Hoelang kunnen baardagamen zonder voedsel gaan

Hoelang kunnen baardagamen zonder voedsel gaan?

Voedsel is essentieel voor je baardagaam om te groeien en een goede gezondheid en welzijn te behouden, dus het is belangrijk om te weten hoe lang je baardagaam zonder voedsel kan. Het kan voorkomen dat je baardagaam een ​​tijdlang niet eet en je je zorgen maakt over de situatie.

Dus hoe lang kunnen baardagamen zonder eten? Het is ongezond voor een baby of juveniele baardagaam om meer dan 24 uur zonder voedsel te gaan, omdat ze zich in een snelle groeifase bevinden. Volwassen baardagamen kunnen ongeveer 4 weken zonder voedsel als ze voldoende vetreserves hebben, maar dit wordt niet aanbevolen en moet dagelijks worden gevoerd. Volwassenen kunnen naar keuze ook tot 4 maanden zonder voedsel gaan als ze in rust zijn, wat de reptielversie van winterslaap is.

Lees verder om te zien hoe lang baardagamen zonder eten kunnen, hoe vaak je ze moet voeren en waarom ze misschien niet willen eten.

Waarom is niet eten slecht voor baardagamen?

Baardagamen zijn niet anders dan andere soorten op aarde als het om voedsel gaat, ze hebben het nodig!

Eten is geen optioneel onderdeel van het leven van een baardagamen, ze eten of gaan dood, zo simpel is het.

Baardagamen hebben voedsel nodig om vrijwel dezelfde redenen als wij mensen, om te groeien, onze organen vitaal te houden, onze ogen en huid gezond te houden en nog veel meer.

Er is dagelijks voedsel nodig om het lichaam van je baardagamen in goede gezondheid te houden.

Als ze een aantal dagen zonder eten gaan, dan zullen ze ook een aantal dagen vitale eiwitten, vetten, vitamines en andere voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te zijn, missen.

Bovenaan dit bericht hebben we gezegd dat het voor een volwassen baardagaam mogelijk is om tot 4 weken zonder eten te gaan als de omstandigheden goed zijn en ze voldoende vetreserves hebben, dit wordt echter zeker NIET aanbevolen.

Je moet je baardagaam altijd dagelijks voorzien van een uitgebalanceerd dieet, zelfs als ze langer zouden kunnen overleven zonder te eten.

Graag weten wat ze allemaal mogen eten?

Wat is het effect van niet eten bij baby-baardagamen?

Als voeding van levensbelang is voor volwassen baardagamen, dan kun je het belang van voeding voor baby-baardagamen verdubbelen.

Baby’s groeien zo snel dat ze minstens 3-5 keer per dag moeten eten om die snelle groei te ondersteunen.

Bovenaan dit bericht zeiden we dat een baby baardagaam 24 uur zonder eten kan, maar dit wordt NIET aanbevolen.

Als ze geen toegang hebben tot de voedingsstoffen die ze dagelijks nodig hebben, kan dit zowel hun groei als hun gezondheid belemmeren.

Je moet er altijd voor zorgen dat je een babydraakje elke dag voorziet van levend voer, fijngehakte groenten en vitamine- en calciumpoeder als onderdeel van een gezond dieet.

Zonder eten gaan tijdens de winterrust

Als je niet bekend bent met de term ‘brumeren’, is het eigenlijk de reptielenversie van winterslaap.

In gevangenschap zullen niet alle baardagamen in winterrust gaan (brumeren dus), maar de kans is groot dat je baardje op een bepaald moment dit proces toch doormaakt.

Van juveniele baardagamen is bekend dat ze brumeren, hoewel dit niet gezond voor hen is en winterrust iets is dat meestal alleen wordt geassocieerd met volwassen dieren.

Wanneer een baardagaam in winterrust is, zul je meestal merken dat ze helemaal niet willen eten.

Dit is prima en slechts een deel van het natuurlijke proces.

Je baardagame kan tot 2 maanden en langer zonder voedsel terwijl hij in rust en volkomen gezond is.

In rust zullen ze veel minder energie verbruiken en hun lichaam is vakkundig uitgerust om vetreserves te gebruiken die gedurende deze periode alle lichaamsvoedingsstoffen voorzien.

Ook al wil je baardagaam tijdens de winterrust niet eten, zorg toch altijd voor vers water.

Je mag een baardagaam in rust nooit geforceerd voeren, omdat dit tot veel gezondheidsproblemen kan leiden.

Als ze aan het brumeren zijn, hebben ze de zonnelamp niet nodig en zelfs als deze aan is, komen ze er vaak niet bij in de buurt. Als ze dwangvoeding hebben gekregen, is het moeilijk voor hen om hun voedsel te verteren.

Dit kan ervoor zorgen dat ze rottend voedsel in hun darmen hebben en zelfs iets dat impactie wordt genoemd, wat in feite constipatie is.

Waar het op neerkomt, is om nooit te proberen een baardagaam te dwingen om te eten terwijl hij in rust is, laat het natuurlijke proces plaatsvinden en ze zullen je laten weten wanneer ze weer klaar zijn om te eten.

Hoe vaak moet je een baardagaam voeren?

Hoe vaak je een baardagaam moet voeren, hangt af van hoe oud ze zijn. Onthoud altijd dat baby- en juveniele baardagamen snel groeien, dus ze moeten vaker eten om die groei te ondersteunen.

Als algemene vuistregel raden wij u aan de onderstaande gids te volgen om ervoor te zorgen dat uw baardagaam de voedingsstoffen krijgt die ze nodig hebben in de verschillende stadia van hun leven.

0 – 3 maanden3 – 8 maanden8+ maanden
3 – 5 keer per dag2 – 3 keer per dag1 keer per dag

Gebruik dit alstublieft alleen als richtlijn, want hoe vaak u uw baardagaam voedt, hangt af van veel dingen, zoals de kwaliteit van hun zonnelamp.

Als hun zonnelamp niet op de juiste temperatuur is, kunnen ze hun voedsel niet goed verteren en zijn ze daarom niet klaar voor hun volgende maaltijd.

Twijfel je welke lamp het beste is? Dan bevelen we je deze aan:

Kleine aanpassingen, zoals het aantal uren dat de zonnelamp elke dag brandt en het daadwerkelijke voedsel dat u ze geeft, kunnen een verschil maken voor hun eetlust en het aantal maaltijden dat ze elke dag willen consumeren.

Lees ook:

Is het ongezond voor een baardagaam om zonder voedsel te gaan?

Het antwoord op deze vraag is uiteindelijk ja. Baardagamen hebben, net als mensen, een energiebron nodig om te overleven en die energiebron is voedsel en water.

Als ze te lang geen eiwitten, vetten, vitamines en mineralen krijgen, heeft dit een negatief effect op baardagamen. Dit moet je altijd vermijden.

De enige omstandigheid waarin dit geen probleem zal zijn, is wanneer je baardje in winterrust gaat, omdat dit een natuurlijk proces is waarbij je baardagaam geen energie gebruikt en kan overleven op reserves.

Redenen waarom een ​​baardagaam voedsel zou kunnen weigeren

Er zijn talloze redenen waarom een baardagame voedsel kan weigeren.

Kort samengevat:

  • Stress door andere huisdieren
  • Aanwezigheid van een dominante andere baardagame
  • Slechte temperatuur en verlichting (zie: hoe moet je een terrarium inrichten?)
  • Ziekte
  • Kwetsuren
  • Winterrust
  • Onveilig voelen in het terrarium

Om het gedrag van je baardagame goed te begrijpen raden we je sterk aan om het volledige artikel te lezen.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

1 reactie op “Hoelang kunnen baardagamen zonder voedsel gaan?”

  1. Pingback: 10 redenen waarom je baardagaam niet eet - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *