baardagamen grootte terrarium groei

Groeien baardagamen tot de grootte van hun terrarium?

Er zijn veel factoren die bepalen hoe groot je baardagame zal worden.

Toen ik een beginnende eigenaar was, vertelden veel mensen me dat het hebben van een grote tank mijn baardje zou helpen om zijn volledige groeipotentieel te bereiken, dus ik deed uitgebreid onderzoek om erachter te komen of dit echt waar is.

Worden baardagamen dus zo groot als hun leefruimte? Baardagamen zullen eigenlijk alleen maar groeien tot de grootte van hun omgeving. Als een baardagaam in een te kleine tank wordt gehouden terwijl hij nog groeit, kan dat de totale grootte belemmeren wanneer hij volwassen is.

Lees verder om erachter te komen welke tankmaat je moet hebben voor zowel baby’s als volwassen baardagamen, hoe groot ze in hun eerste jaar moeten worden, wat hun groei kan schaden en meer.

Waarom groeien baardagamen tot de grootte van hun tank?

Veel dieren en zelfs bepaalde vissen zullen slechts zo groot worden als hun omgeving toelaat. Dit is heel gebruikelijk en zorgt ervoor dat dieren en reptielen zoals de baardagaam zich altijd op hun gemak voelen en de juiste maat hebben voor hun omgeving.

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar naarmate je baardagamen groeien, moeten niet alleen de tank zelf, maar ook de andere elementen in de tank dat doen.

Je moet ervoor zorgen dat hun schuilplaatsen groot genoeg zijn om er gemakkelijk in te passen, omdat deze ook de totale grootte van je diertje kunnen beïnvloeden, omdat ze van nature kleiner kunnen blijven om erin te passen.

Meestal hoef je je hier geen zorgen over te maken, tenzij ze zo klein zijn dat je draak als baby moeite heeft om in de schuilplaats te passen.

Het is belangrijk dat je de aanbevolen tankmaat leert die je nodig hebt voor de verschillende leeftijden van je baardagaam, dus laten we eens kijken.

Welke maat tank heb ik nodig voor mijn baardagaam zodat hij kan groeien?

Door vanaf de eerste dag de juiste tankmaat te kiezen, kan uw baardagaam groeien naar zijn optimale grootte en kunt u ook wat geld besparen door in de toekomst extra tanks te moeten kopen naarmate uw draken blijven groeien.

Je zult een grotere tank moeten kopen als je draak volwassen is, maar als je de juiste maat tank kiest om te beginnen, dan zou je gedurende zijn hele leven maximaal 3 tanks moeten kopen.

Baardagame Terrarium Maattabel

BabyAdolescentVolwassen
75 – 150 liter160 – 210 liter220 – 400 liter
Het aantal liter is de berekening van lengte x breedte x hoogte. De tank die wij steevast aanbevelen bedraagt 243 liter en kan mits enkele aanpassingen gebruikt worden vanaf de baby-jaren tot volwassenheid. Bekijk hier het aanbevolen Exo Terra Terrarium

Waarom hebben baby-baardagamen een kleinere tank nodig?

Het kan verleidelijk zijn om meteen de winkel binnen te gaan en een enorme tank te kopen, maar dit is eigenlijk niet altijd het beste idee.

Als je baardagaam een ​​baby is, heeft hij eigenlijk een kleinere tank nodig

De kleinere tank zal hen helpen om hun levende insecten te kunnen vangen, aangezien baby’s hier vaak mee worstelen.

Als je dit in een grote tank probeert te doen, zal dit er vaak toe leiden dat de baby ze helemaal niet kan vangen en is een kleinere tank nodig totdat ze betere jachtvaardigheden krijgen.

Als je een grote tank hebt als je baardje een baby is, kan dat betekenen dat je hem met de hand moet voeren in plaats van hem zijn eigen voedsel te laten vangen.

Alternatief kan je een groot terrarium in twee delen, of toch een deel afsluiten totdat de baardagame klaar is om uit te breiden.

De juiste tankmaat voor jonge en volwassen baardagamen

Je baardagaam groeit snel tot volwassenheid en ze zullen vrij snel uit hun eerste tank komen of je zal meer plaats mogen vrijmaken in de grotere tank. Nu mag je 2/3 van het door ons aanbevolen Exo Terra Terrarium gebruiken.

Tegen de tijd dat je draak volwassen is, raad ik je aan om hem een ​​zo groot mogelijke tank te geven.

Alles van 220-400 liter maar zeker niet kleiner dan 200 liter om ze echt grote open ruimtes te geven en ze gestimuleerd te houden.

Het doel hier is om ze een omgeving te geven waarin ze kunnen groeien als baby, juveniel en zelfs volwassen, terwijl ze proberen hun natuurlijke habitat zoveel mogelijk na te bootsen.

Op welke leeftijd worden baardagamen geclassificeerd als baby’s, jongeren en volwassenen?

We hebben het nu gehad over welke tankmaat je moet hebben voor baby’s, juvenielen en volwassenen om ze te helpen groeien en gelukkig te houden, maar op welke leeftijd worden ze zo beschouwd?

Hieronder vind je nog een handige gids.

Aan de hand van deze gids kun je bepalen wanneer je je baardagaam naar een nieuwe tank moet verplaatsen.

Dit hangt ook af van hoe groot de tank is die je hebt en hoe groot je baardagaam is (niet alleen zijn leeftijd).

Leeftijdstabel baardagaam

BabyJuvenielVolwassen
0 – 6 Maanden6 – 12 Maanden12+ Maanden

Welke andere factoren bepalen de groei van je baardagame?

Oké, dus je weet dat de grootte van de tank van invloed kan zijn op de grootte van je baardagame, maar er zijn ook andere factoren die ook de groei kunnen beïnvloeden.

Laten we deze eens bekijken, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw draakje de kans krijgt om gezond te worden.

Verwarming en verlichting

Het hebben van een goed verlichtingssysteem kan de groei van je baardagaam sterk beïnvloeden.

Je hebt een hoogwaardige UVB-lamp nodig zodat je baardje calcium kan verwerken.

Als dit niet gebeurt, kan dit veel gezondheidsproblemen veroorzaken voor uw baardagaam, waaronder metabole botziekte die de groei kan belemmeren.

Ze hebben ook toegang nodig tot een zonnelamp om de spijsvertering te bevorderen. Zonder een zonnelamp kan je diertje geen voedsel verteren en voedingsstoffen niet verwerken.

Dit zal uiteraard een grote invloed hebben op de groei en hun algehele gezondheid.

Als alternatief kun je dit bericht hier bekijken en mijn aanbevelingen bekijken voor UVB-verlichting, zonnelampen en andere essentiële tankuitrusting zoals thermometers.

Aanbevolen lamp

Voeding

Een andere belangrijke factor die de groei kan beïnvloeden, is voeding. Dit is iets waar je goed op moet letten als je baardagaam een ​​baby is.

Wat mogen baardagamen allemaal eten? Dat lees je hier.

Baby baardagamen hebben tot 3-5 keer per dag voeding nodig in de eerste 3 maanden van hun leven en daarna 2-3 keer per dag vanaf 3-8 maanden oud.

Als je ze niet vaak genoeg voedt om de snelle groei te ondersteunen die in deze eerste paar maanden van hun leven plaatsvindt, kan dit een effect hebben op hun uiteindelijke grootte als ze volwassen zijn.

Als je wilt dat je baardagame goed en gezond groeit, is het essentieel dat je een goed voedingsplan hebt.

Het soort voedsel dat je je baardagame geeft, is ook enorm belangrijk.

Als een ruwe richtlijn moet een jonge baardagaam 60-80% van zijn dieetproteïne uit insecten en 20-30% uit vegetatie hebben.

Dit geeft ze een goed uitgebalanceerd dieet en alles wat ze nodig hebben om te groeien.

Als je merkt dat je baardagame niet of niet voldoende eet, heb ik hier een artikel geschreven over de redenen waarom er niet gegeten wordt.

Gerelateerde Vragen:

Hoe groot worden baardagamen in de eerste 12 maanden?

Baardagamen groeien in de eerste 12 maanden van hun leven meestal tussen de 40 en 55 centimer. Dit kan sterk afhangen van veel factoren, zoals de specifieke baardagamensoort, geslacht, genetica, kwaliteit van de verlichting en kwaliteit van het dieet.

Hoelang duurt het voordat een baardagaam volgroeid is?

Het duurt ongeveer 18 tot 24 maanden voordat een baardagaam volgroeid is. Hoewel een baardagaam in de eerste 12 maanden van zijn leven tot 90% van zijn volledige grootte zal groeien.

Wat is de maximale lengte van een baardagaam?

Baardagamen zullen meestal tot iets van 50-60 centimer groeien als volwassen zijn. Dit hangt af van de kwaliteit van de verlichting en het dieet, samen met de genetica en het specifieke ras.

Deel dit bericht met andere baardagaam verzorgers!

1 reactie op “Groeien baardagamen tot de grootte van hun terrarium?”

  1. Pingback: How-To: Dit hoort in het ideale terrarium voor je baardagaam. - Baardagame.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *