Kun je meerdere baardagamen samen in een terrarium houden?

Kun je meerdere baardagamen samen in een terrarium houden?

Met andere woorden: kunnen baardagamen dus samenwonen?

Baardagamen zouden eigenlijk niet samen moeten leven. Van nature zijn het solitaire reptielen en het huisvesten van meer dan één baardagaam in één tank kan veel problemen veroorzaken, zoals stress en gevechten om dominantie, territorium, voedsel en meer.

Lees verder om nader te bekijken waarom baardagamen niet samen zouden moeten leven en onder welke omstandigheden dit wél kan.

Eerste terrarium? Wij vertellen je exact hoe je dat moet inrichten

Waarom kunnen baardagamen best niet samenleven?

Het huisvesten van meer dan één baardagaam in dezelfde tank kan soms helemaal prima zijn en je zult geen problemen ondervinden. Dit is echter een enorme gok en niet iets dat ik ooit zou aanraden.

In het wild zijn baardagamen solitaire reptielen en ze jagen en leven alleen.

Als ze in gevangenschap zijn, verwachten ze in hun aquarium op precies dezelfde manier te leven en het toevoegen van meer baardagamen kan veel problemen veroorzaken.

Laten we eens kijken naar de problemen die meer dan één samenwonende baardagaam kan veroorzaken.

Lees ook:

Samenlevende baardagamen kunnen een gevecht om dominantie veroorzaken

Omdat Baardagamen solitaire reptielen zijn zullen ze een metgezel in hun “huis” vooral als een bedreiging zien waartegen dominant moet opgetreden worden.

Mannetjes zijn het meest ego-gedreven door de natuur, maar vrouwtjes kunnen ook in zeldzame gevallen vechten om dominantie.

Als een van de baardagamen jonger of kleiner is dan de andere draak, zullen ze gewoonlijk gedwongen worden zich te onderwerpen aan de oudere en agressievere draak.

Deze strijd om macht en dominantie kan voor beide baardagamen onnodige stress veroorzaken.

Samenlevende baardagamen ondervinden last van stress

Zoals we zojuist hebben aangegeven, kan een gevecht om dominantie stress veroorzaken voor alle betrokken baardagamen.

Deze stress kan leiden tot verlies van eetlust en in sommige gevallen wil de minder dominante baardagaam misschien helemaal niet eten door de stress die dit veroorzaakt.

Dit kan vooral schadelijk zijn voor de baardagamen in de eerste paar maanden van hun leven, wanneer voedsel van vitaal belang is om de snelle groei die ze doormaken te ondersteunen.

Hier is een uitgebreid artikel over de snelle groei van baardagamen.

In feite zullen ze 90% van hun groei doen in de eerste 12 maanden van hun leven, dus het wordt ten zeerste aanbevolen om ervoor te zorgen dat hun eetlust in deze periode maximaal is om ervoor te zorgen dat ze groeien en gezond blijven.

De strijd om voedsel

Wanneer baardagamen bij elkaar worden gehuisvest, is het niet alleen een gebrek aan eetlust door stress dat ertoe kan leiden dat ze niet eten en niet de essentiële voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te groeien en gezond te zijn.

Vaak kan de grotere, oudere of gewoon meer dominante baardagame het meeste voedsel tot zich nemen en blijft de andere achter met de restjes.

Dit kan om 2 redenen gebeuren, de eerste is dat de meer dominante baardagame sneller zal zijn en een betere, meer ervaren jager, zodat ze levende feeders een stuk gemakkelijker kunnen vangen dan de andere.

Dit zal er uiteraard toe leiden dat ze meer dan hun deel van het voedsel tot zich nemen.

De tweede reden is dat het bekend is dat de meer dominante draken de zwakkere draken intimideren, zodat ze bang zijn om het aangeboden voedsel aan te nemen.

Als je erop staat meer dan één baardagaam samen te laten leven, kan het zijn dat je beide draken met de hand moet voeren om ervoor te zorgen dat ze tijdens de maaltijd een gelijk deel van het voedsel krijgen.

Baardagamen krijgen vaak niet voldoende warmte als ze samenleven

Baardagamen moeten zich in gevangenschap koesteren onder warmtelampen. Dit is erg belangrijk voor hun gezondheid, inclusief het helpen van hun spijsvertering.

Na een maaltijd moeten ze zich koesteren om het voedsel dat ze net hebben gegeten te verteren. Als dit niet het geval is, kan dit veel gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals darmrot, waarbij het voedsel in feite in de maag zit en in onverteerde vorm gaat rotten.

Wanneer er meer dan één baardagaam in dezelfde tank is gehuisvest, is het gebruikelijk dat een van hen de zonnelamp vasthoudt en de andere draak niet laat zonnebaden.

Zie ook: Complete hulpgids voor zonnebaden van baardagamen

De belangrijkste reden hiervoor is door dominantie zoals we al hebben besproken, hoewel dit ook kan gebeuren omdat baardagamen erg territoriaal worden en één draak een bepaald gebied in de tank zal beschermen.

De gebieden die ze graag beschermen zijn meestal schuilplaatsen, grotten en natuurlijk de zonneplek.

Zoals we al hebben vermeld, kan dit een zeer negatief effect hebben op de draak die niet genoeg warmte kan krijgen omdat dit van vitaal belang is en nog een reden is waarom het geen goed idee is om baardagamen samen te laten leven.

Kunnen twee mannelijke baardagamen samenleven?

Het samenleven van 2 mannelijke baardagamen in dezelfde tank is om vele redenen waarschijnlijk de slechtste combinatie.

Er zal altijd het vreemde verhaal zijn van een eigenaar die met succes 2 mannelijke draken zonder problemen samen heeft gehuisvest, maar deze verhalen zijn zeldzaam en echt niet de moeite waard om het risico te nemen, want als er iets misgaat, moet je ze meteen splitsen.

Het ego en de hormonen van de mannelijke draken maken het erg moeilijk voor hen om samen te leven, omdat ze vaker wel dan niet zullen vechten voor territorium, dominantie en voedsel, waardoor een van hen gestrest en uiteindelijk op tijd gezondheidsproblemen krijgt.

Je kunt zeker 2 mannelijke baardagamen in huis hebben, maar ik zou altijd sterk aanbevelen om ze in aparte tanks te houden.

Als je besluit om 2 mannelijke baardagamen bij elkaar te houden, is het raadzaam om te proberen ervoor te zorgen dat ze ongeveer dezelfde leeftijd en grootte hebben om de kans op pesten en dominantie te verkleinen, hoewel er geen garantie is.

Kunnen een mannelijke en vrouwelijke baardagaam samenleven?

Het is mogelijk om onder bepaalde omstandigheden een mannelijke en vrouwelijke baardagaam samen te laten leven.

Hoewel u zich ervan bewust moet zijn dat er altijd enkele criteria zijn waaraan moet worden voldaan, evenals enkele potentiële problemen waar u tegenaan kunt lopen.

Het eerste waar u zich bewust van moet zijn, is dat het huisvesten van een mannetje en een vrouwtje in dezelfde tank zal leiden tot een grote kans dat het vrouwtje zwanger wordt.

Vrouwtjes kunnen ongeveer 20 eieren in een enkele koppeling leggen en kunnen 3-4 legsels in een enkele paring leggen.

Dit betekent dat u alles van 40-80 eieren plus in de tank of in een broedmachine kunt hebben.

Als je baardagamen wilt fokken, dan ben je voorbereid op wanneer de jongen arriveren, maar zo niet, dan kan dit nogal een schok zijn.

Je hebt veel extra tanks van 40-60 liter nodig, ruimte om de tanks te plaatsen, verlichting en warmtelampen voor de tanks, voedsel voor alle jongen plus de extra kosten van de elektriciteitsrekening en meer.

Dit is iets waar je lang en goed over moet nadenken voordat je een mannetje en een vrouwtje in dezelfde bak zet.

Je moet er ook voor zorgen dat het vrouwtje minimaal 2 jaar oud is voordat je ze in dezelfde bak als een mannetje zet. Als een vrouwtje vóór deze leeftijd mag fokken, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het hebben van meer dan 2 mannetjes en 1 vrouwtje in de tank kan ook veel problemen veroorzaken met vechten en dominantie. Dit is iets dat ik sterk zou afraden om het risico op agressief gedrag tot een minimum te beperken.

Kunnen twee vrouwelijke baardagamen samenleven?

Als je vastbesloten bent om 2 baardagamen in één tank te hebben, dan is het hebben van 2 vrouwtjes in dezelfde tank de veiligste manier om dit te doen.

Dit komt omdat vrouwtjes over het algemeen minder competitief zijn over territorium en voedsel, enz.

Dat gezegd hebbende, vind ik het nog steeds een slecht idee en een beslissing die je voorzichtig moet nemen.

Zelfs vrouwelijke draken staan ​​erom bekend dat ze vechten en agressief worden. Dit kan stress, verlies van eetlust en meer veroorzaken.

Het risico op grote problemen is zeker kleiner wanneer je 2 vrouwtjes bij elkaar hebt dan bij elke andere combinatie, maar ik zou altijd aanraden om je baardagamen hun eigen aquarium te geven, zodat je er zeker van kunt zijn dat ze zowel gezond als gelukkig zullen zijn.

Kunnen volwassen en baby-baardagamen samenleven?

Als je een baby baardagaam in dezelfde tank introduceert als een volwassen baardagaam, kan de baby mogelijk in een situatie komen waarin ze gepest en geïntimideerd worden.

Ze krijgen vaak geen voedsel of warmte van de zonnelamp en kunnen ook beperkt in territorium zijn.

Veel mensen hebben vaak een paar jaar een baardagaam, leren echt hoe ze voor hun draak moeten zorgen en vinden het heerlijk om eigenaar te zijn.

Dit zal er dan toe leiden dat ze een tweede baardagaam willen hebben, wat helemaal prima is.

Het probleem is dat de eigenaar de nieuwe baby Bearded Dragon meestal in dezelfde tank plaatst als de volwassen Bearded Dragon die ze al een paar jaar hebben.

Als je 2 baardagamen of meer wilt, kun je ze het beste in verschillende tanks scheiden.

Onthoud altijd dat ze graag alleen zijn en hun eigen territorium hebben, dus het introduceren van een kleinere draak in de tank zal alleen maar tot conflicten leiden voor de jongere draak.

Kun je twee baby-baardagamen samen in dezelfde tank brengen?

Het is eigenlijk mogelijk om 2 baby baardagamen uit hetzelfde nest in dezelfde tank samen te brengen en geen problemen te hebben.

Het is ook mogelijk dat je op een moment problemen begint te krijgen met agressie, territorium, vechten om voedsel en het zonnelicht.

Het punt dat ik hier probeer te maken, is dat je het gewoon niet weet, en als je het probeert, neem je een groot risico dat op een dag, uit het niets, grote problemen zullen ontstaan.

Je moet altijd een tweede tank bij de hand hebben voor het geval er iets gebeurt en je ze snel moet scheiden.

Wat te doen als je twee baardagamen hebt die samenwonen en je merkt problemen op?

Is er iets dat je kunt doen als je al meer dan één baardagaam in dezelfde tank hebt en je problemen begint te zien?

Nou, gelukkig is dat zo, maar er zijn maar 2 dingen die je kunt doen om de situaties waar we het in dit bericht over hebben effectief te stoppen.

Het eerste is om de baardagamen eenvoudigweg op te splitsen in afzonderlijke tanks. Dit is de snelste, veiligste en minder stressvolle optie voor zowel jou als je Dragon.

Het enige probleem hiermee is dat je extra ruimte nodig hebt voor een andere tank, tijd om een ​​andere tank schoon te maken, extra verlichting en zonnelamp en ook de hogere elektriciteitsrekening.

De tweede optie is om door het hartverscheurende proces te gaan om een ​​van de baardagamen weg te geven.

Dit lijkt misschien heel wreed om zeggen, maar als je ze niet kunt scheiden en hun eigen tanks kunt geven, dan is dit echt je enige andere optie.

Je kunt agressieve of gestresste baardagamen niet in dezelfde tank laten, omdat dit gewoon geen optie is, punt uit.

Je zult lang en hard moeten nadenken over deze twee opties, maar uiteindelijk is het het belangrijkste om je draken gelukkig en gezond te houden.

Hoe weet je wanneer een baardagaam zich geïntimideerd voelt?

Wanneer 2 baardagamen samenleven, zijn er vaak veelbetekenende signalen als een van hen zich geïntimideerd voelt, omdat ze bepaald gedrag gaan vertonen om te laten zien hoe ze zich voelen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende gedragingen die je kunt verwachten van een geïntimideerde baardagaam.

De dominante baardagaam zal vaak ook bepaald gedrag vertonen dat aangeeft dat ze agressief of dominant proberen te zijn tegenover de andere draak, zoals:

Dit gedrag kan om verschillende redenen worden weergegeven, dus het is geen gegeven dat het komt omdat ze agressief of onderdanig zijn, maar het is zeker iets dat je in de gaten moet houden als je 2 baardagamen samen huisvest.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

1 reactie op “Kun je meerdere baardagamen samen in een terrarium houden?”

  1. Pingback: Bijten baardagamen? Zijn ze gevaarlijk? - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *