Hou oud wordt een baardagame - hoelang leeft een baardagaam

Hoe oud wordt een baardagaam in gevangenschap?

De gemiddelde levensduur van de baardagaam is tussen de 8 en 15 jaar in gevangenschap. Dit bereik is afhankelijk van de kwaliteit van de zorg die ze ontvangen, evenals verschillende genetische factoren.

Tip: dit is nog maar eens een reden waarom het zo belangrijk is om je baardagaam bij een gerenommeerde verkoper te kopen. Ze zullen langer leven!

Factoren die hun levensduur beïnvloeden

Hoe lang een baardagaam leeft, hangt van veel factoren af. Deze omvatten waar ze wonen, hoe goed ze worden verzorgd, hun dieet, geslacht, genetica, medische zorg en omgevingsfactoren.

Het is belangrijk om te onthouden dat er nooit een garantie is als het gaat om de levensduur van een baardagaam (of welk huisdier dan ook). Je kan alles goed doen en toch je huisdier het slachtoffer zien worden van een ongelukkige ziekte.

Statistisch gezien kan je echter de levensduur van je baardagame sterk verlengen door enkele basisregels te volgen.

Eetpatroon

Gezonde voeding zal een groot verschil maken voor de levensduur van je baardagame. Net als mensen (of elk ander dier), zal de kwaliteit van wat je ze voert hen helpen gezond te blijven en ziekten te bestrijden.

Baardagamen zijn alleseters, wat betekent dat ze zowel dierlijk als plantaardig voedsel eten. Een goed uitgebalanceerd en voedzaam dieet is belangrijk als je de levensverwachting van je huisdier wilt maximaliseren.

Wat je je baardagaam voedt, hangt af van hun leeftijd. Jonge hagedissen hebben een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten, dus moeten ze een dieet krijgen dat 80% insecten en 20% plantaardig materiaal bevat.

Baardagamen worden geacht volwassen te zijn tegen de tijd dat ze 18 maanden oud worden. Als volwassene is je mini-dino klaar met groeien en heeft daardoor minder eiwitten in haar dieet nodig. Volwassen exemplaren moeten een dieet krijgen dat 20% insecten en 80% plantaardig is.

Zie ook:

Tip: Het is belangrijk om hun dieet in de loop van de tijd aan te passen aan hun leeftijd. Eigenaren die dat niet doen, zullen doorgaans zien dat hun baardagamen een veel kortere levensduur hebben.

Baardagamen houden van een verscheidenheid aan insecten, inclusief maar niet beperkt tot krekels, kakkerlakken, motten, slakken, regenwormen, sprinkhanen, zijderupsen en spinnen.

Het kan iets moeilijker voor je zijn om je baardje groenten en bladgroente te laten eten, maar je kunt ze verschillende van deze plantaardige voedingsmiddelen geven, waaronder broccoli, boerenkool, witte kool, peterselie, waterkers, pastinaak, sperziebonen, komkommers, champignons, asperges, maïs, courgette, pompoen, erwten en selderij. Zelfs paardenbloemen behoren tot de mogelijheden.

Baardagamen houden van fruit, maar dat mag maar 10% van het dieet van je baardje uitmaken, hoe oud ze ook zijn. Je kunt je hagedis verschillende soorten fruit voeren, zoals druiven, appels, mango’s, perziken, abrikozen, aardbeien, bosbessen, tomaten, grapefruit, ananas en watermeloen.

Nogmaals, je baardagame heeft een grote kans om lang te leven als je haar de juiste voedingsverhouding en variatie geeft!

Habitat en terrarium

Je baardje heeft de juiste habitatconfiguratie nodig om gezond te blijven. Baardagamen leven in de woestijnen in Australië. Daarom moet de behuizing van je baardagaam deze omgeving zo goed mogelijk nabootsen. De behuizing moet de juiste verlichting, temperatuur en vochtigheid hebben als je hen een gelukkig en gezond leven wilt bieden.

Voor meer informatie:

De grootte van het terrarium van je baardagame is zeer belangrijk. Het wordt aanbevolen om een ​​tank van ongeveer 1m x 50cm x 50cm te hebben, als minimum. Hoe groter hoe beter de baardagaam zich kan bewegen en dan hoef je hem misschien niet eens meer los te laten in huis om wat rond te lopen.

Het substraat dat je gebruikt, zal ook een verschil maken voor hun gezondheid. Je kan ervoor kiezen om een ​​deeltjessubstraat of een niet-deeltjessubstraat (matten) te gebruiken. Wees echter voorzichtig: deeltjessubstraat produceert stof en puin die je hagedis kan inslikken, wat kan leiden tot verstopping. Impactie kan ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken als er niet snel wordt ingegrepen. Deeltjessubstraat kan ook in de neus en ogen van je baard komen, wat kan leiden tot infectie.

Niet-deeltjessubstraat wordt als veiliger beschouwd voor baardagamen. Enkele veel voorkomende soorten niet-deeltjessubstraat die je in het terrarium kan gebruiken, zijn reptielentapijt, niet-klevend linoleum, krantenpapier en keramische tegels.

Je wilt je hagedis een platform geven, zoals een grote rots of een tak. Het platform moet ervoor zorgen dat je baard zo’n 25 centimeter onder hun zonnelicht kan liggen.

Je moet ook schuilplaatsen in het terrarium van je baard doen. Beardies vinden het niet alleen leuk om erin te kruipen om te slapen, maar ze zijn essentieel om hen te helpen tijdens de winterslaap. Kiemrust treedt op wanneer je hagedis in de late herfst en winter in een winterslaap-achtige toestand gaat.

Tip: hoewel niet essentieel, zullen een hangmat en veilige planten in het terrarium van je baardagame hen gelukkig maken (waardoor ze langer kunnen leven). Baardagamen houden ervan om rond te hangen in hangmatten die voor hen zijn gemaakt.

Enkele veilige planten die je in het aquarium van je baard kunt doen, zijn onder andere agave, hennep en golliwoog. Kruiden van eigen bodem, zoals rozemarijn, oregano, peterselie en koriander, zijn ook geschikt voor het aquarium van je baardje. Het is belangrijk op te merken dat kruiden niet gedijen bij hoge temperaturen, dus het is een goed idee om de kruiden vaak te verwisselen.

Hou er wel rekening mee dat baardagamen nogal destructief met planten kunnen omgaan. Uit ervaring is het beter om voor plastic exemplaren te gaan; of goedkope, vervangbare vetplanten.

Ook vereisen planten meer vocht, wat voor een hagedis uit de woestijn niet echt zo prettig is. Het is een moeilijke balans, dus beperk de planten en neem iets waar ze zich op mogen uitleven.

Op zoek naar het perfecte terrarium?

Temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden

Het verblijf van je baardje moet op de juiste temperatuur worden gehouden. Je dier heeft zowel een zonneplaats als een koelere plek in zijn habitat nodig. Ze hebben immers verschillende temperaturen nodig, afhankelijk van de leeftijd en hoe laat op de dag het is.

Meer specifiek moet de zonneplek 37-42 graden zijn voor baby’s en 35-38 graden voor jongeren en volwassenen. Het koele deel van het aquarium van je baardje moet 25-32 graden zijn voor baby’s en 23-26 graden voor jongeren en volwassenen. De tanktemperatuur moet ’s nachts tussen de 21 en 24 graden Celcius zijn, ongeacht de leeftijd.

Naast een zonnelamp heeft je baardman een UVA/UVB-lichtbron in zijn verblijf nodig. Licht is essentieel om je koudbloedige vriend te helpen zijn voedsel te verteren, en als je deze lichtbron niet geeft, zullen ze erg ziek worden.

Je wil de behuizing van de baardagaam op een luchtvochtigheidsniveau van minder dan 40 procent houden. Je kunt de luchtvochtigheid meten met een hygrometer. Als je dit niet doet, kan dit leiden tot luchtweginfecties (die -uiteraard- niet goed zijn voor hun levensduur).

Wij raden onderstaande lamp aan:

Geslacht

Mannelijke baardagamen leven gemiddeld langer dan vrouwtjes. Hoewel dit niet altijd het geval is, is het belangrijk om te weten dat de levensduur een belangrijke factor is.

Dit is waarom mannen de neiging hebben om langer te leven:

Ten eerste zijn mannelijke baardjes meestal groter dan vrouwtjes. Zoals je in het volgende gedeelte zult leren, kan de grootte van invloed zijn op de levensduur.

Fokken is een andere reden voor dit verschil in levensverwachting. Als je een vrouwelijke baardagaam fokt, moet ze veel energie verbruiken. Zelfs nadat ze eieren hebben geproduceerd, eist het proces een blijvende tol van hun lichaam.

Tip: Dit is het geval voor de meeste dieren als het gaat om fokken. Als je wilt dat je vrouwelijke baardagaam zo lang mogelijk leeft, gebruik haar dan niet voor de fok!

Grootte

Over het algemeen hebben grotere baardagamen een langere levensduur dan kleinere. Grotere hagedissen lijken veerkrachtiger te zijn dan kleinere exemplaren.

De beste manier om ervoor te zorgen dat je baardagaam zo groot mogelijk wordt, is door hem een ​​uitgebalanceerd en voedzaam dieet en voldoende ruimte te geven. Als het verblijf van je baardman te klein is, bestaat de kans dat ze niet zoveel zullen eten om te voorkomen dat ze hun ruimte ontgroeien, dus zorg ervoor dat je je hagedis een terrarium geeft met voldoende ruimte om te groeien.

Door ze opgesloten te houden, zullen ze zich ook ongemakkelijk voelen en tot steeds hogere niveaus van stress leiden. Dit kan ook een negatieve invloed hebben op hun levensverwachting.

Genetica

Zoals bij elk levend wezen kan genetica een grote impact hebben op de levensduur van je baardagaam. Hoewel dit klinkt als iets waar je als eigenaar geen controle over hebt, is er eigenlijk iets dat je kunt doen!

Als je een baardje koopt van een verantwoordelijke fokker of verkoper, is de kans groter dat ze gezonde genen hebben. Dat komt omdat de hagedissen zijn gefokt -of afkomstig zijn- van fokkers die de dingen op de juiste manier doen. Verantwoordelijke verkopers zullen ook hun best doen om ervoor te zorgen dat uw dier in goede gezondheid verkeert wanneer ze deze aan u verkopen.

Tip: een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat malafide verkopers hun slechte fokpraktijken stoppen, is door in de eerste plaats niet bij hen te kopen. Op de lange termijn is het beter voor de hele soort.

Een geschiedenis van gebruik voor fokken

Zoals we hierboven vermeldden, leven vrouwelijke baardagamen die vroeger voor de fokkerij werden gebruikt, over het algemeen niet zo lang als vrouwtjes die geen baby’s hebben gehad. Voortplanting en het leggen van eieren eisen een zware tol van het lichaam van de vrouw.

We zeggen niet dat je geen vrouwelijke baardagame moet kopen die zich heeft gereproduceerd (we moedigen het zelfs aan), maar je moet je bewust zijn van de impact die dit zal hebben op hun levensduur.

Regelmatige controles door dierenartsen

Het is belangrijk voor alle huisdieren, inclusief baardagamen, om regelmatig op controle bij de dierenarts te gaan. Hoewel ze geen vaccins nodig hebben, moet je je baardje één keer per jaar naar een reptielendierenarts brengen voor een lichamelijk onderzoek.

Je dierenarts moet ook jaarlijks een fecesonderzoek uitvoeren om te controleren op parasieten. Dit zorgt ervoor dat uw baardje gezond is en helpt ze langer te leven.

Tip: dit is een van die dingen waar eigenaren soms te lichtzinnig mee omgaan. Vertrouw ons, het maakt een wereld van verschil en is echt niet zo duur.

Wat is hun levensduur in het wild?

Baardagamen brengen hun dagen door in het wild met zonnebaden, op insecten jagen en planten eten. Het klinkt geweldig, nietwaar?

Deze hagedissen besteden echter ook veel tijd aan het vermijden van hun natuurlijke vijanden in het wild. De natuurlijke vijanden van een baardagaam zijn dingo’s, roofvogels en andere grote hagedissen.

Een baardagaam heeft een gemiddelde levensduur van vijf tot acht jaar in het wild. Als een baardje langer dan acht jaar in het wild leeft, wordt hij als heel oud en gelukkig beschouwd.

Hoe kan je bepalen hoe oud je baardagame is?

Als je niet weet hoe oud je baardagaam is, zijn er een aantal methoden die je kunt gebruiken om een ​​algemeen idee te krijgen van hun leeftijd.

Voor jongere baardagamen kan het meten van hun lengte u een geschatte leeftijd geven. Meer specifiek is een baardje van 7-28 cm lang ongeveer 0-3 maanden oud, van 22-55 cm is ongeveer 4-12 maanden oud en een exemplaar van 30-60 cm is meer dan 12 maanden oud. Het is belangrijk om te onthouden dat de lengte van een baardagaam wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder de soort, genetica en habitat.

Een andere manier waarop u de geschatte leeftijd van uw baardagame kunt bepalen, is door geslachtsrijpheid. Een baardje bereikt geslachtsrijpheid tussen de 8 en 12 maanden. Als je eenmaal het geslacht hebt vastgesteld, mag je ervan uitgaan dat ze tussen de 8 en 12 maanden oud zijn.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

2 reacties op “Hoe oud wordt een baardagaam in gevangenschap?”

  1. Pingback: Waarom knikken baardagamen hun hoofd? - Baardagame.com

  2. Pingback: 10 redenen waarom je baardagaam niet eet - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *