Hoe snel groeien baardagamen

Hoe snel groeien baardagamen?

Het maakt niet uit of je een nieuwe eigenaar, een ervaren eigenaar of gewoon nieuwsgierig bent, iedereen wil weten hoe snel baardagamen groeien.

Hoe snel je baardagaam precies groeit, hangt af van veel verschillende factoren, zoals het specifieke ras, het geslacht van de baardagaam en zijn omgeving. Alles bij elkaar genomen kun je verwachten dat een gezonde baardagaam in de eerste 12 maanden 40 tot 55 cm zal bereiken en tegen hun tweede verjaardag iets van 50 tot 60 cm.

Lees verder om erachter te komen hoe snel een baardagamen in verschillende stadia van hun leven groeit, hoe lang het duurt voordat ze hun maximale lengte hebben bereikt en waarom je baardagame misschien niet zo snel groeit als verwacht…

Hoe snel zal mijn baardagaam groeien in de eerste 12 maanden?

Weten hoe snel uw baardagaam in de eerste 12 maanden zal groeien, kan om vele redenen nuttig zijn.

Het kan een goede manier zijn om bij te houden hoe gezond je baardje is. Omdat een gezonde, goed gevoede baardagaam normaal gesproken binnen de maatparameters in de onderstaande tabel moet vallen.

Als hij iets te groot is, maak je dan geen zorgen, baardagamen zijn net als al het andere in het dierenrijk, ze hebben hun eigen unieke genetica en groeien op hun eigen tempo.

Als je je echter zorgen maakt over de groei van je baardagaam, dien je een dierenarts te raadplegen voor een professionele mening.

Het elke maand of zo meten van je baardagaam kan ook een goede manier zijn om te zien hoe oud hij of zij is, vooral als je je baardagaam niet vanaf de geboorte hebt gekregen.

Met behulp van de onderstaande maattabel krijg je een richtlijn en kan je de gezondheid en leeftijd van je geliefde reptiel bepalen.

Voor dit voorbeeld zullen we de ‘Pogona Vitticeps’ gebruiken, aangezien deze baardagaamsoort verreweg de meest voorkomende soort is die wordt verkocht in dierenwinkels in Europa en hoogstwaarschijnlijk degene die u zult bezitten.

Je moet je baardagaam meten van het puntje van de staart tot het puntje van het hoofd.

Baardagaam | Leeftijd en gemiddelde groeigrafiek

LeeftijdLengte in cm
0-1 maand (baby)7.5 – 10
2 maanden (baby)12.5 – 23
3 maanden (baby)20 – 28
4 maanden (baby)23 – 30
5 maanden (baby)28 – 40
6 maanden (juveniel)28 – 45
8 maanden (juveniel)33 – 50
12 maanden (volwassen)40 – 55
24 maanden (volwassen)45 – 60

Hoelang duurt het voordat een baardagaam tot volledige grootte is uitgegroeid?

Baardagamen groeien tot bijna hun volledige lengte tegen hun eerste verjaardag.

De groei in het eerste jaar is snel en ze kunnen in het begin tot een paar centimeter per week groeien.

In het tweede jaar kan je Beardie in het hele jaar tot 5 centimeter extra groeien.

Deze groei is erg traag en moeilijk om zelfs maar op te merken. Het enige dat je misschien opvalt, is dat je baardagame in het tweede jaar zwaarder en wat voller begint te worden.

Tegen de tweede verjaardag van je baardagamen is hij meestal volgroeid.

Wanneer is een baardagaam een baby, jong of volwassen dier?

Baby

Op de leeftijd van 0-6 maanden wordt een baardagaam geclassificeerd als een pasgeborene of een baby. Hier vindt de snelste groeiperiode plaats.

Dieet is op elk moment belangrijk, maar in deze vroege stadia, wanneer ze in zo’n razend tempo groeien, is het van vitaal belang dat je je jongen voorziet van het juiste dieet, voedingsstoffen en verlichting en andere factoren die ze nodig hebben om optimaal te groeien.

Jeugdig

Vanaf 6 maanden tot 12 maanden wordt uw baardagaam nu geclassificeerd als een juveniel.

In deze periode van 6-12 maanden vindt de groei nog steeds zeer snel plaats, hoewel deze vanaf de eerste 6 maanden mogelijk iets is vertraagd.
Zoals altijd zijn voeding en verlichting belangrijk om je baardje gezond te houden en in een goed tempo te laten groeien.

Volwassen

Tegen de tijd dat je baardagaam 12 maanden oud is, wordt hij geclassificeerd als een volwassene.

De komende 12 maanden zullen er nog kleine hoeveelheden groei en een beetje gewichtstoename zijn.

Ook al is er nog een kleine hoeveelheid groei over, je kunt nu overgaan op een volwassen dieet.

Redenen waarom een ​​baardagaam misschien niet goed groeit

Als je baardagaam niet goed groeit (met de geschatte normale snelheden in de bovenstaande grafiek), is dit meestal te wijten aan 1 of meer van de 3 hoofdredenen.

  • Slecht of verkeerd dieet
  • Vanaf jonge leeftijd toegestaan ​​om te winterrusten
  • Problemen met hun leefgebied/verlichting

Laten we elk van deze mogelijke oorzaken eens nader bekijken en hoe ze de groei, het gewicht en de gezondheid van het diertje kunnen beïnvloeden.

Slecht of onjuist dieet

Het dieet in de eerste 6 maanden van het leven van een baardagaam is cruciaal. Als je huisdier niet zoveel groeit als zou moeten, bestaat de kans dat er iets mis is met zijn dieet.

Lees ook:

Baby baardagamen hebben een zeer hoog metabolisme en daarom moeten ze vaker kleine maaltijden krijgen dan een volwassene. Een goede vuistregel is om ze tot 5 keer per dag insecten zoals krekels te voeren met tussenpozen van 5 tot 10 minuten.

Je moet ook voorzichtig zijn met de grootte van het voedsel dat je je baby Beardie aanbiedt, omdat voedsel dat groter is dan zijn hoofd erg gevaarlijk kan zijn voor een baby.

Baby baardagamen hebben een enorme hoeveelheid eiwitten in hun dieet nodig om gezond te groeien.

Het is ook belangrijk om groenten op te nemen in het dieet van een baby baardagaam. Minstens 3-4 keer per week fijngehakte groenten toevoegen is oké, maar één keer per dag zal ervoor zorgen dat ze dagelijks een goed, uitgebalanceerd dieet krijgen en vanaf jonge leeftijd een voorliefde voor groenten ontwikkelen.

Als u uw baby baardagame als vuistregel ongeveer 70% insecteneiwitten en 30% vegetatie geeft, is dit een zeer goede balans en een geweldige start van hun leven. Het is toegestaan om zo hoog te gaan als 80% – 20%

Zodra je draak de volwassen leeftijd bereikt, kun je overschakelen naar een balans van ongeveer 70% groenten en 30% insecten.

Winterrust vanaf jonge leeftijd toestaan

Je vraagt ​​je misschien af ​​wat winterrust precies is? Simpel gezegd, het is eigenlijk de reptielenversie van winterslaap.

Het is eigenlijk een natuurlijk onderdeel van het leven van een baardagamen en iets dat de meeste baardagamen op een bepaald moment zullen doen, hoewel brumeren op zeer jonge leeftijd zelfs schadelijk kan zijn voor sommige jonge draken als het te vaak gebeurt.

Wanneer een baardagaam in winterrust valt, nemen ze standaard geen voedingsstoffen op tijdens die periode, dus ze moeten vertrouwen op de voedingsstoffen die ze al hebben opgeslagen om ze in stand te houden.

Dit is prima voor volwassen dieren, maar voor baby-baardagamen is hun stofwisseling zo snel dat ze heel snel voedingsstoffen gebruiken en ze moeten gewoon met regelmatige tussenpozen blijven eten om hun lichaam gezond te houden en ook om de groeisnelheid bij te houden die vindt plaats in de eerste 12 maanden.

Als een baby baardagaam in de eerste paar maanden mag brumeren, kan hij essentiële maaltijden missen en uiteindelijk gewicht, grootte en algehele gezondheid verliezen.

Onjuiste temperatuur

Als je de verkeerde temperatuur in de tank hebt, zal je baardagame waarschijnlijk moeite hebben om voedsel te verteren.

Baardagamen moeten op hun optimale temperatuur zijn om voedsel te verteren en als de tanktemperatuur niet correct is, kunnen ze gemakkelijk hun eetlust verliezen omdat hun laatste maaltijd nog steeds niet wordt verteerd of ze zelfs problemen kunnen krijgen zoals darmrot.

Al deze redenen zullen ertoe leiden dat je huisdier problemen krijgt met de groei, omdat ze niet zullen eten en daarom niet de voedingsstoffen zullen krijgen die ze nodig hebben.

Baby baardagamen & de juiste UVB-blootstelling

Het hebben van UVB-licht van goede kwaliteit en ervoor zorgen dat uw baardagaam elke dag gedurende de juiste hoeveelheid tijd aan het UVB-licht wordt blootgesteld, is van groot belang voor groei en gezondheid.

Een van de belangrijkste redenen dat UVB-licht zo belangrijk is voor alle baardagamen en vooral baby-baardagamen, is dat ze het calcium uit hun dieet niet goed kunnen opnemen zonder de juiste hoeveelheid UVB-verlichting.

Calcium is zeer belangrijk voor baardagamen en ook voor hun groei en algehele gezondheid.

Als ze geen calcium uit hun dieet opnemen, kunnen ze broze botten ontwikkelen. Dit is een belangrijke factor die de groei van een baby baardagaam schaadt.

Een andere bekende factor is dat uw baardagaam erg lusteloos kan worden door het gebrek aan UVB-licht.

Als u niet de juiste hoeveelheid UVB-verlichting op zijn plaats en voor ongeveer 10-12 uur per dag levert, kunt u ook zien dat uw baardagaam zijn eetlust verliest.

Dit is een direct gevolg van onvoldoende verlichting en zal uiteraard een enorme impact hebben op de gezondheid en groei van je baby Beardie.

Zoals je kunt zien, is het om vele redenen essentieel om licht van goede kwaliteit te hebben en door je baby Beardie dagelijks aan de juiste hoeveelheid licht bloot te stellen, zal hij of zij gezond en gelukkig opgroeien.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

2 reacties op “Hoe snel groeien baardagamen?”

  1. Pingback: Kun je meerdere baardagamen samen in een terrarium houden? - Baardagame.com

  2. Pingback: How-To: Dit hoort in het ideale terrarium voor je baardagaam. - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *