Kunnen baardagamen zich vervelen - verrijking baardagamen - spelen baardagamen

Kunnen baardagamen zich vervelen?

Ja, baardagamen kunnen zich vervelen. In het wild worden baardagamen voortdurend gestimuleerd door te jagen en roofdieren te ontwijken. In gevangenschap zijn andere manieren van stimulatie noodzakelijk.

Lees verder om erachter te komen waarom baardagamen zich vervelen in gevangenschap en hoe je dit eenvoudig kunt veranderen om ze gestimuleerd te houden.

Vervelen in het wild

In het wild zou een baardagaam een ​​groot deel van zijn tijd opportunistisch op insecten jagen. Dit vergt veel mentale stimulatie terwijl ze wachten, kijken en toeslaan op het juiste moment.

In het wild gaan ze tenslotte dood als ze niet eten! Het is echt zo eenvoudig, dus jagen is altijd iets dat elk dier of reptiel mentaal gestimuleerd houdt.

Als een baardagaam eenmaal heeft gegeten, zullen ze het grootste deel van hun tijd zonnebaden om het voedsel te verteren. Dit is iets dat ze graag doen en iets dat nodig is om te overleven.

Het maakt niet uit of ze jagen, zonnebaden of wat dan ook, ze zullen roofdieren in de gaten moeten houden. Er zijn veel natuurlijke vijanden voor een baardagaam in het wild, zoals dingo’s, vossen en verschillende vogels.

Met al het jagen, zonnebaden en scherp letten op roofdieren, hebben ze weinig tijd om zich te vervelen.

Vervelen in gevangenschap

Baardagamen in gevangenschap leven een totaal ander leven dan die in het wild. Ze verplaatsen zich zelden en het vermijden van roofdieren is het laatste waar ze aan denken.

Dit, samen met vele andere redenen, kan er allemaal toe bijdragen dat je baardagaam zich verveeld voelt en ook een algemeen gebrek aan stimulatie voelt.

Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende redenen waarom baardagamen zich vervelen in gevangenschap en hoe je ze gemakkelijk gestimuleerd en gelukkig kunt laten voelen.

De redenen waarom baardagamen zich vervelen

Er zijn enkele eenvoudige veelvoorkomende redenen waarom een ​​baardagaam zich kan vervelen. Laten we elk van deze situaties eens bekijken en uitpluizen hoe je oplossingen kan voorzien.

Is de tank te klein?

Het hebben van een te kleine tank is een veelvoorkomende reden voor een baardagaam om zich te vervelen.

Als je een baby-draak hebt, is dit misschien niet zo’n groot probleem, maar als je een juveniel en zeker een volwassene hebt, moet je ervoor zorgen dat je een ruime tank hebt, zodat je draak veel ruimte heeft om te bewegen en niet krap voelen.

Als dat niet het geval is, kunnen ze zich snel vervelen omdat ze gewoon niet genoeg ruimte in huis hebben om te navigeren en ze geïnteresseerd te houden. Het hebben van een te kleine tank is ook niet goed voor de groei, aangezien een draak die nog niet volgroeid is, alleen zal groeien tot de grootte van zijn tank of leefgebied.

Aanbevolen terrarium voor een volwassen baardagaam:

Het verkeerde tankdecor hebben

Het hebben van de juiste tankinrichting is essentieel om je baardagaam tevreden te houden en te voorkomen dat ze zich vervelen.

Je moet altijd proberen een leefgebied te creëren dat eruitziet en aanvoelt als wat ze in het wild zouden ervaren.

Als je gewoon een gewone tank hebt met een waterbak, zonnestenen en niets anders, dan kun je bijna garanderen dat je baardje zich het grootste deel van de tijd stijf zal vervelen.

Je moet een leefgebied creëren dat vol zit met schuilplaatsen, planten en rotsen. Dit is waar ze van houden en het geeft ze het gevoel dat ze een natuurlijke habitat zijn.

Dit is welk decor ik je aanraad om in je tank te hebben:

 • Schuilplaats
 • Grotten
 • Planten
 • Rotsen
 • Takken
 • Verhoogde plek voor zonnebaden

Meer informatie over hoe je een terrarium moet inrichten:

Activiteiten om te voorkomen dat jouw baardagaam zich verveelt

Een beetje tijd doorbrengen om te spelen en plezier te hebben met je baardje is een van de belangrijkste dingen die je als eigenaar kunt doen.

Er is een duidelijk voordeel om ze mentaal gestimuleerd te houden, even weg zijn uit het terrarium helpt al enorm, maar dit is ook geweldig om jou en je baardagame te helpen een band op te bouwen.

Hier zijn mijn favorieten om je wat inspiratie te geven:

 • Een gesloten bal met insecten erin
 • Een laserpen
 • Zwemmen
 • Gaan wandelen
 • Een hangmat

Getapete bal

Een holle bal met insecten erin vastplakken en dan je baardagame los in de kamer laten om te proberen ze eruit te krijgen, is erg leuk en zal zeker hun aandacht trekken en ze gestimuleerd houden.

Je moet dit echter maar voor een korte periode doen, omdat het een beetje stressvol kan worden als ze niet bij de insecten binnen kunnen komen. Je moet er ook voor zorgen dat je je baardje daarna de insecten voedt.

Zwemmen

Als je je baardje een beetje in de badkuip laat zwemmen, komt hij een tijdje uit het verblijf, verveelt hij zicht niet en is het ook een geweldige oefening, dus al met al is het iets dat je zou moeten overwegen om minstens één keer per week te doen.

Vergeet niet dat je ze altijd onder toezicht moet houden als ze zwemmen.

Laserpen

Laserpennen zijn geweldig om een ​​beetje plezier te hebben met je baardagaam. Ze zullen ronddwalen in een verwoede poging de laser te vangen en denken dat het voedsel is.

Nogmaals, het is belangrijk om dit niet te lang te doen, omdat ze gefrustreerd raken als ze niet echt kunnen vangen. Probeer dit ook vlak voor de maaltijd te doen en voer ze daarna.

Gaan wandelen

Voor sommige eigenaren lijkt een wandeling met je Draak misschien een beetje raar, maar het kan een geweldige bron van stimulatie zijn.

Het geeft ze ook wat broodnodige beweging en is goed voor de hechting. Ik raad je altijd aan om een ​​harnas te gebruiken, want anders is de kans groot dat je je draak verliest. Laat hem nooit insecten in de tuin eten.

Hangmat

Door simpelweg een hangmat in hun terrarium toe te voegen, krijgt je draak een alternatieve plek om te relaxen. Baardagamen lijken dol te zijn op hangmatten en als ze de kans krijgen, zullen ze er vaak elke dag een groot deel van hun tijd aan besteden.

Jagen op levende insecten

Jagen op levende insecten is ongetwijfeld wat een baardagaam het meest opwindt. Zonder te jagen hebben baardagamen zoals de meeste dieren en reptielen niet veel te doen en dit alleen kan ervoor zorgen dat ze zich vervelen.

Het probleem is dat in gevangenschap de meeste draken niet de kans krijgen om dit natuurlijke gedrag ten volle te oefenen.

Je zou je draak op zijn minst moeten toestaan ​​om op insecten in zijn verblijf te jagen, maar als je ruimte en een ideale omgeving hebt, kun je wat insecten los laten en je baardagaam echt laten jagen, net zoals ze in het wild zouden doen.

Ik begrijp dat dit niet voor iedereen een realistische optie is, dus het wordt ten zeerste aanbevolen om in hun terrarium te jagen in plaats van met de hand te voeren, omdat dit zal helpen om hen mentaal gestimuleerd te houden en een van hun meest elementaire instincten naar voren te brengen.

Hebben baardagamen gezelschap nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen?

Als je baardagaam zich verveelt, is een van de slechtste beslissingen die je ooit zou kunnen nemen, om hem wat gezelschap te bieden in de vorm van een andere baardagaam.

Baardagamen zijn voor het grootste deel solitaire reptielen en houden niet van gezelschap.

Het huisvesten van 2 baardagamen in dezelfde tank kan veel problemen veroorzaken, zoals agressief gedrag, gevechten om territorium en voedsel.

Lees hier meer over het houden van meerdere baardagamen:

Dit kan ertoe leiden dat een van hen, zo niet allebei, zich gestrest en uiteindelijk ziek voelt.

Aan de andere kant is gezelschap van de eigenaar altijd een goed idee en iets waar je een gewoonte van moet maken.

Knuffelen terwijl je tv kijkt of gewoon tijd maken om met een speeltje te spelen, is een geweldige manier om een ​​band op te bouwen en uiteindelijk te voorkomen dat ze zich vervelen.

Is het ongezond voor je baardagaam om zich te vervelen?

Als je baardagaam wat dagelijkse stimulatie krijgt, dan zouden ze door middel van een van de ideeën die in dit bericht worden genoemd absoluut in orde moeten zijn, maar als ze dagen of weken niet uit hun aquarium komen of enige interactie krijgen, dan moet je echt een verandering overwegen.

Als je baardagaam zich lange tijd verveelt, zullen ze over het algemeen ongelukkig worden en dat is uiteindelijk niet goed voor hun gezondheid.

Het is onvermijdelijk dat je baardagaam zich op een gegeven moment gaat vervelen, want je kunt ze niet echt 24 uur per dag 365 dagen per jaar bezig houden.

Het is echter belangrijk dat je ze minstens één keer per dag probeert te stimuleren. Dit zal hen helpen zich gelukkig en opgewonden te voelen en verveling mag nooit een probleem worden.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *