Waarom houden baardagamen hun mond open?

Iedereen die een baardagamen bezit, zal gemerkt hebben dat ze vaak hun mond voor lange tijd openhouden.

Als bezitter van een baardagaam en liefhebber heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar dit gedrag en de 9 redenen gevonden waarom dit gebeurt.

Dus waarom houden baardagamen hun mond open? De meest voorkomende reden waarom baardagamen hun mond openen om hun lichaamstemperatuur te regelen. Ze zweten niet en als ze hun mond openen zodra ze hun ideale temperatuur hebben bereikt, worden ze niet heter. Het is gebruikelijk om ze hun mond te zien openen tijdens het zonnebaden.

Lees verder om een ​​diepgaande blik te werpen op de 9 redenen waarom uw baardagaam misschien zijn mond openhoudt en ontdek hoe je dit gedrag kunt voorkomen.

Andere nuttige info:

Hun mond openhouden om de temperatuur te regelen

Baardagamen zijn erg slimme reptielen en ze kunnen verbazingwekkend gedrag vertonen om allerlei situaties te overwinnen.

Een van de gedragingen die ze vaak vertonen, is hun mond voor lange tijd openen, wat ook wel “gapend” wordt genoemd.

Dit helpt hen om hun lichaamstemperatuur te reguleren en te voorkomen dat ze warmer worden wanneer ze hun optimale temperatuur krijgen.

Als je jouw baardagaam onder zijn zonnebol ziet zitten en “gapend” ziet, hoef je je meestal geen zorgen te maken.

Dit is volkomen normaal voor je baardje om dit te doen, omdat ze niet kunnen zweten om hun temperatuur op het optimale niveau te houden, dus dit is eigenlijk een andere manier om die temperatuur te regelen.

Zorg ervoor dat de temperatuur correct is

Hoewel we hebben vastgesteld dat “gapen” in de meeste gevallen volkomen normaal is, moet je er toch voor zorgen dat je de juiste temperatuur voor de baardagame aanhoudt.

Als hun tank te heet is, kunnen ze moeilijker hun temperatuur regelen en moet je ook zorgen voor een koele ruimte om af te koelen zodra ze hun optimale temperatuur hebben bereikt.

Hier is een handig tabelletje voor de temperaturen die je moet voorzien voor je baardagaam op de verschillende leeftijden.

Let op: deze grafiek dient alleen als richtlijn te worden gebruikt. Je moet altijd je dierenarts raadplegen.

Baardagame Tank temperatuurgids

ZonnebadenKoele plekNachttemperatuur
35 – 43°C24 – 27 °C21 – 24°C

Zorg voor zowel een zonnebank als een koele plek

We hebben dit al kort besproken, maar je moet ook zorgen voor een koele ruimte om je baardje te helpen zijn temperatuur te regelen, dit is net zo belangrijk als de zonneruimte.

Als je temperaturen niet goed zijn, kan je baardagame gapen omdat hij niet de luxe heeft om de warme zone te verlaten voor een koelere ruimte wanneer dat nodig is.

Als je de verlichtingsapparatuur wilt weten die ik aanbeveel voor je baardagaam, kijk dan hier:

Als je de bovenstaande grafiek bekijkt en ervoor zorgt dat het terrarium temperaturen heeft die in de buurt komen van deze in zowel het zonnebad als de koele plek, kan je erop vertrouwen dat ze de juiste omgeving hebben die ze nodig hebben om gelukkig en gezond te zijn.

Andere redenen waarom baardagamen hun mond open houden

Hoewel het reguleren van de lichaamstemperatuur de belangrijkste reden is waarom een ​​baardagaam zijn mond openhoudt, zijn er ook veel andere redenen en situaties waarin je je baardagaam dit gedrag zou kunnen zien vertonen.

Laten we eens kijken naar deze situaties en of ze ongezond zijn voor je Dragon.

De mond open houden voor het uitrekken van de baard

Sommige baardagamen zullen hun mond openen om hun baard te strekken. Dit gedrag komt vaak voor wanneer ze bijna hun huid afstoten.

Ze kunnen ook hun baard opblazen in verdere pogingen om de huid rond hun baard en hoofd los te maken.

Dit is volkomen normaal gedrag en helpt alleen het vervellingsproces.

Het uitrekken van de baard gebeurt niet altijd voor het vervellen, soms hebben ze het gevoel dat het uitrekken van de baard iets is wat ze gewoon moeten doen.

Mond open houden vanwege agressie

Baardagamen zijn meestal vreedzame reptielen, maar als ze om de een of andere reden agressief worden, is het gebruikelijk dat ze hun mond openen als onderdeel van die agressieve weergave.

Er zullen meestal andere gedragingen zijn die uw baardagaam zal vertonen als ze agressief handelen.

Let op zaken als:

Je baardje vertoont misschien niet al deze gedragingen, maar als ze hun mond agressief openen, zou het ongebruikelijk zijn als ze er niet ten minste één andere van zouden vertonen.

Door je baardagame een leefgebied met veel schuilplaatsen te bieden, kan agressie worden beperkt, omdat ze dit gedrag meestal vertonen wanneer ze zich bedreigd voelen.

Laten we eens kijken naar de situaties waarin baardagamen het gevoel kunnen hebben dat ze agressief moeten handelen.

Mond open houden vanwege een andere baardagame

Als je twee of meer baardagamen in dezelfde tank hebt, kan dit veel problemen veroorzaken.

Baardagamen zijn het liefst alleen en het delen van hun leefruimte met een andere draak resulteert vaak in een zoektocht naar macht.

Een van de dieren zal meestal proberen dominant te worden over de andere en de mond op een agressieve manier openen om te laten zien hoe gemeen en stoer ze zijn, is gebruikelijk.

Als je twee baardagamen bij elkaar hebt gehuisvest en je ziet dit gebeuren, dan moet je ze echt zo snel mogelijk opsplitsen.

De minder dominante kan uiteindelijk erg gestrest raken, hun eetlust verliezen en zelfs niet mogen zonnebaden door de meer dominante.

Soms moet je ze zelfs opsplitsen in verschillende kamers, want als ze elkaar nog steeds kunnen zien, kan de strijd om dominantie doorgaan.

Als allerlaatste redmiddel, als je gewoon geen ruimte hebt voor 2 tanks in je huis of je kunt het om een ​​andere reden niet doen, dan heb je gewoon geen andere keuze dan een van de baardagamen weg te geven.

Dit lijkt misschien wreed, maar het is eigenlijk het beste om te doen, omdat het houden van twee draken in dezelfde tank als de ene dominant is, zeer schadelijk is voor de gezondheid van de ander.

Andere huisdieren die agressie veroorzaken

Het kan ook heel gewoon zijn dat als je andere huisdieren in huis hebt, zoals katten of honden, je baardagaam agressief tegen hen kan worden.

Als een baardagaam zich niet op zijn gemak voelt met een groter huisdier in huis, zullen ze meestal bang of geïntimideerd zijn, maar sommigen kunnen ook agressief worden.

Als je merkt dat je baardagaam af en toe zijn mond op een agressieve manier opent naar je huisdieren, dan is dat geen probleem, want het kan iets simpels zijn, zoals dat je hond te wild was en ervoor zorgde dat je draak zich ongemakkelijk voelde met zijn aanwezigheid.

Aan de andere kant, als dit gedrag zich elke keer voordoet als je huisdier in de kamer is, dan moet je actie ondernemen, aangezien de constante stressniveaus in deze situatie te hoog kunnen zijn.

Er zijn eigenlijk maar twee dingen die je kunt doen, de eerste is om te voorkomen dat je huisdier de kamer binnenkomt waar je baardagaam zich bevindt.

Dit kan vaak moeilijk zijn, vooral als je baardagaam zich in de grote familiekamer, zoals de woonkamer, bevindt.

Het andere dat je kan doen, is de baardagame naar een andere kamer in huis verplaatsen waar je ander huisdier minder snel naar binnen gaat.

Dit kan soms ook moeilijk zijn, afhankelijk van de grootte van de tank en of je hem in een andere kamer kunt plaatsen.

Je zal moeten doen wat het beste is voor jou en jouw huisdieren. Het belangrijkste is dat ze zowel gelukkig als veilig zijn.

Kleine voorwerpen en kinderspeelgoed

Dit lijkt nogal bizar als je er voor het eerst over nadenkt, maar kinderspeelgoed en kleine voorwerpen zoals sokken kunnen ervoor zorgen dat je baardagaam agressief handelt.

Het is heel gemakkelijk voor een baardagaam om een ​​klein speeltje aan te zien voor een roofdier en ze kunnen vaak agressief handelen. Hun mond openhouden is onderdeel van dat gedrag.

Meestal zul je ook gesis of ander gedrag opmerken waar we het eerder over hadden.

Nieuwe ornamenten en dergelijke kunnen ook iets zijn dat je baardje bedreigend kan vinden.

Speelgoed en kleding worden meestal vrij snel verplaatst, zodat ze geen blijvend probleem vormen, maar ornamenten worden vaak op één plek geplaatst en blijven daar. Dus als je vermoedt dat een element uit het decor de baardagame op stang jaagt, dan zal je het moeten verplaatsen.

De tank bij het raam plaatsen

Je tank bij het raam plaatsen kan geweldig zijn voor je baardagaam. Ze kunnen zoveel prikkels van de buitenwereld krijgen.

Dingen zoals het zien van de wolken bewegen en het zien van de bomen die in de wind ritselen, kunnen helpen hun natuurlijke habitat na te bootsen.

Afhankelijk van waar je woont, kan het ook een enge plek zijn en je kunt je baardje vaak agressief zien worden tegenover alles wat hij aan de buitenkant van het raam ziet.

Dieren zoals katten en vogels kunnen ervoor zorgen dat je draak zich bedreigd voelt en dan kunnen ze agressief hun mond openen.

Nogmaals, als dit maar af en toe gebeurt, is er niets om je zorgen over te maken, maar als het dagelijks gebeurt, kun je overwegen om ze van het raam weg te halen.

Mond open houden vanwege paarseizoen

Er zijn bepaalde tijden van het jaar waarin de hormonen van je baardagame nogal turbulent zijn en ze agressief kunnen worden.

Ze kunnen op een agressieve manier hun mond openhouden zonder duidelijke reden.

Soms, als je ze probeert aan te raken, kunnen ze zelfs agressief worden naar jou, de eigenaar.

Ze zullen vaak erg territoriaal agressief worden wanneer mensen of huisdieren in de buurt van hun terrarium komen.

Dit is gewoon natuurlijk gedrag en je kunt er weinig aan doen. Het goede nieuws is dat zodra de hormonen zijn gesetteld, alles weer normaal zou moeten zijn.

Luchtweginfectie

Wanneer je baardagaam zijn bek voor langere tijd openhoudt, is dit meestal te wijten aan het reguleren van de lichaamstemperatuur, maar er is een kleine kans dat ze een luchtweginfectie hebben.

Als een baardagaam dit soort infectie krijgt, komt dit meestal door de vochtigheid in de tank. In het wild zijn ze gewend aan een lage luchtvochtigheid en een hoge luchtvochtigheid in hun terrarium kan voor problemen zorgen.

De beste manier om de luchtvochtigheid in de tank te controleren, is door een hygrometer te gebruiken. Zo kunt u altijd nauwkeurig de luchtvochtigheid in de tank controleren.

Als de luchtvochtigheid in je tank gedurende lange tijd hoger is dan 40%, dan is dit niet ideaal voor je baardagamen.

Er zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden die de luchtvochtigheid van je tank kunnen verhogen, zoals het gebruik van dingen zoals schors als substraat of zelfs decor, omdat het vaak vocht vasthoudt en de luchtvochtigheid in de tank verhoogt.

Als je moeite hebt om de luchtvochtigheid in de tank laag te houden, probeer dan dingen die veel vocht bevatten eruit te halen of te vervangen (behalve de waterbak).

Een kleinere waterbak is ook een goed idee als je problemen hebt met de luchtvochtigheid.

Je moet ook alle kommen en waterbronnen die je hebt uit de buurt van de warmtebron/zonnelamp houden, omdat dit ook de luchtvochtigheid verhoogt (verdamping).

Over het algemeen zou het relatief eenvoudig moeten zijn om de luchtvochtigheid laag te houden, maar dit kan afhangen van waar je woont en je huis. Als je nog steeds worstelt na het toepassen van de bovenstaande tips, dan zou het kopen van een luchtontvochtiger het probleem volledig moeten stoppen.

Als je je ooit zorgen maakt dat je baardagaam een ​​luchtweginfectie heeft, raad ik je aan om advies in te winnen bij een dierenarts, die je baardagaam kan zien en een professionele mening kan geven.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

1 reactie op “Waarom houden baardagamen hun mond open?”

  1. Pingback: Complete hulpgids voor zonnebaden van baardagamen - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *