Complete hulpgids voor zonnebaden van baardagamen

Complete hulpgids voor zonnebaden van baardagamen

Baardagamen brengen een groot deel van hun dag door met zonnebaden, maar het is voor de meeste mensen vaak een raadsel waarom baardagamen zich eigenlijk opwarmen? Ik besloot het hele gedrag te onderzoeken en je alle antwoorden in dit artikel te geven.

Dus waarom zonnebaden baardagamen? Baardagamen verwarmen zich onder externe warmtebronnen zoals de zon of warmtelampen zodat ze hun lichaam tot de optimale temperatuur kunnen krijgen. Zonnebaden is van vitaal belang voor een baardagaam en processen zoals de spijsvertering zouden zonder dit heel moeilijk zijn.

Lees verder om erachter te komen hoe lang baardagamen zich moeten koesteren, welke temperatuur ze moeten koesteren en meer.

Waarom zonnebaden baardagamen eigenlijk?

Baardagamen zijn exotherm, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van een externe warmtebron, zodat ze hun lichaam kunnen opwarmen tot de optimale temperatuur.

In het wild is de zon de externe warmtebron die wordt gebruikt om te zonnebaden en in gevangenschap de ‘warmtelamp’ of zonnelamp in de warmtebron die wordt gebruikt om te zonnebaden.

Het hebben van een goede kwaliteit zonnelamp is essentieel voor de gezondheid van uw baardagaam.

Baardagamen gaan de hele dag zonnebaden om hun lichaam op de optimale temperatuur te houden.

Zonnebaden ook alleen maar in een goed ingericht terrarium, lees hier hoe je dat doet:

Ze gebruiken ook zonnebaden na de maaltijd om voedsel te verteren. Zonder deze intense hitte zouden ze de essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben niet kunnen verteren.

Baby baardagamen die in een razend tempo groeien, moeten tot 5 keer per dag eten en zonder de hulp van een zonnelamp om de spijsvertering te bevorderen, zouden ze moeite hebben om te groeien en gezond te zijn.

De zonnelamp zal ook helpen om impactie te vermijden door een slechte spijsvertering. Dit is waar je baardagamenvoer in feite vast komt te zitten in het spijsverteringsstelsel.

Impactie kan ervoor zorgen dat je draak zijn eetlust verliest en behoorlijk wat pijn krijgt.

Over het algemeen is het van vitaal belang voor je baardagaam en het zou ongezond zijn zonder. Je moet ervoor zorgen dat je zowel een goede zonnebank als een hoogwaardige zonnelamp voor je baardje hebt.

Waarom zonnebaden baardagamen met hun mond open?

Het is vaak bekend dat baardagamen zich tijdens het zonnebaden lange tijd met hun mond open leggen.

Dit komt omdat wanneer ze hun optimale temperatuur bereiken, ze hun mond openen om warmte uit hun lichaam te laten ontsnappen, zodat ze niet heter worden.

Omdat een baardagaam niet kan zweten om af te koelen, is dit een heel slimme manier om de lichaamstemperatuur te regelen.

Dit is volkomen normaal gedrag voor een baardagaam en ze zullen naar de koele plek in hun aquarium verhuizen als ze het gevoel hebben dat ze niet langer hoeven te zonnebaden.

Er zijn ook andere redenen waarom je baardagaam zijn mond zou kunnen openen. Hier is een bericht dat de 9 redenen deelt waarom baardagamen hun mond openhouden.

Hoelang zonnebaden baardagamen?

Er is hier echt geen goed of fout. Ik heb veel verschillende draken van verschillende leeftijden gezien die allemaal een totaal uniek zonnebad gedrag hebben.

Sommige baardagamen brengen ongeveer 8 uur per dag onder de zonnelamp door en lijken nooit te bewegen.

Andere exemplaren zullen slechts 15 minuten onder de zonnelamp doorbrengen en dan een korte tijd rondlopen en dan weer terugkomen.

Er zijn zoveel variabelen waarmee rekening moet worden gehouden dat het moeilijk is om hier een direct antwoord op te geven.

Het is waarschijnlijker dat je baardagaam zich opwarmt na een maaltijd, dus hoe vaker ze per dag eten, hoe meer je ze zou moeten zien zonnebaden om hun voedsel te helpen verteren.

Hoe lang ze zonnebaden, hangt ook af van de kwaliteit van je zonnelamp en de warmte die deze afgeeft.

Het hangt ook af van hoe lang je de lamp al hebt en of ze moet worden vervangen, want als ze oud is, zal de warmte die ze biedt niet zo sterk zijn als toen ze gloednieuw was.

Het beste wat je kunt doen, is ervoor zorgen dat je ze voorziet van een hoogwaardige zonnelamp, de juiste temperatuur en een goede zonnesteen, zodat ze alles hebben wat ze nodig hebben.

Persoonlijk raad ik alleen natuurlijke zonnestenen aan, omdat ze een veel betere zonnebadervaring bieden voor je baardagaam, ze worden bijvoorbeeld niet te heet, in tegenstelling tot goedkope imitatiestenen.

Welke temperaturen hebben baardagamen nodig?

De juiste temperatuur hebben, niet alleen in de zonneruimte, maar ook op de koele plek, is erg belangrijk, zodat jouw baardagaam zijn lichaamstemperatuur kan regelen.

Als je de juiste temperatuur hebt, kan je draakje zijn maaltijden sneller verteren en is er minder kans op spijsverteringsproblemen.

Ze zullen na verloop van tijd ook gelukkiger en gezonder worden als de temperaturen op het juiste niveau zijn, dus het is belangrijk dat je de temperaturen in de tank dagelijks nauwlettend in de gaten houdt.

Hier is een gids voor de temperaturen voor verschillende delen van de tank:

Let op: Basistemperaturen dienen alleen als richtlijn, je dient altijd een dierenarts te raadplegen.

Terrarium temperatuurgids

ZonnebadKoele plekNachttemperatuur
35 – 43°C24 – 30°C18 – 24°C

Je moet de zonnelamp ’s nachts uitschakelen om de temperatuur in de tank stabiel te houden en de baardagaam de tijd te geven om te slapen.

Ook als je merkt dat baby-baardagamen en volwassenen verschillende warmtebehoeften hebben, is het belangrijk dat je de temperatuur in het aquarium aanpast naarmate ze ouder worden.

Tekenen dat de temperatuur onjuist is

Als de temperatuur in je baardagamen-tank onjuist is, kan je draak zich op een manier gedragen die aangeeft dat er iets mis is.

Baardagamen kunnen dit gedrag om vele redenen vertonen, dus het heeft niet altijd iets te maken met de temperatuur in hun aquarium, maar het is zeker de moeite van het controleren waard.

Tegen het glas lopen

“Glassurfen” is wanneer je baardje opstaat, zijn voorpoten op het glas drukt en heen en weer rent in wat soms een hectische beweging is.

Dit kan er schattig of grappig uitzien, maar vaak is er een serieuze reden voor dit gedrag.

Als je merkt dat je baardagaam dit doet, is het een goed idee om de temperatuur van het zonnebad en ook de koele plek te controleren.

Als je baardagame te heet wordt en de optimale temperatuur overschrijdt, zal hij willen koelen. Als de koele plek ook een hoge temperatuur heeft, zal je reptiel moeite hebben om zijn lichaamstemperatuur te reguleren.

Baardagamen staan ​​erom bekend dat ze om verschillende redenen “glassurfen” en een daarvan is wanneer ze het zo heet krijgen dat ze hun temperatuur niet meer kunnen regelen, dus het is altijd een goed idee om de temperatuur rond de tank te controleren.

Constant graven

Graven is een ander gedrag dat baardagamen om een ​​hele reeks redenen kunnen vertonen.

Als je merkt dat je baardagaam dit doet, moet je de tijd nemen om de temperatuur in hun tank te controleren.
Soms, wanneer een baardagaam aan het graven is, proberen ze gewoon lager te komen om een ​​koelere plek te vinden.

Dit kan een teken zijn dat de tanktemperaturen te hoog zijn en moeten worden aangepast.

Hebben baardagamen ’s nachts warmtelampen nodig?

Wanneer een baardagaam in gevangenschap is, wil je hun natuurlijke habitat en omgeving zoveel mogelijk nabootsen.

