Hoe bouw je een terrarium gids - stappenplan voor inrichting en producten

Hoe bouw je een terrarium gids – stappenplan voor inrichting en producten

In deze gids gaan we een terrarium opbouwen dat makkelijk te onderhouden is, voldoende ruimte biedt en de perfecte leefomgeving voor jouw (toekomstige) baardagame vormt.

We gebruiken hiervoor een aantal producten, die wanneer correct samengebracht een mooi en functioneel resultaat zullen opleveren.

Deze hulpgids voor het opbouwen van jouw terrarium is gericht op een goede fundering. Extra decoratie kan later nog steeds toegevoegd worden naar smaak.

Veel plezier bij het opbouwen en laat ons gerust weten wat het resultaat was in de reacties!

Ruimte in huis en kostprijs terrarium

Het is slimmer om met de absolute basis te beginnen, alvorens we effectief een terrarium gaan inrichten – of een baardagaam gaan kopen. Om dit terrarium te bouwen heb je nodig:

 • Budget van € 700
 • Voldoende plek in huis

Maximum één dier en voldoende ruimte

Baardagamen zijn solitaire dieren in het wild en doen het niet goed wanneer ze samen in één verblijf gestopt worden. Bovendien is het terrarium van een volwassen exemplaar al voldoende groot voor de meeste gezinnen.

We combineren Exo Terra – Glazen Large Terrarium Voor Baardagamen met de bijhorende (stijlvolle) kast.

Grootte Terrarium90x45x60 cm
Grootte kast90.5×46.5×70,5cm
Totaal90.5cm x 46.5cm x 130.5cm

Het is met andere woorden belangrijk om éérst na te kijken of er een kamer in huis is die voldoende ruimte biedt voor het terrarium. Eventueel kan de kast weggelaten worden en het terrarium op een andere stabiele oppervlakte geplaatst worden.

Kostprijs

Kast + Terrarium = € 450

Voor meer informatie over de kast en het terrarium zelf kan je een kijkje nemen op de product pagina’s hieronder. Baardagame.com verkoopt zelf geen producten, maar we raden ze wel aan. Op bol.com kan je eventueel nog op zoek gaan naar een koopje, maar vergeet niet dat de afmetingen echt belangrijk zijn. Lees hier waarom dit Exo Terra Glazen Large terrarium het beste is voor baardagamen.

Benodigdheden voor de inrichting

Bij het inrichten van het basisterrarium gaan we enkel kijken naar de belangrijkste zaken:

 • Temperatuur + sensor
 • UV-licht
 • Bodembedekking
 • Schuilplaats(en)
 • Zonnebad
 • Iets om te klimmen
 • Hangmat
 • Voorziening voor water

We hebben op onze website een groot aantal informatieve artikels artikels geschreven over het “waarom” van deze zaken. Wil je wat meer informatie over wat je precies moet doen, dan zullen volgende linkjes je daar naartoe brengen.

Uitgebreide informatie over de noden van een baardagaam:

Temperatuur + sensor

In je terrarium gaan we ruwweg drie zones maken: een plek om te zonnebaden, een koele plek en een gemiddelde zone tussen beide.

Temperatuur zonnebadTemperatuur gematigde zoneTemperatuur koele zone
Min: 35°C
Max: 45°C
Optimaal: 30°CMin: 18°C
Max: 25°C

Om de gewenste temperatuur te bereiken gebruiken we een sterke combinatielamp. Deze levert zowel warmte als UV-A/B licht, wat zowel de energiefactuur als het gemak ten goede komt. De lamp zal wel vervangen moeten worden na 6-8 maanden.

We kiezen hier ook voor een behuizing die meer Watt aankan, dit is nodig voor het geval je met een extreem strenge winter zit of je de temperatuur moeilijk kan halen. Dan vervang je de 80W combinatielamp eenvoudig door een sterker exemplaar.

Om de temperatuur in de tank (en meteen ook de luchtvochtigheid) te meten maken we gebruik van de eenvoudig te bedienen maar ontzettend handige combi-meter van Exo Terra. Deze kan je eenvoudig verplaatsen van zone naar zone en het display laat zich makkelijk vastmaken aan het terrarium.

UV-licht

Aangezien we reeds bovenstaande combolamp gebruiken hoeven we niet echt meer te investeren in dure UV-B lampen.

Gezien de grootte van ons terrarium is wel zo dat de warmtelamp niet overal voldoende licht zal geven. Aangezien baardagamen UV nagenoeg constant nodig hebben moeten we dus aanvullen met een kleine staaf of een tweede (zwakkere lamp).

Deze zorgt ervoor dat je diertje overal kan genieten van “zonlicht”. Aangezien je deze apart monteert (in een eenvoudigere kap) kan je snel verplaatsen of aan-/uitschakelen wanneer gewenst.

Bodembedekking

Aangezien we voor een eenvoudigere en beginner-vriendelijke setup gaan, zullen we geen zand of andere substraten gebruiken. Er bestaat altijd een risico dat er darmverstopping ontstaat of dat levend voer zich ingraaft.

Om het onderhoud ook zo simpel mogelijk te houden kiezen we voor tegels. Hiervoor kunnen we je moeilijk helpen met een online bestelling, dus kan je best even langsgaan bij de lokale doe-het-zelf winkel. Kies liefst voor keramische tegels omdat die de warmte goed vasthouden.

Voorbeeld van bodembedekking met mat:

Alternatief: Ben je toch op zoek naar een iets meer natuurlijke look? Dan kan deze zand mat van Exo Terra wel iets voor jou zijn.

Schuilplaats

Dit is echt wel iets waar je moet afgaan op wat je zelf graag ziet. Zorg er gewoon voor dat het groot genoeg is en voldoende bescherming biedt.

Een persoonlijke favoriet is onderstaande grot/hoekplateau. De baardagaam kan zowel schuilen als lekker klimmen! Deze is ook heel makkelijk te plaatsen (zie foto hierboven).

Zonnebad en verrijking (rotsen, klimtak, hangmat, …)

Het zonnebad bevindt zich net onder de warmtelamp, op een verhoogje. We plaatsen hiervoor enkele stenen of een schuine tak in de warme zone. Alternatief kan je een hangmat in de warme zone plaatsen, maar ik zou aanraden om dit eerder in het gematigde gebied te doen, stenen houden immers beter warmte vast. Een leuke collectie hangmatten vind je hier.

Dit heb je nodig:

Totale kostprijs terrarium

ItemPrijs
Klem voor verlichten terrarium tot 150W, met reflector€ 33.70
Combinatielamp UV-A, UV-B, zichbaar en infrarood licht voor baardagamen (80 Watt)€ 41.20
Exo Terra Reptile UVB 150 – Terrarium Verlichting – 25W€ 24.79
Exo Terra DIGITALE THERMOMETER EN HYGROMETER COMBINATIE€ 37.29
Bodembedekking (naar keuze)€ 25
Komodo Hoektrap met Uitsparing – Large – Zand€ 37.40
Komodo Voerbak Terraced Grijs small€ 13.25
Decoratie: Platte stenen om te verspreiden of stapelen€ 22.40
Decoratie: Houten tak in lichte kleur€ 18
Exo Terra – Glazen Large Terrarium Voor Baardagamen€ 237.95
Terrariumkast Zwart – Exo Terra€ 212.01
Totaal€ 693.99

Zo, voor ongeveer € 850 heb je een volledig ingericht terrarium waar je baardagaam gegarandeerd echt zal genieten. Je kan dan zelf nog een hangmat of wat planten toevoegen om het geheel er mooi uit te laten zien, maar dat is niet meer noodzakelijk.

Nu je de prijs kent kunnen we gaan inrichten…

Het is eigenlijk aardig wat eenvoudiger dan je zou denken om een basis terrarium in te richten.

Daarom heb ik onderstaande eenvoudige afbeelding gemaakt.

Wat is écht belangrijk?

 • Maak goed gebruik van je thermo/hygrometer! Houd je aan de temperaturen en laat luchtvochtigheid nooit boven 60% stijgen!!!
 • Reinig het terrarium dagelijks, baardagamen poepen veel en overal.
 • De omgeving is even belangrijk als het interieur. Plaats het terrarium op een rustige plaats in huis. Van teveel beweging rondom kunnen de arme stakkers stress krijgen.
Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

5 reacties op “Hoe bouw je een terrarium gids – stappenplan voor inrichting en producten”

 1. Pingback: How-To: Dit hoort in het ideale terrarium voor je baardagaam. - Baardagame.com

 2. Pingback: Kun je meerdere baardagamen samen in een terrarium houden? - Baardagame.com

 3. Pingback: Waarom blazen baardagamen zich op? - Baardagame.com

 4. Pingback: Complete hulpgids voor zonnebaden van baardagamen - Baardagame.com

 5. Pingback: Groeien baardagamen tot de grootte van hun terrarium? - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *