Mogen baardagamen watermeloen eten

Mogen baardagamen watermeloen eten?

Baardagamen kunnen uitzonderlijk watermeloen eten als traktatie. Watermeloen is niet erg voedzaam voor baardagamen, dus het is minder aangeraden dan sommige andere vruchten die wat meer substantie bieden.

Hoe vaak mogen baardagamen watermeloen eten?

Deze meloen, die voor 92% uit water bestaat, heeft een toepasselijke naam. Hoewel dit watergehalte watermeloen tot een rijke bron van hydratatie maakt, betekent het ook dat de voedingsstoffen redelijk… nou ja, beperkt zijn, tenminste voor de behoeften van baardagamen. Doorgaans kunnen baardagamen één keer per maand of minder vaak een paar kleine stukjes watermeloen eten.

Als ze watermeloen eten, krijgen ze een paar belangrijke vitamines en mineralen binnen:

 • Vitamine C en bètacaroteen, die het immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de voortplanting en de groei versterken
 • Magnesium, dat de stofwisseling bevordert en ontstekingen voorkomt
 • Kalium, dat de bloeddruk regelt

Dus in beperkte hoeveelheden kan watermeloen de gezondheid van je baardagame een kleine boost geven. Je baardje zal waarschijnlijk dol zijn op watermeloen, omdat de meesten geen genoeg kunnen krijgen van de zoete smaak. Maar het is erg belangrijk dat je streng blijft en prioriteit geeft aan de gezondheid door zijn inname van deze smakelijke traktatie te beperken.

Watermeloen is een heerlijk dessert, geen hoofdgerecht.

Waarom kunnen baardagamen niet elke dag watermeloen eten?

Eerlijk gezegd is te veel watermeloen gevaarlijk, zelfs dodelijk voor je baardagaam. Zorg ervoor dat je om deze redenen niet meer dan een paar kleine stukjes watermeloen één keer per maand voert:

Suikergerelateerde gezondheidsproblemen. In het wild consumeren baardagamen niet veel suiker. In de meer gecontroleerde huiselijke omgeving lopen baardjes een risico op zwaarlijvigheid, vooral als ze te veel suikerhoudend voedsel krijgen (meestal betekent dit fruit).

Net als mensen kunnen suikerrijke diëten leiden tot leverproblemen, diabetes en tand- en tandvleesbederf, wat ook kan leiden tot ontstekingen en botproblemen. Het is dus het beste om fruit tot een minimum te beperken, ook al kan het verleidelijk zijn om je baardje meer te geven van waar ze van houdt.

Calcium tekort. Zoals veel groenten en fruit bevat watermeloen zowel fosfor als calcium. In watermeloen zit meer fosfor dan calcium, wat betekent dat het calcium opheft. Fosfor bindt zich met calcium, waardoor het niet in de bloedbaan wordt opgenomen. Op de lange termijn zullen diëten met een hoog fosforgehalte en onvoldoende calcium leiden tot botafbraak of metabole botziekte (MBZ). Dit is een vreselijke maar helaas veel voorkomende ziekte die de skeletstructuur van een draak wegslijt en zwakte, misvorming en verlamming veroorzaakt. Het kan je draak doden als het niet wordt behandeld.

Spijsverteringsproblemen. Watermeloen heeft nogal wat water, zoals we al zeiden. Dit is gunstig in kleine hoeveelheden om je baardje gehydrateerd te houden, maar in grote hoeveelheden veroorzaakt het diarree, wat op zijn beurt uitdroging veroorzaakt.

Hoe serveer je watermeloen?

 • Je hebt twee opties als het gaat om watermeloen: met of zonder zaadjes.
 • Beide zijn prima te gebruiken, maar je moet wel alle zaadjes verwijderen. Soms heeft zelfs pitloze watermeloen een zaadje of twee. Baardagamen kunnen stikken in zaden of kunnen last hebben van darmimpact (verstopping in het spijsverteringskanaal) als ze de zaden doorslikken.
 • Verwijder alle zaden, zowel zwart als wit, voordat je deze vrucht aan je draak voert.
 • Geef je baardje het zachte, donkerroze vruchtvlees. Voer nooit een deel van de schil van de watermeloen, inclusief het witte deel, omdat het moeilijk te kauwen is.
 • Zodra de zaden uit de vrucht zijn verwijderd, snijd het roze vruchtvlees in vrij kleine stukjes en plaats ze alleen of met groenten in de voerbak

Omdat watermeloen zo zoet is, kan het worden gebruikt om baardagamen over te halen om groenten te eten, vooral voor belangrijke basisgroenten zoals boerenkool en pompoen. Gebruik deze truc niet te vaak, anders kan het averechts werken … je baardagaam kan uiteindelijk de voorkeur geven aan het zoete fruit boven de gezonde groenten.

Welke andere vruchten kan je geven in plaats van watermeloen?

Als je op zoek bent naar een vrucht die de salade van je baardagaam op een meer regelmatige basis kan aanvullen, bijvoorbeeld één keer per week, dan zijn hier enkele geweldige opties om te proberen:

 • Appels
 • Meloen
 • Vijgen
 • Mango
 • Papaja

Uiteindelijk is fruit een heerlijke en leuke manier om je baardje een kleine traktatie te bieden. Overdrijf echter niet, vooral niet met watermeloen.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *