How-To Zo bouw je het ideale terrarium voor je baardagaam

How-To: Dit hoort in het ideale terrarium voor je baardagaam.

Vraagt ​​u zich af wat voor soort tank, verlichting, verwarming of substraat u moet gebruiken in uw baardagamenverblijf? Leer hoe je het ideale leefgebied van de baardagaam inricht in onze gids:

Belangrijke gegevens

Temperatuur Max/MinWarme zone: 43°C
Koude zone: 20°C
VochtigheidMaximum 60%
Ideaal: Lage 30% – 40%
VerlichtingUVA/UVB 10.0
Warmtelamp
BodembedekkingPapieren doeken
Krantenpapier
Tegels
Matten
Extra voorzieningenStructuur om te zonnebaden (rots)
Schuilplaats (grot)
Dikke tak
Hangmat of dergelijke

Benieuwd naar hoe je een terrarium moet inrichten?

Natuurlijke habitat van baardagaam

Het leefgebied van de baardagaam bestaat uit droge gebieden van Australië, waar de vegetatie schaars is, en de grond meestal droog, verhard, rotsachtig is en wat los zand bevat. Diverse vegetatie gedijt er niet echt, maar er zijn nog steeds genoeg woestijnstruiken en kleine bomen die geschikt zijn om te schuilen en te klimmen.

Water is nauwelijks beschikbaar, maar het wordt goed gebruikt als het zich ophoopt. Daarom houden baardagamen ervan om te weken.

Het terrarium: Welk type behuizing moet je gebruiken?

Volgens wat we kunnen vinden in de natuurlijke habitat van de baardagaam, kunnen we concluderen dat de meest geschikte match in gevangenschap een woestijnterrarium is.

Merk op dat niet alle kenmerken van een typische woestijnvivariumopstelling geschikt zijn voor baardagamen, vooral niet voor de jonge. Maar zelfs als je niet volledig los gaat met zandsubstraat en uitgebreide woestijnachtige decoraties, zijn er zeker enkele principes van woestijnopstelling die je moet respecteren:

 • Beardies houden van warmte.
 • Lage luchtvochtigheid. Baardagamen zijn geëvolueerd om lucht in te ademen die relatief droog is. Een hoge luchtvochtigheid – meer dan 65% – kan dodelijke longziekte veroorzaken bij je huisdieren.
 • Beardies houden van en hebben een fel licht boven hun tank nodig, waardoor ze warm en alert blijven. Ze hebben ook een extra UV-lichtbron nodig – UVA- en vooral UVB-licht is nodig voor een goede stofwisseling en botontwikkeling van uw huisdier.

Op zoek naar het beste terrarium? Lees dan even dit:

Tankmaat en type voor baardagamen

De tankmaat hangt af van de leeftijd en grootte van je baardje.

Als je een juveniel krijgt, huisvest je hem in een kleinere, eenvoudigere opstelling totdat hij opgroeit.

Met volwassenen kun je kiezen voor een volledige, grote woestijnvivariumopstelling. Volwassen baardagamen zijn van gemiddelde grootte, maar zijn nog steeds behoorlijk omvangrijk en actief. Daarom hebben ze relatief grote terraria nodig.

Lees ook:

Jeugdverblijf

Een jeugdverblijf is een tank waarin je baardagaam zal worden gehuisvest voordat hij zijn volwassen grootte bereikt. Voor kleine baby’s is een tank van 75 liter voldoende.

Laten we eens kijken wat je nodig hebt om je kleine baardje te huisvesten:

 • Glazen tank (75-190l)
 • Eenvoudige vloeren (tegels, papieren handdoeken, kranten)
 • Gloeilamp in een klemlamp + lineaire fluorescerende UV-lamp
 • Terrariumgaas deksel
 • Grot om te verbergen
 • Reuzenrots
 • Zeer ondiepe waterbak (baby baardagamen verdrinken gemakkelijk!)
 • Eén tak om te klimmen

Hieronder vindt u meer informatie over elk van deze componenten.

Houd over het algemeen de leefruimten voor jonge exemplaren zo klein mogelijk, omdat dit voorkomt dat krekels en andere voederinsecten zich verbergen. Je kunt later extra versieringen plaatsen als je zijn volwassen kooi opzet.

Type tank voor een baardagaam

Wist je dat de tank zelf van verschillende materialen kan worden gemaakt en dat sommige meer geschikt zijn voor baardagamen dan andere?

Laten we eens kijken welke soorten tanks je kunt gebruiken voor een verblijf van een baardagaam.

Glazen terraria

Glazen tanks zijn een klassieker. Ze bieden een hoge zichtbaarheid en zijn gemakkelijk te desinfecteren. Ze zijn niet zo gevoelig voor krassen als plastic tanks. Voor volwassen baardagamen heb je echter een vrij grote kooi nodig, met het ideale volume van ~ 450 liter. Laten we, met dit in gedachten, een licht werpen op een aantal problemen die op de loer liggen als u van plan bent om alleen een glazen tank te gebruiken.

Ten eerste, hoe groter de glazen tank, hoe meer kans op breuk.

Ten tweede kost een grote tank aanzienlijk meer dan een kleinere, vooral omdat hij van dikker glas moet worden gemaakt.

De manier om geld te besparen op glazen tanks is door tweedehands exemplaren van aquaristen te kopen. Je kunt ze misschien relatief goedkoop vinden. Omdat je hem niet met water vult, heb je geen last van eventuele lekkage. Zorg er wel voor dat de tank geen flinke scheur heeft, want dit zal met de tijd erger worden.

Terwijl ik voor een juveniele baardagaam altijd een glazen bak zou kiezen, zijn voor een volwassen volwassene andere opties wellicht geschikter.

Aanbevolen terrarium:

Kunststof behuizingen

In de afgelopen decennia zijn plastic tanks enorm geëvolueerd en zijn ze van eenvoudige plastic kratten naar professionele, geavanceerde behuizingen gegaan.

Deze kant-en-klare reptielentanks zijn meestal gemaakt van PVC- of ABS-kunststof. Gewoonlijk is alleen de voorkant gemaakt van helder, doorzichtig plexiglas-achtig materiaal; andere zijden zijn ondoorzichtig. Sommigen beschouwen dit als een nadeel als het gaat om het bekijken, maar de kans is groot dat uw huisdier zich veiliger voelt in dit type behuizing.

Kunststof tanks breken ook minder snel dan glazen tanks en je hebt de mogelijkheid om er gaten voor kabels te in boren, waardoor de hele opstelling netter wordt.

Het probleem met plastic tanks is dat ze ook erg duur zijn – vooral de professionele gegoten terraria uit één stuk, zoals Vision-kooien, met ingebouwde lichte structuren en andere handige aanpassingen.

Houten behuizing

Laten we eerlijk zijn – het bouwen van een grote glazen tank of het kopen van een grote vooraf gemaakte plastic behuizing van 450 liter of meer kan duur worden.

Voor degenen onder jullie die niet van plastic houden, zoals doe-het-zelfprojecten, of gewoon geld willen besparen, kunnen houten behuizingen een winnende optie zijn.

Een van de slimmere hacks die er zijn, is om een ​​houten kast als terrarium te gebruiken. U kunt ook zelf een houten tank bouwen of bestellen. Fokkers doen dit vaak om de huisvestingskosten te verlagen voor veel dieren die ze apart moeten houden.

Door de constructie zijn houten tanks vergelijkbaar met plastic tanks. Een multiplex behuizing heeft alle zijden van hout, behalve de voorkant, die meestal een tweedelig glazen schuifdeursysteem is.

Een groot nadeel van het gebruik van hout voor je tank is dat het materiaal poreus is – het absorbeert water waardoor het vatbaar is voor rot en schimmel.

Je denkt misschien dat dit geen probleem is, omdat woestijnterraria over het algemeen droog zijn. Maar denk nog eens goed na – je zult je baardagame moeten besproeien en hij zal rondspatten in zijn waterbak. Het hout zal dat allemaal in zich opnemen, samen met onzuiverheden waardoor het stinkt en moeilijk te desinfecteren is.

De manier om dit tegen te gaan is door een niet-giftige, waterdichte coating, zoals een vijverschild, over het gehele houten oppervlak aan te brengen. Het maakt het glad en waterdicht, en geeft het ook een mooie, glanzende afwerking. Houd er echter rekening mee dat dit soort kwaliteitsproducten misschien moeilijk te vinden zijn, vooral tegen een lage prijs.

De beste baardagaamverlichting

Licht is een zeer belangrijk kenmerk van bijna elke reptielentank. Naast dat je een mooi zicht hebt op je huisdier en zijn huis, is goede verlichting ook van belang voor de gezondheid van je baardagame.

Omdat het dieren zijn die van nature worden blootgesteld aan de schroeiende Australische zon, hebben baardagamen het nodig dat hun hele verblijf verlicht is, zodat ze zich thuis kunnen voelen.

Het tweede belangrijke punt is het UVA- en UVB-licht, dat nodig is voor uw huisdier om vitamine D te synthetiseren en voor een goede werking van het algehele metabolisme, inclusief calciummetabolisme en sterke botten.

Een ideale optie voor jonge draken is een combinatie van een gewone gloeilamp in een eenvoudige, betaalbare klemlamp en een apart UV-fluorescerend licht in een gewone behuizing. U kunt beide op uw gaasdeksel plaatsen. Voordelen van dit systeem zijn de lage prijs – vooral in vergelijking met kwikdamplampen – en het feit dat je ze later kunt gebruiken voor je volwassen behuizing.

UVB-lampen

Lineaire fluorescentielampen zijn het meest voorkomende type UVB-verlichting dat in de meeste terraria wordt gebruikt. Baardagamen hebben de sterkste graad nodig – 10,0; het ultraviolette licht van uw keuze moet 5-7% van de UVA/B-straling bieden en 80% van hun leefgebied bereiken.

Omdat jonge baardagamen snel groeien, hebben ze voldoende UVB nodig om hun botten sterk te laten worden en elk risico op metabole botziekte te vermijden. Het is het beste om een ​​UVA/UVB-lamp met volledig spectrum te hebben, maar houd er rekening mee dat UVB het belangrijkste type van het ultraviolette spectrum is en daarom een ​​must.

UV-lampen verliezen na verloop van tijd hun vermogen en moeten ongeveer om de zes maanden worden vervangen. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je een UV-meter krijgen om de exacte straling van je lamp te meten.

Kwikdamplampen

Voor een volwassentank kun je kwikdamplampen gebruiken die een volledig daglichtspectrum plus warmte bieden, alles in één. Het opwarmingspotentieel is de reden waarom u voor deze lampen speciale keramische hulzen moet gebruiken. Meestal zien ze er elegant uit en zijn ze in hoogte verstelbaar.

Merk op dat dit alles de prijs van kwikdampopstelling verhoogt, hoewel sommigen het handiger en mooier vinden dan opstellingen met twee lichte componenten die ik eerder heb beschreven.

Ik moet erop wijzen dat goede terrariumverlichting en de wetenschap achter UV-lampen een breed onderwerp is.

Aanbevolen producten

Ideale tanktemperatuur: de verwarmingsapparaten

Zoals je al eerder hebt geleerd, zijn beardies woestijnbewoners. Dat betekent dat ze de voorkeur geven aan hoge temperaturen, maar dat niet alleen. Het betekent ook dat ze een temperatuurgradiënt nodig hebben – een echt warme plek onder de zonnelamp en een koelere tegenoverliggende kant van het terrarium.

Naast verlichting, zal het hebben van een langwerpige tank in plaats van een vierkante je helpen bij het bieden van het verloop.

De temperatuur op de zonneplek moet 43°C bereiken. De gemiddelde temperatuur mag nooit onder de 20°C komen – zelfs ’s nachts niet. Sommige bronnen zeggen 18°C, maar ik blijf liever aan de veilige kant.

In de meeste huizen komt de temperatuur sowieso niet onder deze lijn. Als de temperatuur echter lager wordt dan 20°C in uw “drakenkamer”, moet u een ondertankverwarming plaatsen om de temperatuur binnen het gewenste bereik te houden.

Bodemverwarmers zijn meer geschikt voor dit doel dan keramische bolverwarmers omdat het een meer natuurlijke vorm van verwarming is voor ’s nachts. In de natuur stralen rotsen die overdag in de zon zijn verwarmd die warmte ’s nachts uit – van onderaf.

Vergeet niet: meten is weten!

Beddengoed: wat is het beste baardagamensubstraat?

Hoewel de aanbevelingen voor volwassen draken en substraten variëren, is iedereen het erover eens dat je nooit, maar dan ook nooit een juveniele baardagamen op een los substraat moet houden.

Maar waarom?

Nou, baby-baardjes eten met veel enthousiasme en energie. Ze zullen hun prooi met zo’n snelheid en wreedheid aanvallen dat ze uiteindelijk het substraat kunnen inslikken, wat kan leiden tot darmimpactie (verstopping) en allerlei vervelende en gevaarlijke gezondheidscomplicaties.

Het andere probleem is dat baardagamen veel poepen, wat het handhaven van de hygiëne van het aquarium met substraat moeilijk maakt.

Laten we een snel overzicht geven van de soorten substraat die je voor je baardjes kunt gebruiken.

GeschiktNiet geschikt
Kranten
Papieren doeken
Vinyltegels
Keramische tegels
Leisteen
Reptielen tapijt
Zand
Kokosvezel
Houtschilfers

Krant

Krant is waarschijnlijk de goedkoopste en gemakkelijkst verkrijgbare wegwerpbare bodembedekker voor de tank van je baardagame. De meeste kranten weken gemakkelijk in vloeistoffen, wat goed is om te voorkomen dat de rommel rond de tank wordt verspreid. Het papier is ook vrij stevig, zodat het niet onder de voeten van je huisdier wegglijdt als hij actief wordt.

Vers gedrukte kranten moeten altijd enkele weken in de kamer blijven liggen voordat ze in een afgesloten ruimte worden geplaatst. Zo weet je zeker dat de drukverf is opgedroogd en niet gaat uitlopen.

Papieren handdoeken

Papieren handdoeken zijn een ander favoriet wegwerpsubstraat. Ze zien er netter en schoner uit dan kranten, en ze zijn heel gemakkelijk te vervangen. Papieren handdoeken hebben een superieur absorberend vermogen. Ze worden het meest gebruikt in juveniele tanks.

Zand

Zand is het meest besproken substraat als het gaat om woestijnvivarium met hagedissen. Aan de positieve kant is zand zeer decoratief en wordt het beschouwd als de meest natuurlijke keuze voor woestijnvivaria. Een groot nadeel is echter dat zand impactie (verstopping) kan en zal veroorzaken als je hagedis het per ongeluk opeet. Het is ook moeilijker schoon te houden en kan ongewenste ophoping van microben veroorzaken, wat het risico op ziekten verhoogt.

Besluit je ondanks alle risico’s toch zand in je kooi te gebruiken, dan zul je elke dag de bevuilde delen eruit moeten halen, en ook ongeveer een keer per maand helemaal verversen. Wanneer je jouw baardman voedt, bied je voedsel aan op een glad oppervlak, zoals een bord of een glad plastic deksel om het risico van onbedoeld inslikken van het substraat te verkleinen.

Zand wordt nooit aanbevolen voor jonge dieren, omdat ze vraatzuchtige eters zijn en hoogstwaarschijnlijk eindigen met behoorlijk veel zand in hun ingewanden, wat hen effectief kan doden. In tegenstelling tot de jonge exemplaren, hebben oudere baardagamen de neiging om voedsel met hun tong te plukken in plaats van er gewoon hun hele kaken in te rammen.

Kokos vezel

Hoewel kokos geweldige antimicrobiële eigenschappen heeft, wordt het niet aanbevolen voor baardagamen. Behalve dat het een los substraat is dat een risico op impactie met zich meebrengt, heeft kokosvezel de neiging om vocht vast te houden, wat niet geschikt is voor een woestijnvivarium. Onthoud dat te veel vocht kan leiden tot luchtweginfecties.

Houtkrullen

Het antwoord op het houtkruldilemma is vrij eenvoudig: gebruik nooit houtkrullen in je terrarium. Behalve dat het onnatuurlijk is voor baardagamen en andere hagedissen, kan het chemicaliën bevatten en ook leiden tot impactie wanneer het niet wordt verteerd. Dus er gaat een grote NEE op voor houtkrullen in elke baardagamen-tank.

Vinyltegels

Vinyltegels zijn een populaire optie geworden voor terraria. Ze zijn goedkoop, zijn er in verschillende kleuren en zijn gemakkelijk te snijden. Ze zijn ook niet-poreus, wat betekent dat je gemakkelijk water en poep van het oppervlak kunt vegen.

Vinyl is echter niet perfect. Het is gladder dan bijvoorbeeld leisteen en geeft minder grip voor je hagedis. Naarmate de nadelige gezondheidseffecten van plastic meer worden bestudeerd, beginnen potentiële problemen met PVC aan de oppervlakte te komen. Omdat de vloer van uw terrarium wordt verwarmd, bestaat de mogelijkheid dat plastic gevaarlijke stoffen kan uitstoten. Er is geen onderzoek gedaan om dit in een terrariumomgeving te ontkennen of te bevestigen, maar met wat we weten als het gaat om menselijke huisvesting, zou ik liever voorzichtig zijn.

Keramische tegels

Als je aan keramische tegels denkt, denk je meteen aan de gladde tegels uit je badkamer. Er zijn echter tal van patronen en texturen op de markt verkrijgbaar, waaronder patronen die steen en zand nabootsen. Keramische tegels hebben ook tal van andere voordelen. Ze zijn goedkoop, relatief gemakkelijk te snijden. Beardies zijn ook dol op het feit dat de tegels worden verwarmd.

Tegelijkertijd is dit de enige eigenschap waar je heel voorzichtig mee moet zijn – je wilt geen keramische tegels of leisteen onder de zonneplek gebruiken als je lamp veel warmte produceert.

Leisteen

Leisteen is de meest decoratieve en natuurlijk ogende vloerbedekking op de lijst. Daarnaast heeft het nog andere superieure eigenschappen. Het biedt een goede grip voor de beweging van de hagedis en helpt hem zijn nagels te verslijten. Hij warmt lekker op en straalt dan de warmte uit waar baardagamen dol op zijn.

Leisteen heeft echter ook een aantal fouten. Het is moeilijker te snijden dan andere alternatieven zoals vinyl of keramische tegels. Het andere probleem is dat leisteen enigszins poreus is, wat betekent dat het meer uitwerpselen en andere onzuiverheden opneemt dan vinyl of keramische tegels. Voor jou betekent dat meer ijverige reiniging en bleken om te voorkomen dat het gaat stinken en bacteriën herbergt.

Reptielen Tapijten

Hoewel reptielentapijten vaak worden gebruikt, moet u er rekening mee houden dat ze niet te lang meegaan. Omdat baardagamen veel poepen, en overal, raken ze snel vervuild.

Als je nog steeds een reptielentapijt kiest, zorg er dan voor dat je er een koopt die geschikt is voor een baardagaam – zonder dat er vezellussen uitsteken. Baardagamen kunnen hun lange klauwen en vingers erin steken en gewond raken.

Benodigdheden en accessoires voor baardagamen

In alle terrariums zijn decoratieve elementen er niet alleen voor het uiterlijk – ze bieden belangrijke functies, zodat uw huisdieren zich kunnen koesteren, rusten en verbergen volgens hun natuurlijke behoeften en instincten.

Er zijn verschillende benodigdheden voor baardagamen tanks.

 • Zonnesteen of boomstam onder de warmtelamp
 • Takken en/of hangmatten om te klimmen
 • Een strakke schuilplaats
 • Koesterende structuren

Baardagamen houden ervan om te zonnebaden, zoals bijna alle daghagedissen doen. Voorzie ze van een zonneplek, zoals een platte rotsopstelling of een boomstam recht onder de warmtelamp. Wees echter heel voorzichtig dat de zonneplek niet oververhit raakt, vooral als het een stenen oppervlak is dat veel warmte kan opslaan. U kunt dit voorkomen door de juiste lichtsterkte te kiezen en de juiste afstand tot de zonneplek in te schatten.

Aanbevolen producten:

Klimconstructies – Takken en Hangmatten

Een andere favoriete bezigheid van alle baardagamen is klimmen. Het klimgedrag wordt ook waargenomen in hun natuurlijke habitat. Als ze op een hoge plek zitten, kunnen ze zonnebaden, uitkijken voor roofdieren en prooien opsporen – allemaal tegelijkertijd! Daarom zal uw huisdier-baardje ook graag bovengronds in de terrariumomgeving rondhangen.

Stevige, schone takken zijn altijd een goede keuze voor baardagamen. Een ander gemak dat de dierenmarkt te bieden heeft, zijn speciaal ontworpen hangmatten. Ze kunnen ook zelfgemaakt zijn. De meeste baardmannen vinden deze extreem comfortabel en vinden het heerlijk om erin rond te hangen als ze eraan gewend zijn.

Verstopplekken

Sommige bronnen uiten hun bezorgdheid over het gebruik van grotten en andere soorten dekking voor baardagamen. Omdat ze grote hoeveelheden UV-licht nodig hebben om gezond te blijven, is de zorg enigszins terecht.

Verstopgedrag is echter natuurlijk voor alle dieren, en vooral voor degenen die worden gepredateerd. Een hagedis die geen schuilplaats heeft, zal altijd een gestresste hagedis zijn.

Om het nog een keer te benadrukken: gezonde, actieve draken houden ervan om te zonnebaden. Als je baardje te veel tijd besteedt aan het verbergen, moet je proberen de redenen voor zijn gedrag te achterhalen, in plaats van zijn schuilplaats te verwijderen. Eet hij regelmatig? Zijn er tekenen van ziekte? Staat hij onder stress omdat je zijn omgeving hebt veranderd, of misschien heb je hem te veel behandeld?

Als je de redenen voor overmatig verstoppen hebt opgespoord, maar denkt dat het gedrag je baardje verhindert om te herstellen, kun je een kleinere, ondiepere grot maken van tegels die ongeveer de helft van zijn lichaam bedekken. De andere helft van zijn rug en staart blijven blootgesteld aan UVB-licht, dus hij zal er wat van gebruiken.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

3 reacties op “How-To: Dit hoort in het ideale terrarium voor je baardagaam.”

 1. Pingback: Kunnen baardagamen zich vervelen? - Baardagame.com

 2. Pingback: Hoe bouw je een terrarium gids - stappenplan voor inrichting en producten - Baardagame.com

 3. Pingback: Hoelang kunnen baardagamen zonder voedsel gaan? - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *