Baardagamen zijn fascinerende reptielen en steeds meer mensen beginnen te beseffen dat ze geweldige huisdieren zijn, hoewel elke nieuwe eigenaar zich nog steeds zorgen zal maken dat ze bijten.
Laten we al je vragen over baardagamen en bijten beantwoorden, zodat je zekerder kunt zijn wanneer je een van deze geweldige reptielen bezit.
Lees verder om erachter te komen of een beet van een baardagaam echt pijn doet, waardoor ze kunnen bijten en meer.
Baardagamen kunnen dus bijten – we onderzoeken waarom dat gebeurt
De naam “Bearded Dragon” kan ertoe leiden dat mensen zich een agressief vuurspuwend monster voorstellen, maar het bezit van een van deze prachtige reptielen kan niet verder van de waarheid zijn.
Baardagamen zijn vreedzame reptielen en staan niet bekend om hun daden van agressie, hoewel ze in zeldzame gevallen agressie kunnen tonen als ze worden geprovoceerd of als ze zich bedreigd voelen.
Maar laat dit je er niet van weerhouden om een baardagaam in huis te halen, je zult merken dat dit geldt voor elk levend wezen op de planeet, omdat ze zichzelf zullen beschermen wanneer ze zich bedreigd voelen.
Baardagamen die uit een dierenwinkel of van bij de fokker komen, zijn vanaf hun geboorte gewend aan menselijke omgang en interactie en ze hebben geen reden om mensen als roofdieren of enige vorm van bedreiging te zien.
Al met al hoef je geen angst of bedenkingen te hebben wanneer je een baardagaam als huisdier overweegt, beten zijn zeer zeldzaam en zelfs die hadden meestal voorkomen kunnen worden.
Doet een baardagaam beet pijn?
Laat me eerst nogmaals zeggen dat beten van baardagamen zeer zeldzaam zijn, maar als je de pech hebt gebeten te worden, kun je een lichte mate van pijn verwachten.
Elke beet van een dier/reptiel zal tot op zekere hoogte pijn doen en baardagamen is niet anders.
De mate van pijn die je kan verwachten, is afhankelijk van de leeftijd van je Baardje. Het is duidelijk dat baby- en juveniele baardagamenbeten niet zoveel pijn doen als een van een volwassen dier.
De beet die je zou voelen, kan te maken hebben met een happend gevoel in plaats van een echte beet die je zou voelen van andere dieren, zoals een hond. De schok van gebeten worden kan erger zijn dan de daadwerkelijke beet.
Het is mogelijk om in zeldzame gevallen een beetje bloed te zien uit een beet, maar dit hangt weer af van de leeftijd van je draak en de situatie.
Hoe waarschijnlijk is het dat een baardagaam bijt?
Het is zeer onwaarschijnlijk dat baardagamen bijten en zolang je op de juiste manier voor je draak zorgt, zou het me verbazen dat dit ooit zal voorkomen.
Baardagamen zijn ook perfect voor jongere eigenaren die niet gewend zijn om met huisdieren om te gaan.
Als je baardagaam je probeert te bijten, is er duidelijk iets mis.
Het is belangrijk dat u de reden hiervoor kunt achterhalen, zodat u kunt voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.
Wat kan ervoor zorgen dat een baardagaam bijt?
Zoals we net vermeldden, zullen baardagamen waarschijnlijk nooit bijten, maar het is belangrijk om te weten in welke situaties je draak zich bedreigd of boos genoeg kan voelen om te bijten.
Als je deze situaties van tevoren kent, kan je ze vermijden en een gelukkige en vriendschappelijke relatie met uw baardje behouden.
Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom een baardagaam zou kunnen bijten.
Verkeerd behandelen kan ertoe leiden dat uw baardagaam bijt
Het is mogelijk om gebeten te worden als je je baardagaam verkeerd behandelt of opneemt.
Sommige nieuwe eigenaren hebben weinig tot geen ervaring met het omgaan met baardagamen en dit is prima, want iedereen moet ergens beginnen, maar als je in deze categorie valt, zou je wat advies moeten krijgen over hoe je op de juiste manier met je draak omgaat.
Kinderen kunnen vaak opgewonden raken als ze met baardagamen omgaan, bijvoorbeeld als ze hun vrienden hun nieuwe huisdier laten zien. Vertel kinderen altijd dat ze rustig moeten blijven en voorzichtig met de draak moeten omgaan.
Als een beet optreedt door verkeerd hanteren, dan is dat 99% van de tijd omdat ze ongemak/pijn hebben en de beet is gewoon om je te laten weten dat je ze pijn doet.
Door de tijd te nemen om te leren hoe je met je baardagame moet omgaan, kun je een geweldige relatie met ze hebben en de kans op een bijtincident enorm verkleinen.
Angst/intimidatie kan ertoe leiden dat je baardagaam bijt
Als je baardagaam geïntimideerd is en zich bedreigd voelt in een bepaalde situatie, dan zullen ze meestal proberen weg te rennen of zich te verstoppen.
Als ze een van deze twee dingen niet kunnen, hebben ze misschien het gevoel dat ze geen andere keuze hebben dan te bijten als een middel om zichzelf te verdedigen.
Dit zou echt een laatste redmiddel zijn en een situatie die je zou moeten zien aankomen voordat het echt gebeurt, vanwege bepaald gedrag dat ze vaak zullen vertonen, zoals hun baard opblazen, hun baard zwart maken, hun hoofd dobberen of sissen.
Baardagamen kunnen dit gedrag om meerdere redenen vertonen en niet alleen wanneer ze zich geïntimideerd of boos voelen, maar als je het niet zeker weet, kun je overwegen ze niet vast te pakken totdat je de reden voor dit gedrag hebt vastgesteld.
Hier zijn enkele redenen waarom je baardagaam zich geïntimideerd of agressief kan voelen:
- Andere huisdieren in huis
- Andere baardagaam nabij
- Een klein voorwerp in huis dat wordt aangezien voor een roofdier
- Nieuwe omgeving
Als je een tank met schuilplaatsen en kleine grotten hebt, voelt je draak zich veilig en minder blootgesteld als er situaties zijn waarin hij zich bedreigd voelt.
Lees ook:
- Kun je meerdere baardagamen samen in een terrarium houden?
- How-To: Dit hoort in het ideale terrarium voor je baardagaam.
Ongetemde baardagamen bijten vaker
Het hebben van een ongetemde baardagaam is eigenlijk heel zeldzaam, maar het kan gebeuren.
Dit gebeurt meestal als je je Baardje niet van een vertrouwde fokker krijgt.
Sommige fokkers hebben niet de tijd om al hun baardagamen aandachtig te behandelen en alle belangrijke menselijke interacties aan te leren.
Dit kan ertoe leiden dat ze erg bang zijn voor mensen wanneer er contact wordt gemaakt.
Hoe langer dit duurt in een leven van een baardagamen, hoe minder vertrouwen de draak zal krijgen.
Idealiter wil je de baardagame al op jonge leeftijd bij een fokker kopen en veel vragen stellen over de omgang.
Als je een baardagaam van een ander huis koopt, is dit meestal geen probleem als ze een zorgzame eigenaar zijn geweest, maar je moet nog steeds zoveel vragen stellen als je nodig hebt, totdat je zeker weet dat het diertje op de juiste manier is behandeld.
Dit zou het risico moeten minimaliseren dat je een ongetemde baardagaam mee naar huis neemt en gebeten wordt omdat ze zich niet op hun gemak voelen bij menselijke interactie.
Honger kan een baardagaam doen bijten
In zeldzame gevallen kan uw baardagaam u tijdens het eten per ongeluk bijten.
Als dit zou gebeuren, zou het meestal een heel lichte hap zijn, omdat ze gewoon proberen het eten bij de hand te pakken.
Er is meer kans dat dit gebeurt bij baby- en juveniele draken, omdat ze vaak te opgewonden raken en ze nog geen volledige controle hebben over hun mondbewegingen wanneer ze proberen te eten.
Volwassenen kunnen nog steeds fouten maken als ze erg hongerig zijn, maar je zult merken dat de meeste duizelingwekkende en opgewonden eetgewoonte afkomstig is van jongere draken.
De beste manier om dit gedrag onder controle te houden, is door een regelmatig voedingsschema te hanteren.
Op deze manier verklein je de kans dat je baardagame ooit razende honger krijgt en daarom te wild wordt tijdens de maaltijd.
Het zal ook helpen om altijd een kom met verse, fijngehakte groenten in hun tank te hebben, omdat ze tussendoor kunnen eten als ze honger beginnen te krijgen.
Door het paarseizoen kan een baardagaam bijten
Tijdens een bepaalde periode van het jaar, wanneer een baardagaam de behoefte voelt om te paren, kunnen ze behoorlijk irrationeel gedrag vertonen.
Ze kunnen behoorlijk territoriaal worden en willen niet vastgenomen worden. Als je dit soort gedrag opmerkt, moet je ze wat ruimte geven totdat hun hormonen tot rust zijn gekomen.
Als je hun wensen niet respecteert en je hun ruimte binnendringt of blijft proberen ze op te pakken wanneer ze duidelijk met rust gelaten willen worden, dan is er een kleine kans dat ze kunnen bijten.
Nogmaals, dit is een zeer kleine kans en ze zullen je meestal van tevoren veel signalen geven dat ze zich zo voelen, dus je hebt geen reden om ze te blijven lastigvallen als ze gewoon met rust gelaten willen worden.
Vooral het paarseizoen voor mannetjes kan erg ego-gebaseerd zijn en ze willen het vrouwtje vaak bewijzen dat ze dominant zijn.
Een trotse en agressieve benadering kan deel uitmaken van het dominante display, maar bijten is zelden voorkomend.
Hoe moet je een beet van een baardagaam behandelen?
Als je de pech hebt om op een bepaald moment in je leven een beetje van een baardagaam te ervaren, dan is het belangrijk om te weten hoe je de beet moet behandelen.
Het eerste dat je wilt doen, is het gebied reinigen met een antiseptisch doekje.
Dit is iets dat je nog steeds moet doen, zelfs als de beet de huid niet breekt.
Baardagamen dragen bacteriën. Het is altijd het beste om een antiseptisch doekje te gebruiken, zelfs als er geen zichtbare huidbreuk is.
Elke keer dat je je Dragon aanraakt, is het zelfs een goede gewoonte om daarna de handen te wassen.
De volgende stap zal volledig afhangen van of de beet de huid heeft gebroken. Als de huid niet beschadigd is, hoef je eigenlijk niets te doen.
Als de huid beschadigd is, is het raadzaam om het gebied af te dekken met een pleister en regelmatig een antiseptisch doekje te gebruiken, vooral na het hanteren van het dier om ervoor te zorgen dat het gebied bacterievrij is.
Je hoeft niet meer te doen dan deze eenvoudige, op gezond verstand gebaseerde benadering.
In het onwaarschijnlijke geval dat je merkt dat de beet geïnfecteerd raakt, is het ook logisch dat je het door een arts laat nakijken.
Pingback: 3 Beste manieren om levende insecten te voeren aan je baardagaam - Baardagame.com