Dit omvat de dagtemperaturen waar ze de mogelijkheid hebben om te zonnebaden en ook een koeler gebied dat de schaduw nabootst waar ze aan de hitte kunnen ontsnappen wanneer dat nodig is.

Je wilt ook dat de nacht dezelfde soort omgeving is als het wild. Hun semi-woestijnomgeving in het wild zou ’s nachts koeler worden tot ongeveer 21-25 ° C, dus je wilt dat het terrarium hetzelfde doet.

Afhankelijk van waar je woont en hoe warm je huis is, kun je deze warmte misschien voor hen bereiken zonder nachtlampen aan.

Aan de andere kant, als de temperatuur ’s nachts daalt tot 18 ° C of minder, kan je overwegen om een zachte warmtelamp te gebruiken om de temperatuur gedurende de nacht aan te vullen.

Je kunt speciaal gemaakte keramische warmtestralers kopen die weinig warmte en licht produceren, zodat ze je baardagaam niet storen terwijl hij slaapt. Deze zijn ideaal voor als je terrarium ’s nachts onder de vereiste temperatuur zakt.

Dus over het algemeen geldt dat zolang de temperatuur van je huis ’s nachts 21-25 ° C is, je ’s nachts geen warmtelamp nodig heeft, maar als deze lager staat, is het aangeraden om de temperatuur een beetje op te voeren.

Gebruik een zonnelamp van goede kwaliteit

Een ding dat je niet wilt doen, is het gebruik van warmtelampen van lage kwaliteit als het gaat om zonnebaden.

Lampen die je in bouwmarkten koopt, geven over het algemeen niet voldoende warmte af om je baardje de temperatuur te geven die hij nodig heeft voor essentiële zaken zoals de spijsvertering.

Het gebruik van een hoogwaardige, speciaal gemaakte zonnelamp geeft je een gerust gevoel dat je baardagame de warmte krijgt die hij nodig heeft en hij zal ook zijn warmteniveaus voor een lange periode behouden.

Wij raden deze aan:

Goedkope lampen verliezen zeer snel hun warmteniveau en zullen regelmatig vervangen moeten worden.

Warmtelampen zijn er in verschillende watts, hoe hoger het wattage hoe meer warmte en licht het zal afgeven.

Zo zal een lamp van 50 watt minder warmte afgeven dan een lamp van 100 watt.

De grootte van uw tank zal een grote rol spelen in de grootte van de lamp die u nodig heeft.

Zijn thermometers belangrijk?

Een van de belangrijkste onderdelen die je voor het terrarium kunt kopen, is een thermometer.

Thermometers zijn erg goedkoop, maar spelen een enorm belangrijke rol bij het gezond houden van je diertje.
Met thermometers kan je de temperatuur en vochtigheid van verschillende delen van de tank controleren. Zoals we eerder in dit bericht al hebben besproken, is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je de juiste temperaturen hebt in verschillende gebieden in de tank.

Je kan kiezen tussen analoge of digitale thermometers. Ik zou ten zeerste aanbevelen om een digitale te gebruiken, omdat ze gemakkelijker in één oogopslag te controleren en efficiënter zijn.

Gerelateerde Vragen:

Wat is de laagste temperatuur die een baardagaam kan verdragen?

Baardagamen kunnen waarschijnlijk gedurende een korte periode temperaturen van 15-17 °C verdragen.

Deze temperaturen zijn niet goed voor ze voor lange periodes. Ze zullen lusteloos worden en interne processen, zoals het verteren van voedsel, zullen erg moeilijk worden.

Je moet jouw terrarium altijd op de aanbevolen temperaturen houden om ervoor te zorgen dat je een gelukkige en gezonde baardagame behoudt.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

4 reacties op “Complete hulpgids voor zonnebaden van baardagamen”

  1. Pingback: Kun je meerdere baardagamen samen in een terrarium houden? - Baardagame.com

  2. Pingback: Waarom houden baardagamen hun mond open? - Baardagame.com

  3. Pingback: Hoe bouw je een terrarium gids - stappenplan voor inrichting en producten - Baardagame.com

  4. Pingback: Hoe vaak moet je het water van een baardagame verversen? - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *