ze agressief zijn, dus het kan best moeilijk zijn om het verschil te zien.

Wat betekent langzaam hoofdknikken?

Niet alle hoofdknikken betekenen hetzelfde bij baardagamen.

Als je draak langzaam zijn hoofd dobbert, kan dit zelfs het tegenovergestelde betekenen.

Terwijl baardagamen hun hoofd snel zullen buigen als teken van dominantie, zullen ze langzaam hun hoofd buigen om te laten zien dat ze onderdanig zijn.

Als een draak het gevoel heeft dat hij moet laten zien dat hij geen behoefte heeft om over territorium te vechten of op welke manier dan ook dominant te zijn, zullen ze een veel langzamere dobberende beweging produceren.

Dit betekent gewoon voor de andere baardagaam dat zij de baas zijn.

Vrouwtjes produceren ook de langzame dobberende beweging, laten we eens kijken waarom.

Doen vrouwelijke baardagamen hetzelfde?

Hoewel hoofdknikken vaker wordt geassocieerd met de mannelijke baardagame, wordt het ook vrij regelmatig bij vrouwen gezien.

Het snelle, agressieve hoofdknikken dat tot uiting komt wanneer een baardagaam dominant probeert te zijn, wordt ook door vrouwtjes gebruikt.

Het is belangrijk op te merken dat deze vorm van hoofdknikken zeker vaker voorkomt bij mannen, maar je kunt gemakkelijk zien dat een vrouw onder bepaalde omstandigheden probeert te domineren.

De meest voorkomende situatie voor een vrouwtje is om tijdens het paren haar hoofd naar een mannetje te dobberen.
Dit zal een langzame knik zijn die klassiek aangeeft dat het vrouwtje zich onderwerpt aan de avances van het mannetje.

Waarom knikken baby-baardagamen hun hoofd?

Als je een baby baardagaam hebt en deze onlangs in huis hebt gehaald, is het een spannende tijd voor zowel jou als je draakje.

De waarheid is dat deze gewenningsperiode een behoorlijk enge tijd kan zijn voor je draak en ze kunnen zich onzeker, ongemakkelijk en zelfs geïntimideerd voelen.

Je babydraak zal vaak zijn hoofd bewegen om te proberen dominant gedrag te vertonen om zo wat controle te krijgen over zijn nieuwe omgeving.

Baby-baardagamen kunnen de langzame hoofdknik uitvoeren die wordt geassocieerd met onderwerping als ze zich ongemakkelijk voelen over een bepaalde situatie.

Dit zou normaal gesproken binnen een korte tijd moeten overgaan als uw baardagaam zich nestelt en vertrouwd raakt met u en uw huis.

Het belangrijkste is om te beseffen dat dit natuurlijk is en het gewoon tijd te geven.

Je belangrijkste taak is om je baardagaam de best mogelijke omgeving te bieden om de vestigingsperiode te vergemakkelijken.

Een terrarium van goede kwaliteit met goede verlichting en schuilplaatsen is essentieel om ze te helpen zich te vestigen en hun natuurlijke habitat zoveel mogelijk te imiteren.

Knikken baardagamen alleen hun hoofd bij andere baardagamen?

Dit is echt een goede vraag die beantwoord moet worden, aangezien veel baardagamenbezitters maar één exemplaar hebben en zich misschien afvragen waar hun draak op uit is?

Het antwoord is absoluut niet, je baardagaam kan zijn kop buigen bij alles waar hij dominantie aan wil tonen, zich aan wil onderwerpen of waarmee hij wil paren.

Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende situaties en redenen waarom uw draak in huis ronddobbert.

Hoofdknikken naar andere huisdieren

Als je andere huisdieren in huis hebt, zoals een hond, kat of vogels, dan is het heel normaal dat je baardje zich er ongemakkelijk bij voelt.

Je zult misschien merken dat ze hun hoofd bewegen om te proberen dominant te zijn over het andere huisdier of om onderdanig te zijn aan het andere huisdier als ze zich geïntimideerd voelen.

Hoofdknikken naar een nieuw huisdier

Als je huisdier nieuw is in huis, is het heel natuurlijk dat dit gebeurt, aangezien de baardagaam zich vaak ongemakkelijk voelt totdat hij begrijpt dat het nieuwe huisdier geen kwaad kan.

Het is een goed idee om de situatie in de gaten te houden. De baardagame zou er niet lang over mogen doen om te stoppen met hoofdknikken.

Als dit weken en weken aanhoudt, raad ik aan om je baardje te verplaatsen naar een kamer waar het huisdier geen contact zal hebben.

Ik raad je aan dit alleen te doen als je baardagaam constant met zijn kop beweegt wanneer het huisdier in de buurt is.

Dit komt omdat je draak boos of bang is en als hij/zij constant in deze emotionele toestand is, is dat niet goed voor hun stressniveau.

We zullen hier later in dit bericht meer over vertellen, maar houd er rekening mee dat je je baardagaam je nieuwe huisdier laat leren kennen en hoe lang en vaak het hoofd dobberen is.

Hoofdknikken bij gevestigde huisdier

Als je een oud huisdier hebt en je Beardie plotseling met zijn kop naar het huisdier begint te dobberen terwijl het dit nog nooit eerder heeft gedaan, kan dit een paar redenen hebben.

Als het paarseizoen is, beginnen baardagamen soms als een gek met hun hoofd te dobberen, zelfs bij andere huisdieren waar ze altijd mee hebben kunnen opschieten.

Soms ziet je draak het andere huisdier ineens als een bedreiging voor zijn territorium of iets dergelijks dat voorheen geen probleem leek.

Ik zou willen voorstellen om dezelfde procedure te volgen, gewoon de situatie in de gaten te houden en als het in een korte tijd tot rust komt, is het allemaal goed.

Als het hoofd dobberen een aantal weken aanhoudt, is het misschien een goed idee om het huisdier uit de buurt van je baardagaam te houden of andersom, omdat je de verhoogde stressniveaus niet wekenlang wilt aanhouden.

Hoofd dobberen naar jou, de eigenaar

Geloof het of niet, het is heel gewoon dat je baardagaam zijn kop naar jou, de eigenaar, zal dobberen.

Soms is het de snelle hoofdknikkende beweging die wordt geassocieerd met het laten zien dat ze geloven dat ze de dominante figuur zijn.

Andere keren zal het de langzame hoofdknikkende beweging zijn die verband houdt met het tonen van onderwerping.

Meestal zal het creëren van een betere en sterkere band met je baardagame dit gedrag stoppen. Dit wordt ondersteund door Reptile Guide die hier ook over praat als een reden voor hoofdknikken.

Wanneer je je baardagaam voor het eerst mee naar huis neemt

Dit gebeurt meestal wanneer je je baardagaam voor het eerst mee naar huis neemt. Dit kan als baby of als volwassene zijn.

Wanneer je draken je voor het eerst leren kennen, zal er soms een periode zijn waarin ze de wateren testen en proberen je te laten zien dat ze “de baas” zijn.

Ik raad aan om je baardagaam gedurende kortere periodes zeer zacht te behandelen en dit geleidelijk aan langer te maken.

Door voorzichtig te handelen laat je je draak zien dat agressie of dominantie niet nodig is en hij zeker niet door jou geïntimideerd hoeft te zijn.

Zoals eerder in dit bericht vermeld, zal een terrarium van goede kwaliteit met goede inrichting en schuilplaatsen het zelfvertrouwen van uw draken vergroten en ervoor zorgen dat ze zich de eerste weken in hun nieuwe thuis veilig voelen.

Als je je baardagaam al heel lang hebt

Het komt ook vaak voor dat een baardagaam uit het niets zijn kop naar je begint te dobberen, zelfs als je hem al heel lang hebt en het nog nooit eerder is gebeurd.

Paarseizoen

Een van de meest voorkomende redenen hiervoor is dat het voor hen de paartijd is.

Als een draak paring in gedachten heeft, kan hij erg territoriaal en dominant worden zonder dat er een reden voor lijkt te zijn.
Dit is normaal gesproken iets dat wordt geassocieerd met mannen, maar het is niet ongehoord dat vrouwen hun hoofd langzaam op een ‘flirterige’ manier bewegen om te laten zien dat ze zich onderwerpen aan de avances van het mannetje.

Zelfs jij, een mens, kan onderhevig zijn aan dit soort flirtende hoofdknikkende bewegingen wanneer de paring in gedachten is

Dit soort gedrag gaat meestal binnen een paar weken over en naarmate de hormonen weer normaal worden, zal ook hun gedrag verdwijnen.

Hoofdknikken bij speelgoed en kledingstukken

Dit lijkt in eerste instantie misschien nogal bizar, maar een baardagaam kan een speeltje of een klein kledingstuk gemakkelijk aanzien voor een ander dier.

Als je kinderen hebt en je kind laat zijn/haar favoriete speeltje in de buurt van je terrarium liggen, dan kan het behoorlijk intimiderend zijn voor je reptiel als hij het aanziet voor een roofdier.

Dit kan ertoe leiden dat uw baardagaam zijn hoofd begint te dobberen naar wat niets lijkt, maar in feite reageert hij op het speeltje.

Hetzelfde geldt voor kleine kledingstukken, armbanden en dergelijke.

Stel je voor dat je een sok op de grond laat liggen of een baseballpet in de buurt. Dit lijkt misschien onschuldig, maar voor je draak weten ze gewoon niet wat deze items zijn en het kan ertoe leiden dat ze reageren door met het hoofd te dobberen.
Het kan vaak moeilijk zijn om te onderscheiden waardoor een baardagaam zijn kop beweegt, want voor mij en u zijn dit alledaagse voorwerpen.

Het beste wat je kunt doen als je draak zijn hoofd dobbert naar wat niets lijkt te zijn: scan je kamer en kijk of er iets is dat je gemakkelijk uit de kamer kunt verwijderen.

Verwijder slechts één item tegelijk en als het een object is, zoals speelgoed of kleding, zou je het item dat het probleem veroorzaakt vrij snel moeten kunnen vinden.

Beweegt je baardagaam zijn kop naar zijn eigen weerspiegeling?

In het begin lijkt het misschien nogal belachelijk dat je baardagaam misschien zijn hoofd dobbert naar zijn eigen reflectie, maar het is eigenlijk een heel reële situatie.

Baardagamen zoals de meeste andere reptielen en zoogdieren begrijpen het concept van glas en het feit dat het een reflectie heeft niet.

Je draak zou zichzelf gemakkelijk in het glas kunnen zien en hun spiegelbeeld kunnen aanzien voor een andere baardagaam.

Baardagamen zullen hun spiegelbeeld vooral zien als hun terrarium leeg is of een open plek heeft.

Als je terrarium niet is uitgerust met een decor dat lijkt op hun natuurlijke habitat en ze kunnen alleen glas zien, dan is de kans ook groot dat ze hun spiegelbeeld zullen zien.

Als je terrarium een ​​hoek heeft die een beetje kaal is en je merkt dat ze alleen in die hoek hun hoofd dobberen, kan het zijn dat ze hun spiegelbeeld op die plek zien.

Gewoon een paar dingen aanpassen zodat ze hun spiegelbeeld niet kunnen zien, kan ervoor zorgen dat ze niet meer denken dat ze gezelschap hebben van een andere baardagame.

Je hoeft geen soort jungle te creëren als het terrarium kaal is, maar je moet wel iets creëren dat dicht bij hun natuurlijke habitat ligt met mooie achtergrond, rotsen en schuilplaatsen om ze een veilig gevoel te geven.

Het verplaatsen van de tank naar een andere kamer kan leiden tot hoofdknikken

Het is ook mogelijk dat je baardagaam zich ongemakkelijk voelt en daarom met zijn kop begint te dobberen door simpelweg zijn terrarium naar een andere hoek van de kamer te verplaatsen.

Een simpele verandering van omgeving kan ervoor zorgen dat je draakje zich ongemakkelijk voelt en het gevoel krijgt dat ze zich weer thuis moeten leren voelen.

Het verplaatsen van het terrarium naar een andere kamer kan uiteraard dezelfde soort reactie veroorzaken.

Zelfs een verandering in je meubels kan dit soort gedrag veroorzaken en het is gewoon een kwestie van bewust zijn van deze veranderingen.

Elke kleine verandering als deze zou slechts een tijdelijke verandering in het gedrag mogen veroorzaken en ze zouden in korte tijd weer de oude moeten zijn als ze eenmaal aan de veranderingen gewend zijn.

Is hoofdknikken ongezond voor een baardagaam?

Baardagamen hebben een aantal fascinerende gedragingen die ze gebruiken om zich in bepaalde situaties uit te drukken.

Dingen zoals hoofdbewegen, armen zwaaien en de baard opblazen, helpen allemaal om de stemming van je draken te laten zien en ook om intenties en gevoelens uit te drukken.

Wanneer een baardagaam zijn kop beweegt, is het voor het grootste deel volkomen normaal en maakt het deel uit van hun natuurlijke gedrag om hun bedoelingen op dat moment te uiten.

De enige keer dat ik zou zeggen dat dit ongezond gedrag is voor je draak, is als ze gedurende een paar weken constant agressief, dominant of onderdanig lijken te zijn.

Als dit gebeurt, zijn ze duidelijk ongelukkig door ofwel constant boos of geïntimideerd te zijn.

Dit is niet goed voor hun stressniveau en je kunt ook een verminderde eetlust zien als ze constant geïntimideerd zijn. Als je wilt dat je baardagaam een lang en gelukkig leven leidt, moet je deze stress wegnemen.

Als je draak af en toe met zijn hoofd dobbert, zal dat geen probleem zijn of als ze in de paartijd komen, is het prima, want hun hormonen zullen tot rust komen wanneer ze er klaar voor zijn.

Wat moet ik doen als mijn baardagaam constant met zijn kop dobbert?

Ok, ben je bang dat je baardagaam constant dominant of onderdanig met zijn hoofd beweegt en je denkt dat hij moet stoppen, maar weet niet hoe?

Laten we eens kijken wat u kunt doen om uw diertje weer gelukkig en kalm te krijgen.

Meestal is de oplossing zo simpel als het verwijderen van alles waar ze niet blij mee zijn.

Twee baardagamen bij elkaar gehuisvest

Als je 2 baardagamen bij elkaar hebt gehuisvest en er is een constante strijd om dominantie, dan zou ik je helaas aanraden om, hoe hartverscheurend het ook klinkt, een van de draken weg te geven aan een goed huis.

De andere optie is om een ​​van de draken te herhuisvesten in een apart terrarium in een andere kamer.

Het bij elkaar houden van beide baardagamen zal de zwakkere veel leed bezorgen en het zal ook minder UVB-licht krijgen en een verminderde eetlust door stress.

De enige optie is om ze te scheiden, zodat ze allebei een gelukkig, kalm en stressvrij leven kunnen leiden.

Andere situaties

In zowat alle andere situaties zou je in staat moeten zijn om de oorzaak van het probleem weg te nemen of je baardagaam naar een andere kamer te verplaatsen als dat logischer is.

Speelgoed, kledingstukken en kleine voorwerpen zijn vrij eenvoudig van je draak te scheiden als ze voortdurend voor overlast zorgen.

Huisdieren zijn wat lastiger omdat katten en honden de hele dag gemakkelijk in dezelfde kamer als je draak kunnen ronddwalen.

Het is misschien beter om je baardagaam te verplaatsen naar een kamer in huis waar je kat of hond niet of niet vaak kan komen.

Waarom het belangrijk is om de juiste terrariumopstelling te gebruiken

Om ervoor te zorgen dat uw baardagaam zich gelukkig, kalm en veilig voelt, heeft hij de juiste omgeving nodig.

Door een terrarium te creëren dat dicht bij hun natuurlijke habitat ligt, kunnen ze zich in grote mate op hun gemak voelen en gedrag zoals hoofdknikken en zwaaien met hun armen verminderen.

Overweeg om schuilplaatsen voor je draak te maken met stenen en planten, zodat ze het gevoel hebben dat ze zich kunnen terugtrekken wanneer dat nodig is en niet de hele tijd worden blootgesteld.

Dit is erg belangrijk voor het stressniveau en het algehele geluk.

Het verkrijgen van de juiste hoeveelheid UVB-licht van goede kwaliteit is ook erg belangrijk om uw huisdier het gevoel te geven dat hij in zijn natuurlijke omgeving is (en om gezondheidsredenen).

Als je je baardje een goede thuis geeft met goede schuilplaatsen en zonneplek, zou je eigenlijk weinig stress-gerelateerd gedrag mogen zien.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

4 reacties op “Waarom knikken baardagamen hun hoofd?”

  1. Pingback: Waarom zwaaien baardagamen met hun arm? - Baardagame.com

  2. Pingback: Waarom blazen baardagamen zich op? - Baardagame.com

  3. Pingback: Waarom houden baardagamen hun mond open? - Baardagame.com

  4. Pingback: 10 redenen waarom je baardagaam niet eet - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *